Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Nedelja,
9. 7. 2023,
4.00

Osveženo pred

10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,73

Natisni članek

skok v športno preteklost tragedija nesreča nesreča Samuele Manfredi

Nedelja, 9. 7. 2023, 4.00

10 mesecev

Skok v športno preteklost

Tragedija nadarjenega kolesarja dobiva pozitivno nadaljevanje

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,73
Samuele Manfredi | Samuelu Manfrediju se je 10. decembra 2018 življenje za vedno spremenilo. | Foto Guliverimage

Samuelu Manfrediju se je 10. decembra 2018 življenje za vedno spremenilo.

Foto: Guliverimage

Pred leti so naši zahodni sosedi Italijani na piedestal postavljali nadarjenega kolesarja Samuela Manfredija, ki je v mlajših kategorijah dosegal izvrstne dosežke. A se mu je čez noč življenje spremenilo na glavo. Na treningu je imel bližnje srečanje z avtomobilom, posledice pa so bile šokantne. Pristal je na invalidskem vozičku. Ne glede na težko spoznanje je ostal pozitivno naravnan in začel pogledovati proti novim izzivom. "Sanje so doseči vrh," je odločen Manfredi, ki se po novem ukvarja z ročnim kolesarjenjem.

"Odšel sem na trening. Ker sem imel prijatelja v bolnišnici zaradi nesreče, sem spremenil pot. Namesto da bi šel čez hrib, sem na križišču zavil navzdol," je v pogovoru za Eurosport dejal Samuele Manfredi.

Do 10. decembra 2018 je bil eden najobetavnejših talentov italijanskega kolesarstva, nekaj minut za tem, ko je v križišču zapeljal v drugo smer, se je njegovo življenje za vedno spremenilo.

Zbil ga je avto. Po več kot mesecu se je prebudil iz kome. Ko je izvedel, da je paraliziran od pasu navzdol, je razumljivo sledil šok: "Nisem želel verjeti. Nihče ne želi. Nekaj mesecev sem potreboval, da ne bom mogel živeti kot prej."

"Celotno stvar sem si vzel kot izziv"

Manfredi je v mlajših selekcijah blestel. Leta 2018 je zmagal na dirki Gand−Wevelgem za mladince, bil je evropski prvak v posamičnem zasledovanju in srebrn v ekipnem zasledovanju na stezi. Pohvalil se je lahko tudi z drugim mestom na mladinski različici Pariz−Roubaix. Podpisal je tudi pogodbo z razvojno ekipo Groupame-Fdj, se začel pozimi pripravljati na naslednjo sezono, vendar se je nato 10. decembra vse obrnilo na glavo.

Poškodbe, ki jih je utrpel ob trku z avtomobilom, so bile hude. Po več kot mesecu se je prebudil iz kome in začel dolg proces rehabilitacije, ki je še vedno del njegovega vsakdana. "Celotno stvar sem si vzel kot izziv. Kot nekdaj, ko sem še kolesaril. Vse v življenju jemljem kot izziv," je v pogovoru izpostavil 23-letni Italijan.

"Življenje mi je dalo priložnost, da uživam v tem darilu"

Obstajal je strah, da bi se njegovo življenje tudi ustavilo. Ponovno se je rodil: "Nič ni vzeto. Nič ni več normalno, vse se je začelo od začetka. Vse je dar. Življenje mi je dalo priložnost, da uživam v tem darilu."

Čeprav ima polovico telesa paraliziranega, se ne zaustavlja in ohranja pozitivno naravnanost ter zre proti najvišjim ciljem. Po dolgi rehabilitaciji se je odločil, da se preizkusi v ročnem kolesarstvu. Disciplina je leta 2004 doživela debi na paralimpijskih igrah. Prav nastop na tovrstnem dogodku in osvojitev medalje sta njegovi veliki želji.

Samuele Manfredi | Foto: Guliverimage Foto: Guliverimage

"Sanje, da dosežem vrh, ostajajo. To, da lahko govorim o nastopu na paralimpijskih igrah, je pomemben korak v moji zgodbi, in pomeni še en korak bližje vrnitvi v normalnost. Omogoča mi, da ostajam povezan s svojim svetom, ki ga nikoli nisem zapustil. Moral sem trenirati tako mišično kot nevrološko. Vsak dan naredim majhen korak naprej. Sedaj, ko imam pred seboj sanje, imam še večjo željo, da se potim in trudim, da nadaljujem tisto, kar sem pred leti prekinil."

Ne spreglejte