Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
6. 7. 2015,
21.49

Osveženo pred

1 leto, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Tour de France Tour de France

Ponedeljek, 6. 7. 2015, 21.49

1 leto, 9 mesecev

Tour zapušča tudi Cancellara! Pri padcu si je zlomil vretenci v spodnjem delu hrbta.

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Silovit padec na 3. etapi Dirke po Franciji je danes terjal visok davek. Zaradi posledic padca se je poslovilo najmanj šest kolesarjev, tudi Cancellara, smrtnih žrtev k sreči ni bilo.

Na Dirki po Franciji je danes v tretji etapi od Antwerpna do vzpona Mur de Huy prišlo do hudega skupinskega padca. Vanj je bilo po besedah organizatorjev vpletenih več kot 20 kolesarjev, šesterica izmed njih pa se je zaradi posledic padca morala predčasno posloviti z dirke.

Najhuje jo je odnesel William Bonet, kolesar ekipe FDJ, ki mu je po dotiku s kolesom Warrena Barguila pred njim, na 107. kilometru etape prvemu spodneslo tla pod nogami, kar je sprožilo grozljivo verižno reakcijo. Točna diagnoza še ni znana, so mu pa zdravniki na prizorišču zaščitili glavo in vrat.

V skupinskem padcu, ki je bil tudi na televizijskih zaslonih videti grozljivo, so na tleh obležali tudi Dmitrij Kozonchuk iz ruske Katjuše, Simon Gerrans (zlom zapestja) in Daryl Impey (zlomljena ključnica) iz Orice-GreenEdge in Tom Dumoulin, kolesar nemške ekipe Giant-Alpecin in moštveni kolega Luke Mezgeca, ki se je pri padcu izpahnil levo ramo.

Za 24-letnika je bil to hud udarec, saj je že s četrtim mestom na uvodnem kronometru v Utrechtu dokazal, da je odlično pripravljen. V skupni razvrstitvi je zasedal izvrstno tretje mesto, nosil pa je tudi belo majico najboljšega mladega kolesarja.

Po rentgenu in preostalih zdravniških preiskavah je na vprašanje novinarjev, ali ga zelo boli, hudomušno odgovoril: "Ne, zdaj ne, zdaj sem poln protibolečinskih tablet." Natančno je opisal tudi nesrečni padec. Po padcu Bonneta, ki je vozil pred njim, ga je zaneslo, vrglo čez krmilo, v travo pa je, kot je opisal, poletel v slogu, ki se ga ne bi sramoval niti superman.

Med žrtvami padca, ki pa bodo dirko nadaljevali, organizatorji navajajo tudi Avstralca Michaela Mathewsa iz Orice-GreenEdge, ki smo ga lani lahko spremljali na dirki Po Sloveniji, Grega Hendersona (Lotto Soudal) in Johana Van Summerena (Ag2r-La Mondiale).

Med kolesarji, ki so se poslovili od dirke, se je sprva omenjalo tudi Laurensa ten Dama iz ekipe LottoNL-Jumbo, ki si je tako kot Dumuolin izpahnil ramo, a so jo menda v ekipi kar sami spravili nazaj na svoje mesto.

Direktor dirke Christian Prudhomme se je po padcu najprej odločil za nevtralizacijo dirke, potem pa jo je celo prekinil in s tem medicinskemu osebju omogočil, da je oskrbelo poškodovane kolesarje. Zaradi poteze se je pozneje moral celo zagovarjati, saj številnim, ki so vozili v ospredju, ni bila po volji.

Na Dirki po Franciji so padci pogosti, samo lani sta se zaradi posledic padca s francoske pentlje poslovila dva največja favorita za končno zmago: Froome in Contador.

Ne spreglejte