Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Torek,
24. 7. 2018,
17.22

Osveženo pred

1 leto, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,76

1

Natisni članek

Dirka po Franciji Primož Roglič Primož Roglič Tour Tour de France Tour de France

Torek, 24. 7. 2018, 17.22

1 leto, 10 mesecev

Dirka po Franciji, 16. etapa (Carcassonne - Bagneres-de-Luchon - 218 km)

Roglič se ne da, etapo zaznamovali incident kmetov in dva padca #video

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,76

1

Primož Roglič | Foto Reuters

Foto: Reuters

Osrednji junak 16. etape na Dirki po Franciji, ki je bila prva gorska v Pirenejih, je bil Francoz Julian Alaphilippe. Na spustu z zadnjega gorskega cilja je deklasiral tekmece. Primož Roglič je v cilj prikolesaril v družbi rumene majice in še naprej ohranja izvrstno četrto mesto. Etapo so zaznamovali dva grda padca in incident kmetov, ki so zaradi stavke za deset minut prekinili dirko. V sredo bo sledila kratka, a izjemno zahtevna etapa.

Prva gorska etapa v Pirenejih je postregla s številnimi razburljivimi dogodki. Prvi se je zgodil že po 30 kilometrih vožnje. Kmetje so protestirali – država jim je znižala finančno pomoč – in na cesto zvalili bale sena. Posredovati je morala policija, ki je uporabila tudi solzivec, po desetih minutah pa se je 218 kilometrov dolga etapa od Carcassonneja do Bagneres-de-Luchona lahko nadaljevala.

Drug neprijeten dogodek se je zgodil 60 kilometrov do cilja. Phillippe Gilbert je pri spustu z gorskega cilja Col de Portet skušal z drzno vožnjo po klancu navzdol pridobiti sekunde, vendar je bila hitrost na enem izmed ovinkov prevelika in grozljiv padec je bil neizbežen. Odneslo ga je čez kamnito ograjo, k sreči pa se mu ni zgodilo nič hujšega in je nadaljeval etapo.

Padec Gilberta

Na zadnji gorski cilj 16. etape je najhitreje prikolesaril Adam Yates in bil hiter tudi pri zaključnem spustu. A na enem ovinku prehiter. Tudi njemu je zmanjkalo ceste pod kolesom in sledil je padec, s tem pa se je poslovil od etapne zmage, ki se mu je nasmihala.

Padec Yatesa

Roglič v družbi rumene majice, v sredo brutalna etapa

Mimo njega je švignil nosilec pikčaste majice (najboljši na gorskih ciljih) Julian Alaphilippe, ki je imel najvišjo hitrost 93,4 kilometra na uro. To je zanj druga etapna zmaga na letošnjem Touru. Prvič je zmagal v deseti etapi, ki je bila prva gorska v Alpah, današnja pa je bila prva gorska v Pirenejih (še dve sta pred kolesarji). "Nimam besed. To je bil dan trpljenja, a zdaj sem presrečen," je po zmagi dejal Francoz.

Osrednji protagonisti Dirke po Franciji na čelu z vodilnim Geraintom Thomasom so svoje moči očitno varčevali za jutri, ko čaka kolesarje brutalna 65 kilometrov dolga gorska etapa - 38,3 kilometra proge bodo kolesarili peljali navkreber (že od štarta naprej). Primož Roglič je spet odpeljal odlično in se držal rumene majice ter zadržal izvrstno četrto mesto v skupnem seštevku. Za vodilnim Thomasom zaostaja 2:38. Zaostanek za drugim Chrisom Froomom je 59, za tretjim Tomom Dumoulinom pa 48 sekund.

Rezultati 16. etape

1. Julian Alaphilippe (Fra/Quickstep) 5:13:22
2. Gorka Izaguirre (Špa/Bahrain) + 0:15
3. Adam Yates (VBr/Mitchelton)
4. Bauke Mollema (Niz/Trek) isti čas
5. Domenico Pozzovivo (Ita/Bahrain) 0:18
6. Robert Gesink (Niz/LottoNL) 0:37
7. Michael Valgren (Dan/Astana) 0:56
8. Gregor Mühlberger (Avt/Bora) isti čas
9. Marc Soler (Špa/Movistar) 1:10
10. Pierre Roger Latour (Fra/AG2R) 1:18
...
31. Primož Roglič (Slo/LottoNL-Jumbo) 8:52
124. Kristijan Koren (Slo/Bahrain-Merida) 30:47

 

Skupno po 16. etapi na dirki po Franciji

1. Geraint Thomas (VBr/Sky) 68;12:01
2. Chris Froome (VBr/Sky) + 1:39
3. Tom Dumoulin (Niz/Sunweb) 1:50
4. Primož Roglič (Slo/LottoNL-Jumbo) 2:38
5. Romain Bardet (Fra/AG2R La Mondiale) 3:21
6. Mikel Landa (Špa/Movistar) 3:42
7. Steven Kruijswijk (Niz/LottoNL-Jumbo) 3:57
8. Nairo Quintana (Kol/Movistar) 4:23
9. Jakob Fuglsang (Dan/Astana) 6:14
10. Daniel Martin (Irs/UAE Emirates) 6:54
...

Kaj se je dogajalo v 16. etapi 

Cilj - Julian Alaphilippe (Quick-Step Floors) je junak 16. etape. Glavnina z rumeno majico je za njim zaostala. Primož Roglič (LottoNL Jumbo) je prikolesaril na cilj v družbi rumene majice in ohranja četrto mesto v skupnem seštevku Dirke po Franciji.

Cilj - Julian Alaphilippe (Quick-Step Floors) je prišel do druge etapne zmage. Do prve je prišel prvi dan v Alpah, tokrat pa prvi dan v Pirenejih. Najvišjo hitrost pri spustu je imel 93,4 kilometra na uro. Glavnino še čaka zaključek etape.

4 km do cilja - Julian Alaphilippe (Quick-Step Floors) se pelje proti veliki zmagi. Nosilec pikčaste majice za najboljšega na gorskih ciljih je odlično opravil z zaključnim vzponom in spustom.

6 km do cilja (padec vodilnega Yatesa)

Nov padec. Vodilni Adam Yates je ob vratolomni vožnji padel. Julian Alaphilippe ga je prehitel. K sreči se tudi Yates ni huje poškodoval in nadaljuje na drugem mestu, najbrž pa je izgubil boj za etapno zmago.

10 km do cilja - Adam Yates (Mitchelton - Scott) je osvojil zadnji gorski cilj, pred njim je le še spust do cilja. Julian Alaphilippe, ki na sebi nosi pikčasto majico, zaostaja 22 sekund. V skupini rumene majice je prvi poskusil Jakob Fuglsang. Njihov zaostanek je dobrih devet minut. Primož Roglič se drži Gerainta Thoamsa

13 km do cilja - Skočil je Adam Yates (Mitchelton - Scott).

14 km do cilja - Zdaj je šest kolesarjev v ospredju. Robert GesinkBauke MollemaDomenico Pozzovivo, Adam Yates, Marc Soler in Gorka Izagirre. Priključil se jim bo še Julian Alaphilippe.

15 km do cilja - Ubežniki so že na polovici zadnjega vzpona, glavnina z rumeno majico ga bo začela. Robert Gesink (LottoNL - Jumbo) skuša napadati. Sledijo mu Bauke MollemaDomenico Pozzovivo in Adam Yates. Ruma majica zaostaja 9:24.

28 km do cilja - Ubežnika sta ujeta, 17 kolesarjev se pelje proti cilju. Skupina z rumeno majico, ki je na plečih Gerainta Thomasa, zaostaja 11:53. Z njim kolesari tudi Primož Roglič.

Zadnji vzpon v etapi, po katerem sledi še spust (Col du Portillon)

36 km do cilja - Julian Alaphilippe (Quick-Step Floors) in Gregor Mühlberger (Bora-Hansgrohe) sta pri spustu s Col de Portillon pobegnila in si pred najbližjimi zasledovalci prikolesarila 25 sekund prednosti. Glavnina z rumeno majico zaostaja 11 minut in 45 sekund.

46 km do cilja - Ubežniki so že prekolesarili gorski cilj Col de Mente, ki ima predznak prve kategorije. Pred njimi sta še spust in nov vzpon na Col de Portillon, ki je prav tako prve kategorije. Za zaključek bo sledil še spust do Bagneres-de-Luchona. V ubežni skupini so Latour, Caruso, Mollema, Pozzovivo, Yates, Gesink, Alaphilippe. Skupina z rumeno majico Gerainta Thomasa zaostaja 11:30. V tej družbi je tudi Primož Roglič, ki se pravkar vzpenja na col de Mente.

60 km do cilja (padec Gilberta) 

Nov pripetljaj se je zgodil na gorskem cilju Col de Portet oziroma pri spustu z njega. Phillippe Gilbert je skušal z drzno vožnjo po klancu navzdol pridobiti sekunde, vendar je bila hitrost na enem izmed ovinkov prevelika in zgodil se je padec. Odneslo ga je čez kamnito ograjo, k sreči pa se mu ni zgodilo nič hujšega in je nadaljeval etapo.

70 km do cilja - Naš adut Primož Roglič kolesari skupaj z najboljšimi v skupni razvrstitvi in za ubežniki zaostajajo več kot enajst minut.

30 km (incident)

Začetek etape je bil v znamenju incidenta, saj so kmetje protestirali – država jim je znižala finančno pomoč – in na cesto zvalili bale sena. Posredovati je morala policija, ki je uporabila tudi solzivec, po desetih minutah pa se je 218 kilometrov dolga etapa od Carcassonneja do Bagneres-de-Luchona lahko nadaljevala.

Skupno pred 16. etapo

1. Geraint Thomas (VBr/Sky) 62;49:47
2. Chris Froome (VBr/Sky) + 1:39
3. Tom Dumoulin (Niz/Sunweb) 1:50
4. Primož Roglič (Slo/LottoNL-Jumbo) 2:38
5. Romain Bardet (Fra/AG2R La Mondiale) 3:21
6. Mikel Landa (Špa/Movistar) 3:42
7. Steven Kruijswijk (Niz/LottoNL-Jumbo) 3:57
8. Nairo Quintana (Kol/Movistar) 4:23
9. Jakob Fuglsang (Dan/Astana) 6:14
10. Daniel Martin (Irs/UAE Emirates) 6:54...

Primož Roglič Tour 2018
Sportal Rogliča s posebne vzmetnice pošiljajo v vojno #video
Dirka po Franciji
Sportal Incident s kmeti prekinil 16. etapo Toura

 

Ne spreglejte