Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Petek,
3. 4. 2020,
9.26

Osveženo pred

1 leto, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,76

Natisni članek

Koronavirus Dirka po Franciji Primož Roglič Primož Roglič Tour de France Tour de France

Petek, 3. 4. 2020, 9.26

1 leto, 9 mesecev

"To bi bil zločin proti človeštvu"

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,76
Primož Roglič | Primož Roglič je vse sile uperil v letošnji Tour. Ga bo dočakal ali bo moral nanj tako kot na olimpijske igre počakati do prihodnjega leta? | Foto Getty Images

Primož Roglič je vse sile uperil v letošnji Tour. Ga bo dočakal ali bo moral nanj tako kot na olimpijske igre počakati do prihodnjega leta?

Foto: Getty Images

V Franciji se še vedno niso odločili, kakšna usoda čaka največjo dirko na svetu. Tour de France je pod velikim vprašajem. Nekdanji francoski minister David Douillet je poudaril, da slovite francoske kolesarske pentlje letos ne bi smelo biti.

"Bistvo Toura je v zanosu, čustvih, predvsem pa v nasmehih ljudi. Te moramo videti ob cesti. Teh v tem času času na naših obrazih ni veliko, zdaj je najbolj pomemben zdravstveni položaj v Franciji. Želel bi si, da Tour letos bo, če ga ne bo, bo to pomenilo, da je položaj katastrofalen," je pred dnevi za magazin Sports Auvergne izjavil direktor Toura Christian Prudhomme, potem ko je zdajšnja ministrica športa Roxana Maracineanu dejala, da bo letošnji Tour zaradi koronavirusa morda potekal brez gledalcev.

Zdaj se je oglasil njen nekdanji stanovski kolega David Douillet, ki je bil minister za šport med letoma 2011 in 2012 v času vladanja predsednika Nicolasa Sarkozyja. Dvakratni olimpijski prvak v judu je v pogovoru za France TV izpostavil, da bi bila norost, če bi Tour letos izpeljali.

"To bi bila norost"

"Bog ve, da sem velik ljubitelj Toura. Prav vsako leto si ogledam etapo v živo. Vem, da je na tnalu veliko, kar se financ tiče, ampak je tveganje preveliko. Če imamo dovolj sredstev, da testiramo vse gledalce in kolesarje ter so vsi negativni, potem - zakaj ne. Ampak to ni verjetno, zato se ne more zgoditi. Nimamo še cepiva in ljudje umirajo," je izpostavil.

Primož Roglič je pred dvema letoma Tour zaključil na skupnem četrtem mestu. | Foto: Getty Images Primož Roglič je pred dvema letoma Tour zaključil na skupnem četrtem mestu. Foto: Getty Images

Kot se v javnosti šušlja, organizator razmišlja, da bi Tour premaknili na konec julija, ker ne želi izvesti dirke brez gledalcev. Ker je v Evropi še vedno porast okuženih in primerov, ki se končajo s smrtnim izidom, je težko karkoli napovedovati za bližnjo prihodnost.

Po nekaterih podatkih naj bi se do 15. maja odločili, kakšna usoda bo doletela največjo dirko na svetu.

"Organizacija Toura v teh okoliščinah je zločin proti človeštvu. To je norost," je še izpostavil Douillet.

.
Primož Roglič
Sportal Direktor Toura zanikal besede ministrice
Tour de France Pariz
Sportal Brez kolesarskih dirk do 1. junija, glavna naloga je reševanje Toura
Julian Alaphilippe
Sportal Odločitev o Dirki po Franciji naj bi sprejeli do 15. maja
Ne spreglejte