Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
1. 5. 2013,
8.14

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Sreda, 1. 5. 2013, 8.14

8 let

Tadej Valjavec: Moj cilj je zmaga na dirki Po Sloveniji

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Slovenski kolesar Tadej Valjavec, ki letos nastopa za kranjsko Savo, želi zmagati na jubilejni 20. kolesarski dirki Po Sloveniji. Besničana je za vrnitev motiviral predvsem Matej Mohorič.

Šestintridesetletni Tadej Valjavec se je letos po enajstih profesionalnih sezonah in prestani prepovedi nastopanja vrnil v kolesarsko karavano. Potem, ko je v zanj najtežjem življenjskem obdobju hitro ugotovil, kdo je njegov pravi prijatelj, mu je ostal domači kolesarski klub Sava najbolj logična izbira. "Vrnil sem se predvsem zaradi želje pomagati Mateju Mohoriču in zmage na dirki Po Sloveniji. Prav slednja mi je velik izziv in vsekakor bi rad na dirki čim boljše nastopil. Kolikor sem uspel izvedeti, bo trasa jubilejne dirke zahtevna, kar mi ustreza. Kronometra ne trenira, saj je za to potrebno veliko več kot le volja. Verjamem, da bom kronometer solidno odpeljal, če bo forma prava," je za Sportal povedal Valjavec, ki je v svoji karieri na 8. mestu končal dirko po Italiji, na 10. mestu dirko po Franciji in na 18. mestu dirko po Španiji.

Za Valjavca, ki je dirko Po Sloveniji že končal na 2. mestu v skupnem seštevku (1999), bo to peti nastop v karieri na edini slovenski etapni dirki. Belo majico, ki je namenjena najboljšemu mlademu kolesarju, je prvič osvojil že daljnega leta 1996. Drugič jo si jo je nadel tri leta pozneje. Zdaj želi rumeno oz. modro (barva sponzorja dirke), za katero bo v tednih, ki so mu še ostali do dirke, delo postavil nekoliko na stran. "V bistvu sem rekreativec. Kolesarstvo je postalo moj hobi. Do zadnjih dveh ali treh tednov sem najprej oddelal službo in šel na trening takrat, ko sem imel čas. Treninga sem se zato moral lotiti povsem drugače, saj sem bil že ob odhodu na trening dobro utrujen. Tega sem se navadil in mi je takšen način dela povsem normalen. Sedaj bom skušal le trenirati in se po treningu čim manj ukvarjati z ostalimi stvarmi, ki so mi v zadnjih letih postale povsem vsakdanje," je dodal Valjavec.

V prvem delu sezone ekipa Save z Valjavcem na čelu ni nastopala na takšnih dirkah, na katerih bi prišle njegove sposobnosti do izraza. "Nastopal sem na dirkah v Istri. Sledila je dirka Istrska pomlad, ki sem jo končal na 5. mestu. Želel sem zmagati etapo s ciljem na Motovunu, a je bil Patrik Sinkewitz boljši. Sledila je dirka v Šenčurju, ki je bila zelo podobna dirkam v Belgiji, na katerih nisem nikoli hotel dirkati. V življenju tudi še nikoli nisem tekmoval v Bosni in sem letos prvič. Ne obremenjujem se s tem, saj na vsaki dirki skušam dati vse od sebe. Pretekli vikend sem vozil na enodnevni dirki v Italiji. Ni mi šlo slabo, a sem opazil, da je sedaj veliko več kolesarjev zelo dobrih. Do dirke Po Sloveniji bom nastopil še na etapni dirki na Poljskem in v Franciji. Mogoče bomo nato nastopili še na dveh enodnevnih dirkah na Madžarskem. Sledi še preizkušnja po Slovaški ter dirka Po Sloveniji," je dodal Valjavec, ki je tudi potrdil, da ima v glavi le obdobje do konca dirke Po Sloveniji. "Trenutno me zanima le dirka Po Sloveniji. Po slednji bom vzel nekaj odmora in se nato odločil, kako naprej. Bom videl, kaj bo prinesel čas in ne razmišljam o prihodnosti. Sedaj želim storiti vse po najboljših močeh, da dosežem dober rezultat. Na dirki bom zagotovo dal vse od sebe. Če mi to uspe in če bodo ostali boljši od mene, bom zadovoljen z doseženim," je zaključil Valjavec, ki je na koncu tudi potrdil, da ga v tem trenutku veliko bolj kot nastopanje za katero izmed ekip s Pro Team licenco ali ekipo s Profesionalno kontinentalno licenco, zanima nastop na etapni dirki Cape Epic za gorske kolesarje.

Ne spreglejte