Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
24. 5. 2023,
19.07

Osveženo pred

11 mesecev, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,80

Natisni članek

Dirka po Italiji Giro d'Italia Giro d'Italia Marc Reef Joao Almeida Geraint Thomas Primož Roglič Primož Roglič

Sreda, 24. 5. 2023, 19.07

11 mesecev, 2 tedna

Po 17. etapi Dirke po Italiji

Športni direktor Jumbo-Visme spregovoril o Rogliču in njihovi prednosti

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,80
Marc Reef | Marc Reef je bil zadovoljen z mirnim dnem na Giru. Od jutri naprej pričakuje vroče dogajanje. | Foto Anže Malovrh/STA

Marc Reef je bil zadovoljen z mirnim dnem na Giru. Od jutri naprej pričakuje vroče dogajanje.

Foto: Anže Malovrh/STA

Pričakovano se je 17. etapa Dirke po Italiji razpletla mirno brez pretresov, zaradi česar so bili kandidati za skupno zmago zadovoljni. A se od njih že v četrtek spet pričakuje, da bodo pokazali močne noge in se skušali otresti rivalov za končno zmago. V taboru Jumbo-Visme so bili veseli, da je slovenski šampion Primož Roglič porabil čim manj energije, ki jo bo potreboval v naslednjih treh peklenskih dneh.

Primož Roglič
Sportal Izjemno razburljiv zaključek, Roglič brez težav

"Končno miren dan za kolesarje. Za njih je to na tritedenskih dirkah pravi luksuz. Etapo smo dobro prebrodili. Včerajšnji dan je vplival na celoten peloton," je športni direktor Jumbo-Visme Marc Reef dal vedeti, kako dobrodošla je bila etapa, kakršna je bila sredina, v kateri je v napetem ciljnem šprintu Alberto Dainese (Team DSM) za las hitrejši od Jonathana Milana (Bahrain Victorious) in Michaela Matthewsa (Jayco AlUla).

Od četrtka do sobote ne bo več počitka za tiste, ki jih zanima skupna zmaga. V naslednjih treh dneh se bo odločalo, kdo bo požel osrednjo slavo Gira, medtem ko bo v nedeljo parada šampionov s ciljem v Rimu.

"Primoževo trenutno počutje je dobro. To se je izkazalo tudi včeraj, ko smo analizirali, kaj se je zgodilo."

"Veselimo se že prihajajočih težkih dni. Smo ena redkih ekip, ki je še v popolni sestavi. To nam bo zagotovo koristilo. Kolesarji ekipe Ineos Grenadiers morajo nadzorovati progo, imajo pa le pet kolesarjev. Mogoče lahko izkoristimo to kot prednost v etapi, kakršna je jutri," pravi Reef.

Primoža Rogliča čaka naslednje tri dni peklensko delo. | Foto: Reuters Primoža Rogliča čaka naslednje tri dni peklensko delo. Foto: Reuters

"Njegovo trenutno počutje je dobro. To se je izkazalo tudi včeraj, ko smo analizirali, kaj se je zgodilo. Njegova pripravljenost je kljub vsemu res dobra in bo v tem pogledu ustrezno pripravljen za naslednje tri etape," je o Rogličevem počutju za STA dejal še Reef.

Kraljevska etapa bo sicer petkova, a bodo morali tudi v četrtkovi kolesarji opraviti s 3.700 višinskimi metri in zlasti zahtevnim zaključkom. V zadnjih 40 kilometrih jih namreč čakajo trije gorski cilji. 18. etapa Giro 2023 | Foto: RCS Sport Foto: RCS Sport

"Primož ima še vedno vse možnosti, da osvoji dirko. Upajmo, da ima noge prave za naslednje dni. Tekmeci so močni. Lahko se bomo poslužili pametne taktike in jih tako prelisičili," je optimističen izkušeni Rohan Dennis.

Almeida bi se veselil odra za zmagovalce, a ...

V karavani je po torkovi zmagi na Monte Bondone največ pozornosti dobil zmagovalec etape Joao Almeida, ki je zlomil Rogliča, nato pa v zaključku premagal rožnatega Gerainta Thomasa. "Zelo lep občutek je, ko imaš podporo. Z vožnjami jim želim dati še več razlogov za zadovoljstvo," je Almeida spregovoril o podpori, ki jo je imel ob trasi.

Torkov junak je bil Joao Almeida. | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Torkov junak je bil Joao Almeida. Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

Čeprav je v dozdajšnjem poteku Gira pokazal močne noge, vlogo favorita prepušča drugima: "Uvrstitev na zmagovalni oder v Rimu bi bila perfektna, ne glede na stopničko, na kateri bi stal. Bomo videli, kako bo šlo. Roko na srce, Thomas ima le štiri kolesarje ob sebi, zato mislim, da bodo šli bolj umirjeno v četrtkovo etapo. Ekipa je imela veliko smole na Giru. Iniciativa v naslednjih dneh bo verjetno prišla z naše strani ali ekipe Jumbo-Visma."

Rožnati Thomas bo v četrtek praznoval 37. rojstni dan

S sredinim razpletom je bil zadovoljen tudi vodilni v skupnem seštevku Thomas: "Dobro se je izšlo. Nekaj malega dežja je bilo, vendar nič v primerjavi s tem, kar smo na Giru že doživeli. K sreči smo imeli na koncu dobre razmere. Zaključni šprint je bil kar nor in vesel sem, da smo opravili s tem dnem."

Geraint Thomas je vodilni na Dirki po Italiji. | Foto: Reuters Geraint Thomas je vodilni na Dirki po Italiji. Foto: Reuters

Četrtek bo zanj poseben dan, saj bo v rožnati majici praznoval 37. rojstni dan. Verjetno bo želja povezana s tem, da zadrži majico vodilnega: "Zabavno bo nositi rožnato majico za rojstni dan. Upam, da bo lep dan. Veliko dela je treba do nedelje še storiti, zato počakajmo in bomo videli, kaj bo prinesel jutri."

Pred ključnimi tremi etapami ima pred Almeido 18, pred Rogličem pa 29 sekund prednosti. Morda pa se že jutri razmerje med najboljšimi kaj spremeni.

Rezultati pred 18. etapo

Results powered by FirstCycling.com

Ne spreglejte