Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
5. 2. 2023,
17.12

Osveženo pred

1 leto, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,68

2

Natisni članek

ciklokros Mathieu Van der Poel

Nedelja, 5. 2. 2023, 17.12

1 leto, 2 meseca

Hoogerheide, SP v ciklokrosu

Spopad velikanov: Van der Poel v ciljnem sprintu ugnal Van Aerta

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,68

2

Mathieu van der Poel | Mathieu van der Poel je svetovni prvak v ciklokrosu. | Foto Guliverimage

Mathieu van der Poel je svetovni prvak v ciklokrosu.

Foto: Guliverimage

Nizozemec Mathieu van der Poel je svetovni prvak v ciklokrosu. V sijajnem in pričakovanem dvoboju za naslov je po desetih krogih šele po sprintu v domačem Hoogerheideju ugnal Belgijca Wouta Van Aerta. Bronasto kolajno je z zaostankom 12 sekund osvojil še en Belgijec Eli Iserbyt.

Za van der Poela je to peti naslov prvaka, s čimer se je na večni lestvici na drugem mestu izenačil s Francozom Andrejem Dufraissem, Italijanom Renatom Longom in Švicarjem Albertom Zweiflom. Pred vsemi je s sedmimi naslovi Belgijec Erik De Vlaeminck.

Van der Poel in Van Aert sta se letos v svetovnem pokalu pomerila štirikrat in vselej zasedla prvi dve mesti. Trikrat je bil boljši Nizozemec. Tudi na domačem SP je van der Poel že v prvem krogu pospešil, razbil skupino, sledil pa mu je lahko le Van Aert.

Hitro je postalo jasno, da se bosta zvezdnika cestnega kolesarstva in ciklokrosa udarila za naslov. Po številnih napadih obeh tekmovalcev je odločitev padla šele ob koncu zadnjega od desetih krogov, ko je imel v sprintu v zadnjih nekaj 100 m več moči Nizozemec.

"Težko je opisati občutke, se je pa zaključek dirke odvil tako, kot sem si želel sam, pa najbrž tudi vsi po svetu, s sprintom med mano in Woutom. To je zagotovo ena od mojih dveh najlepših zmag, še dolgo jo bom pomnil," je bil zmage vesel Van der Poel. "Bil sem sproščen, vsi so pričakovali, da bom napadel prej, a sem počakal na zaključno ravnino, ki jo poznam zelo dobro. To najino rivalstvo z Woutom pa je seveda že dobro znano, traja že desetletje. Oba uživava v teh najinih spopadih," je še dodal.

Naslova sicer ni branil Britanec Tom Pidcock, ki v tej sezoni na skupnih dirkah ni mogel kljubovati Nizozemcu in Belgijcu.

Dan prej so med žensko elito domačinke zabeležile trojno zmago. Najboljša je bila Fem van Empel, drugo mesto je pripadlo Puck Pieterse tretje pa Lucind Brand.

Preberite še:

Fem van Empel
Sportal Trojna zmaga Nizozemk na SP v ciklokrosu
Ne spreglejte