Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
20. 6. 2009,
19.05

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Sobota, 20. 6. 2009, 19.05

8 let

Špilaku leži hladen zrak, Fuglsangu pa slovenski

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Čeprav je pred karavano kolesarjev še ena etapa, smo praktično že v soboto dobili skupnega zmagovalca dirke Po Sloveniji – to je Jakob Fuglsang (Saxo Bank). Glavna vloga tretjega dne Simonu Špilaku.

Kot so vremenoslovci napovedovali, so kolesarji v etapi od Lenarta do Krvavca vozili v neprijetnih razmerah. Večji del trase sta jih namreč ovirala dež in hladno vreme, zaradi česar so nekateri tekmovalci odstopili sredi trase.

Očitno pa so "zimske" razmere ugajale Alessandru Raisoniju (Carmiooro) in Macieju Bodnarju (Liquigas), ki sta se odločila za pobeg pri devetem kilometru in sta nato približno 160 kilometrov, vse do začetka vzpona na Krvavec, diktirala tempo. Bodnar, ki je na dirko prišel namesto Vincenza Nibalija – v zadnjem hipu je odpovedal nastop na slovenski pentlji -, je bil celo nekaj časa v virtualni rumeni majici, saj sta imela z italijanskim ubežnikom tudi več kot šest minut naskoka pred Jakobom Fuglsangom, ta pa je imel pred začetkom etape 5:45 prednosti pred Poljakom. A nerealno je bilo pričakovati, da bi 24-letni kolesar vzdržal vse do konca kraljeve etape.

Kljub vsemu pa sta odlično kolesarila od Štajerske proti Gorenjski in osvojila prav vse tri leteče cilje (Slovenska Bistrica, Celje in Cerklje na Gorenjskem) ter tudi gorskega na Kozjeku.

Pravi boj za etapno zmago pa se je začel ob vznožju na slovensko smučarsko središče. Sprva je bilo v skupini 35 kolesarjev, nakar je kot prvi za selekcijo poskrbel junak Ljubljanskega gradu Giovanni Visconti (IDS Neri), ki je bil v pomoč klubskemu kolegu Dariu Davidu Cioniju. A je bil kasnejši tempo slednjega premalo aktiven za Slovenca v dresu italijanskega moštva Lampre Simona Špilaka, ki se je kot puščica izstrelil proti vrhu. Nekaj časa mu je Jakob Fuglsang lahko še sledil, nato pa so se pedala Špilaka vrtela bistveno hitreje in na koncu si je prikolesaril 41 sekund prednosti pred Dancem, ki je na vrh prikolesaril v družbi Matije Kvasine (hrvaška nacionalna reprezentanca) in Domenica Pozzoviva (CSF Group Navigare). "Občutek je enkraten, ko osvojiš etapo s ciljem na Krvavcu. Moram priznati, da se veliko bolje znajdem v takšnih, nekoliko hladnejših razmerah kot pa v vročini. Pri vzponu na Krvavec sem se dobro počutil, tako mi ni bilo težko kolesariti. Sedaj se moram odločiti, ali bom nastopil na Touru, kjer so temperature peklenske, kar mi ne odgovarja. Moram premisliti," je na cilju razlagal Špilak, za enkrat edini Slovenec, ki se lahko pohvali z etapno zmago na 16. izvedbi dirke Po Sloveniji.

Adut Adrie Mobila Tomaž Nose je izgubil stik z najboljšimi nekje na sredini vzpona, s tem pa se je praktično poslovil od skupne zmage, saj ima Fuglsang pred nedeljsko etapo od Šentjerneja prek njegovih Gabrij do Novega mesta že preveliko prednost - 2 minuti in 48 sekund. Danec je glavno delo opravil že v četrtek, ko ni imel konkurence v najtežji etapi, danes pa je le še potrdil, da je najbolj pripravljen kolesar na dirki Po Sloveniji. Tudi sam pa je po prihodu na Krvavec dejal, da mu lahko zmago odvzame le še kakšna nevšečnost: "Špilak je bil tokrat premočan zame. Moja naloga je bila, da sem spremljal konkurenco v boju za skupno zmago. Zahvaljujem se ekipi, ki je vnovič opravila veliko dela in mi omogočila, da sem ubranil rumeno majico. V nedeljo je sicer še ena etapa, vendar mislim, da mi jo lahko sedaj odvzame le čudež."

Ne spreglejte