Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
10. 8. 2023,
17.45

Osveženo pred

8 mesecev, 3 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,13

Natisni članek

Urška Žigart Chloe Dygert Eugenia Bujak SP v kolesarstvu 2023 Glasgow

Četrtek, 10. 8. 2023, 17.45

8 mesecev, 3 tedne

SP v kolesarstvu

Zgodovinski dosežek Bujakove, Žigartovo pičila čebela

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,13
Chloe Dygert | Chloe Dygert | Foto Reuters

Chloe Dygert

Foto: Reuters

Dan pred moškim kronometrom s Tadejem Pogačarjem so na svetovnem prvenstvu v Glasgowu v vožnji na čas nastopila dekleta. Svetovna prvakinja je postala Američanka Chloe Dygert. Eugenia Bujak je zabeležila doslej najboljši slovenski izid na kronometrih z 12. mestom. Urška Žigart, ki jo je pičila čebela, je bila 29.

Tadej Pogačar, Glasgow
Sportal Pogačar po brutalni nedelji še čuti noge, težak pa bo tudi kronometer #video

Na svetovnem prvenstvu v Glasgowu je na 36,2 km dolgi trasi v Stirlingu 26-letna Američanka Chloe Dygert za las - za vsega šest skeund - ugnala Avstralko Grace Brown. Tretja je bila presenetljivo Avstrijka Christina Schweinberger  (+1:13). Za Dygertovo je to drugi naslov svetovne prvakinje v kronometru po letu 2019, sicer pa je v Glasgowu Američanka pred tednom dni slavila še na velodromu na 3.000 m.

Američanka je na prvenstvu pred tremi leti na poti do zlate kolajne v kronometru padla in zaradi poškodb noge in treh operacij izgubila skoraj dve leti. Lani je zbolela za virusom Epstein-Barr in imela kasneje še težave s srcem ter posledično tudi operativni poseg. Letos je po dolgem času dirkala normalno in v Glasgowu potrdila vlogo ene izmed favoritinj.

SP v kolesarstvu, vožnja na čas, Stirling (36,2 km):

1. Chloe Dygert (ZDA) 46:59

2. Grace Brown (Avs) +0:06
3. Christina Schweinberger (Avt) +1:13
4. Anna Henderson (VBr) +1:15
5. Juliette Labous (Fra) +1:22
6. Demi Vollering (Niz) +1:28
7. Agnieszka Skalniak-Sojka (Pol) +1:38
8. Amber Leone Neben (ZDA) +1:52
9. Riejanne Markus (Niz) +2:08
10. Georgina Howe (Avs) +2:26
...
12. Eugenia Bujak (Slo) +2:29
29. Urška Žigart (Slo) +4:00

Eugenia Bujak | Foto: Guliverimage Eugenia Bujak Foto: Guliverimage Eugenia Bujak je z 12. mestom prišla do novega mejnika za slovensko cestno kolesarstvo v vožnji na čas. Pred tem je bila namreč najboljša uvrstitev 13. mesto prav 33-letne Bujak iz Imole 2020. Obenem je s tem dosežkom slovenski ženski ekipi v tej disciplini zagotovila dodatno mesto na olimpijskih igrah v Parizu. To si je namreč zagotovilo 10 najboljših držav v končnem seštevku. Pred slovensko predstavnico je bilo 11 kolesark iz osmih različnih držav. Drugo vozovnico bi Slovenija prejela, če bi ob koncu te sezone na lestvici Ucija zasedla mesto med 25 najboljšimi državami. Trenutno je 20.

Odločilne so bile dobre višinske priprave, pravi Bujakova:

Druga slovenska predstavnica je imela nekaj več težav. Urško Žigart, sicer državno prvakinjo, je na trasi pičila čebela, zaradi česar je razmišljala celo o odstopu zaradi zatekanja pod čelado. Na koncu je bila 29. z zaostankom 4:00 minute. "Približno sem vedela, na katerih odsekih lahko pridobim in kje bom manj izgubila proti močnejšim tekmovalkam. Veter je bil čisto drugačen kot na treningih, zato smo morali malce preračunavati. Ni pa šlo vse po načrtih, mogoče sem pustila nekje 30 sekund na progi, potem ko me je vmes pičila čebela in sem o tem preveč razmišljala, tudi o odstopu zaradi bolečin in zatekanja," je dejala 26-letna Žigartova.

Kolajne so podelili tudi mladinkam v vožnji na čas. Edina Slovenka Neža Zupanič je bila 37. Za zmagovalko Felicity Wilson-Haffenden iz Avstralije je po 13,4 km zaostala 2:49 minute.
Tadej Pogačar Slovenija SP
Sportal Lepa gesta Tadeja Pogačarja za pomoč prizadetim v poplavah #video
Ne spreglejte