Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Četrtek,
16. 6. 2016,
7.00

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,43

Natisni članek

Radenska Adria Mobil Elia Viviani Mark Cavendish Lampre team dimension data Tinkoff-Saxo Katjuša Orica Green Edge Team Sky Po Sloveniji

Četrtek, 16. 6. 2016, 7.00

6 let, 6 mesecev

Slovenske ceste ponujajo 590 km pekla, pa še vreme lahko ponagaja

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,43

Čas je, da se danes dejansko tudi vse preseli na ceste. Pred nami je še ena v nizu razburljivih kolesarskih dirk Po Sloveniji. Za končno zmago bosta ključna petkova in sobotna etapa. Izjemno težka je zlasti druga. Na katero stran se bo letos prevesila tehtnica? Na slovensko ali na stran tujcev?

Slovenske ceste so pripravljene, prav tako pa tudi glavni akterji dirke Po Sloveniji. Nastopilo jih bo kar 140. | Foto: Slovenske ceste so pripravljene, prav tako pa tudi glavni akterji dirke Po Sloveniji. Nastopilo jih bo kar 140.

Lanski zmagovalec Primož Roglič je že napovedal, da bo obiskal kolesarje na dirki Po Sloveniji v Celju oziroma Celjski koči, kjer bo cilj sobotnega kronometra.

A se bo vse skupaj začelo danes ob 12.30 v Ljubljani in po štirih dneh ter 590 kilometrih končalo v Novem mestu. Pred hramom slovenske košarke se bo kar 140 kolesarjev podalo proti Kopru, kjer bo cilj prve etape. Čeprav se zdi na prvi pogled ne preveč zahtevna, pa bo šprinterjem, ki bodo želeli požeti slavo že prvi dan, nekoliko ponagajal vzpon na Gažon približno 20 kilometrov do cilja. Ta bi znal razredčiti konkurenco.

Ekipe imajo v svojih vrstah ogromno kolesarjev, ki so izvrstni v šprintu. Prvi imeni sta zagotovo Mark Cavendish (Team Dimension Data) in Elia Viviani (Team Sky), a bodo imeli svoje načrte tudi drugi na čelu s Slovencema Markom Kumpom (Lampre) in Grego Boletom (Nipo Vini Fantini).

Mark Cavendish je prvo ime 23. kolesarske dirke Po Sloveniji. Spogledoval se bo z zmago v prvi in četrti etapi, ki sta šprinterski. | Foto: Mark Cavendish je prvo ime 23. kolesarske dirke Po Sloveniji. Spogledoval se bo z zmago v prvi in četrti etapi, ki sta šprinterski.

Kar šest World Tour ekip (Team Sky, Team Dimension Data, Tinkoff, Orica Green Edge, Lampre, Katjuša) bo nastopilo na dirki in vsaka izmed njih bo imela svojega aduta v vsaki etapi posebej.

Poglejte, kakšen vozni park je v Postojni zaradi izvrstnih kolesarjev

Za tiste, ki jih na slovenski kolesarski pentlji zanima glavna nagrada, bosta pomembna petkov in sobotni dan. Najprej jih bo v petek čakala 217 kilometrov dolga pot, ki se bo začela v Novi Gorici in končala na Golteh, medtem pa jih zna oprati tudi kakšna ploha. V tem času bodo prekolesarili kar 3460 višinskih metrov, v katere sta vključena tudi vzpona na Črni vrh in Črnivec. Najhujše delo jih nato čaka pri 14-kilometrski vožnji na Golte, ko bodo noge že močno utrujene. Pri zadnjih dveh kilometrih je naklon kar 23-odstoten, a nagrada toliko slajša. Rumena majica vodilnega v skupnem seštevku.

Ključne stvari na dirki Po Sloveniji

Etape na letošnji dirki
Ekipe na letošnji dirki
Vsi zmagovalci dirke

Italijan bi rad ponovil leto 2011, načrte imajo tudi Slovenci, ki so se že veselili

Boj za skupno zmago so jasno napovedali pri italijanskem Lampreju, kjer stavijo na Diega Ulissija. Italijan, ki se lahko pohvali s šestimi etapnimi zmagami na Giru, je dirko Po Sloveniji leta 2011 že osvojil in ravno takrat je kot prvi prekolesaril na Golte. Zanimivo bo videti, kaj bo pokazal eden od največjih talentov italijanskega kolesarstva Gianni Moscon, sicer član Team Sky.

Svoje adute imajo tudi pri Adrii Mobilu, ki branijo rumeno majico, a v svojih vrstah nimajo Rogliča. Sta pa v ekipi nekdanja junaka dirke Po Sloveniji. Jure Golčer jo je osvojil dvakrat, Radoslav Rogina enkrat, z vrhunsko generalno razvrstitvijo pa se spogleduje še mladi Domen Novak.

Druga etapa bo najtežja. | Foto: Druga etapa bo najtežja.

Kaj lahko pokaže Jani Brajkovič, ki je zmagal na dirki leta 2012?

Od Slovencev bo zanimivo spremljati, kako hiter bo po operaciji srca Jani Brajkovič, ki bo branil barve slovenske ekipe.

Med izvrstne kolesarje spada tudi Estonec Rein Taaramäe, ki je bil leta 2011 na znamenitem Touru denimo skupno enajsti. Med izkušene kolesarje spadata še Italijana Franco Pellizotti in zmagovalec Gira iz leta 2004 Damiano Cunego.

Tretji dan bo torej prav tako naporen za tiste, ki se bodo borili za skupno zmago, saj bo pred njimi 16,8 kilometra dolg kronometer. Morda si mnogi mislite, da je mačji kašelj prevoziti takšno razdaljo. A je treba upoštevati, da bodo kolesarji vrteli pedala na polno, zadnjih sedem kilometrov pa je vzpon na Celjsko kočo. In prav v tej etapi bomo videli tiste v boju za rumeno majico, kako bodo med etapo menjavali kolesa, saj si s kolesom za kronometer pri vožnji v klanec ne bodo mogli pomagati.

Jani Brajkovič je na dirki Po Sloveniji zmagal leta 2012, letos pa bo nastopil v dresu slovenske ekipe. | Foto: Jani Brajkovič je na dirki Po Sloveniji zmagal leta 2012, letos pa bo nastopil v dresu slovenske ekipe.

Slovenci ali tujci? V igri je 12. zmaga.

Po tretjem dnevu bo tako znan končni zmagovalec 23. dirke Po Sloveniji, saj bo zadnji dan na sporedu etapa od Rogaške Slatine do Novega mesta, v kateri se pričakuje ciljni šprint. Lani je zadnjo etapo dobil Kump, ki bo imel letos ob sebi močno konkurenco, saj se z nedeljsko zmago spogledujeta tudi Cavendish in Viviani – zadnji je leta 2014 že prikolesaril kot prvi čez Kandijski most.

Vzporedno pa bo potekala še ena bitka. V dozdajšnjih 22 izvedbah so si Slovenci in tujci razdelili plen, saj so oboji po enajstkrat zmagali na dirki Po Sloveniji. Letos se bo tehtnica spet prevesila na eno stran. Ne bo treba dolgo čakati na ta odgovor.

Ne spreglejte