Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Sreda,
21. 6. 2017,
10.36

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,60

Natisni članek

Bogdan Fink Po Sloveniji

Sreda, 21. 6. 2017, 10.36

6 let, 7 mesecev

"Slovenija je majhna država, a lahko kar naenkrat postane velika"

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,60
Dirka Po Sloveniji TOP | Foto Vid Ponikvar

Foto: Vid Ponikvar

V preteklem tednu je kolesarska dirka Po Sloveniji lepote naše države ponesla po vsem svetu. Direktor dirke Bogdan Fink že pogleduje proti jubilejni 25. izvedbi, ki jo želijo še nadgraditi.

Kolesarsko dirko Po Sloveniji so letos premierno predvajali na Eurosportu, kar je bil dodaten razlog, da je zanimanje za največjo slovensko kolesarsko pentljo poskočilo. Povrhu vsega je bilo pri nas od 15. do 18. junija pet ekip z licenco WorldTour na čelu z zvezdnikom tega špota Markom Cavendishom (Team Dimension Data).

Končni junak je postal Rafal Majka (Bora Hansgrohe), ki je najhitreje opravil s kraljevsko etapo s ciljem na Rogli in nakazal, da so njegove noge za sloviti francoski Tour dobro pripravljene.

"Nad pričakovanji"

Bogdan Fink iz leta v leto  gara, da je dirka odlično organizirana, kar potrjujejo tudi številni kolesarski zvezdniki, ki so bili del največje slovenske kolesarske pentlje. | Foto: Vid Ponikvar Bogdan Fink iz leta v leto gara, da je dirka odlično organizirana, kar potrjujejo tudi številni kolesarski zvezdniki, ki so bili del največje slovenske kolesarske pentlje. Foto: Vid Ponikvar "Večkrat pravim, da je dirka največja predstava na prostem v Sloveniji. Selimo se iz enega v drugi slovenski kraj. Kolesarji, sodniki, gledalci so igralci, nekateri smo statisti. Veselimo se že 25. izvedbe. Mislim, da smo letos naredili, kar smo želeli. Tudi slogan Fight for green se je odlično prijel, nad pričakovanji," je z zadovoljstvom govoril direktor dirke Bogdan Fink.

Od slovenskih kolesarjev sta tokrat zablestela dva. Luka Mezgec (Orica Scott) je zmagal v šprintu v Ljubljani, 18-letni Tadej Pogačar (Rog Ljubljana) pa je osvojil skupno peto mesto in belo majico za najboljšega mladega kolesarja.

Slovencem je bilo zaradi Eurosporta težje

Tadej Pogačar je bil z 18 leti najboljši slovenski kolesar na dirki Po Sloveniji. Na koncu je osvojil odlično peto mesto. | Foto: Vid Ponikvar Tadej Pogačar je bil z 18 leti najboljši slovenski kolesar na dirki Po Sloveniji. Na koncu je osvojil odlično peto mesto. Foto: Vid Ponikvar "Ob prihodu Eurosporta, ko je šel prenos v 60 držav, je vsakdo želel zmagati. To dirko nadgradi, zato je v tej konkurenci slovenskim kolesarjem težko loviti rezultat – zlasti v šprintih. Lahko smo ponosni na Pogačarja, ki je bil odličen v gorski etapi. Škoda, da se Jan Polanc ni povsem spočil po napornem Giru, sicer bi bil tudi on konkurenčen," razlaga Fink.

Z mislimi je praktično že pri naslednji dirki, ki bi jo radi razširili na pet dni. Nazadnje je bila tako dolga leta 2007. Ob takšnem scenariju lahko pričakujemo, da se bo spet vključil kronometer, verjetno pa si lahko obetamo tudi dve zahtevnejši gorski etapi.

S tem projektom gremo lahko brez težav v tujino

Želi si, da bi bila dirka prihodnje leto petdnevna. | Foto: Vid Ponikvar Želi si, da bi bila dirka prihodnje leto petdnevna. Foto: Vid Ponikvar "Slovenija je sicer majhna država, a ko jo želiš prekolesariti, kar naenkrat postane velika. Naredili bomo vse za dolgoročni projekt, kar zadeva prenos dirke. Z dirko lahko izkoristimo predstavitev Slovenije v svetu kot morebitno turistično atrakcijo, destinacijo. To je namen prireditve. Hodimo po vseh regijah in nismo vezani na nobeno infrastrukturo, zato lahko ta projekt oblikujemo po svojih željah," pravi alfa in omega dirke.

Ali bi lahko bila spet aktualna tujina in bi del kakšne od etap potekal tudi onstran naših meja? "Dirka je že bila v Avstriji, Italiji in na Hrvaškem. Morda gremo na Madžarsko. Malce šale. Želje so, vendar bodimo realni. Dirka je projekt, na katerega smo lahko vsi ponosni in z njim lahko gremo brez težav v tujino."

Telekom Po Sloveniji | Foto:

Ne spreglejte