Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
11. 5. 2008,
18.10

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Nedelja, 11. 5. 2008, 18.10

8 let

Sam Hill na Pohorju najhitreje v dolino

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Avstralec Samuel Hill je zmagovalec tekme svetovnega pokala gorskih kolesarjev v disciplini spust. Na progi na Mariborskem Pohorju je za več kot tri sekunde ugnal Juliena Camellinija.

Hill, lanski skupni zmagovalec in svetovni prvak, je tako ugnal Francoza, ki je bil sicer najhitrejši v kvalifikacijah. V ženski konkurenci, kjer slovenskih tekmovalk ni bilo na startu, je zmagala Francozinja Sabrina Jonnier pred Britanko Rachel Atherton in Francozinjo Emmeline Ragot.

Mariborsko Pohorje je tokrat gostilo uvodno tekmo svetovnega pokala v disciplinah 4kros in spust. Medtem ko je bil "olimpijski" kros v Mariboru tudi lani del podaljšanega konca tedna, tokrat dirke ni bilo, sta pa tako 4kros, kot tudi spust pod vznožje Pohorja pripeljala vsak dan tekmovanja po 10.000 gledalcev ali več. Ti so videli zanimive dirke, nekoliko slabše nastope slovenskih predstavnikov, prav tako pa niso manjkali spektakularni padci.

Na nedeljski razriti progi za spust, ki je od starta pri "Lukeju" kar nekajkrat zavila v gozd, vodila čez korenine in skale, ter nato pripeljala do spodnje postaje vzpenjače, se je najboljše znašel Avstralec Sam Hill, ki je po prihodu v cilj prevzel vodstvo z naskokom petih sekund. Na "vročem stolu" je zdržal vse do konca, saj sta Francoz Julien Camellini, sicer najhitrejši v polfinalu, in Britanec Steve Peat zasedla mesti za njim.

"Vsekakor sem izredno vesel zmage, še posebej, ker se mi ni najbolj posrečil polfinalni nastop. Priznam, imel sem tudi nekaj sreče, da so najostrejši tekmeci očitno malo preveč zavirali. Sam sem se zavor skušal čim manj dotikati in očitno se mi je na koncu obrestovalo," je bil v cilju navdušen svetovni prvak in lanski skupni zmagovalec. Camellini je bil na koncu drugi, Peat pa tretji. Hill je tako po prvi zmagi na prvi tekmi svetovnega pokala z 230 osvojenimi točkami zasedel prvo mesto v skupnem seštevku.

Od slovenskih tekmovalcev se je v finale najboljših 80 kolesarjev uspelo previti le Nejcu Rutarju. Slednji je na koncu zasedel 71. mesto, skupaj pa se je po progi spustilo kar 270 tekmovalcev. "Vsekakor bi si v finalu želel še kakšnega slovenskega predstavnika, da bi imel družbo. Tako pa sem se iz našega tabora moral z razrito progo pomeriti sam. Kaj naj rečem, težko je bilo, v bistvu iz vožnje v vožnjo težje, še zdaj me pečejo roke, kajti za poganjat ni bilo prav dosti prostora," je dejal tekmovalec iz Mosta na Soči.

"V bistvu sem v finalu odpeljal nekoliko slabše, kot v polfinalu, napak je bilo nekoliko preveč. Kljub temu pa sem zadovoljen, saj dejansko sploh ne vem, kako mi je uspelo sestaviti vožnjo za finale. Tega sem si želel, rekel sem si, najprej med 80, potem pa bomo videli. Moram pa reči, da me je ta konec tedna precej utrudil. Že štiri dni vozimo in zdaj si res želim počitka doma. Potem pa me znova čakajo tekme," je ob tem dejal Rutar, ki zdaj zaseda 61. mesto v skupnem seštevku.

Nastopilo je še nekaj domači predstavnikov, ki pa so se poslovili v polfinalu. Denis Paradiž je bil 87., Luka Novak 104., Jan Cestnik 129., Jure Logar mesto slabši, Boštjan Volf 149., Jaka Šeme 156., Urban Pogladič 202., Žan Jurca 204., Saša Merljak mesto slabši, Tine Mahkovec 210., od skupaj 270 tekmovalcev pa je v cilj prišlo še pet Slovencev.

Naslednja tekma svetovnega pokala bo konec maja v Andorri, v Vallnordu, kjer bodo na sporedu vse tri discipline, olimpijski kros, 4kros in spust.

Ne spreglejte