Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
23. 5. 2020,
10.28

Osveženo pred

3 leta, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,30

Natisni članek

Primož Roglič Primož Roglič Dirka po Italiji Jan Polanc

Sobota, 23. 5. 2020, 10.28

3 leta, 11 mesecev

Saj niste pozabili, kajne?

Obujamo spomine: 23. 5. 2019 je bil velik dan za slovensko kolesarstvo. #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,30

Pred natanko letom dni, 23. maja 2019, sta slovenska kolesarja Jan Polanc in Primož Roglič poskrbela za enega najbolj imenitnih dosežkov slovenskega kolesarstva. Polanc, član ekipe UAE Emirates, je ta dan s 6. mestom v etapi prevzel skupno vodstvo na dirki Giro d'Italia in oblekel prestižno rožnato majico, njegov rojak Roglič (Jumbo-Visma) pa je zadržal skupno 2. mesto. To je bilo sploh prvič, da sta na dirki takega ranga kar dva Slovenca zasedala mesti na samem vrhu razpredelnice.

Pred natanko letom dni je Jan Polanc prevzel skupno vodstvo na Dirki po Italiji, Primož Roglič pa je zadržal 2. mesto. To je bilo prvo skupno slovensko vodstvo na dirki takega ranga. | Foto: Giro/LaPresse Pred natanko letom dni je Jan Polanc prevzel skupno vodstvo na Dirki po Italiji, Primož Roglič pa je zadržal 2. mesto. To je bilo prvo skupno slovensko vodstvo na dirki takega ranga. Foto: Giro/LaPresse

Fantastičen dan za slovensko kolesarstvo so ljubitelji tega športa dočakali pred natanko letom dni, po 12. etapi Dirke po Italiji, ko je Jan Polanc s 6. mestom v etapi, kjer je bil del ubežne skupine, ki si je nabrala dovolj prednosti pred zasledovalci, prevzel skupno vodstvo na dirki. V rožnatem je vztrajal dva dneva.

Jan Polanc Giro 2019 | Foto: Giro/LaPresse Foto: Giro/LaPresse

To je bil pomemben trenutek za slovensko kolesarstvo in zelo dobro se ga je zavedal tudi Polanc. "Nositi rožnato majico so bile vedno moje sanje. Še posebno po tistem, ko sem že dobil dve etapi na Giru. Danes so mi rekli, da moram v beg. Bil sem osredotočen na to, da mi to uspe, in naredil sem, kar sem moral. Današnji uspeh je res nekaj velikega," je povedal po etapi, v kateri je uresničil svoje sanje.

Polanc je že dvakrat slavil na etapi Gira, leta 2015 in 2017, a skupnega vodstva do 23. maja lani še ni okusil.

Jan Polanc rožnata majica | Foto: Giro/LaPresse Foto: Giro/LaPresse

Njegov rojak Primož Roglič (Jumbo-Visma), ki je veljal za enega glavnih favoritov za končno zmago in jo po vseh možnih težavah, od neposrečene menjave kolesa, padca pri spustu in konfliktnih situacij z ljubljencem italijanskih navijačev Vincenzem Nibalijem, skoraj dosegel, je lanski Giro končal na 3. mestu.

Zmaga je pripadla Ekvadorcu Richardu Carapazu, drugo mesto pa Italijanu Nibaliju. Polanc je dirko končal na 14. mestu.

Giro Ghisalle
Sportal Neverjetno kolesarsko svetišče na vrhu legendarnega vzpona

Slovenskim kolesarskim asom Polancu, Rogliču in Tadeju Pogačarju so slovenski ljubitelji kolesarstva v Ljubljani pripravili bučen sprejem. | Foto: Vid Ponikvar/Sportida Slovenskim kolesarskim asom Polancu, Rogliču in Tadeju Pogačarju so slovenski ljubitelji kolesarstva v Ljubljani pripravili bučen sprejem. Foto: Vid Ponikvar/Sportida

Tadej Pogačar Primož Roglič Jan Polanc | Foto: Vid Ponikvar/Sportida Foto: Vid Ponikvar/Sportida

Letošnji Giro je zaradi pandemije prestavljen na oktober (3. do 25. oktober). Carapaz, ki bo na Giru kapetan svojega novega moštva Ineosa, je že napovedal poskus ubranitve zmage.
Ne spreglejte