Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
16. 10. 2016,
16.16

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,30

Natisni članek

Mark Cavendish Peter Sagan svetovno prvenstvo kolesarstvo

Nedelja, 16. 10. 2016, 16.16

6 let, 7 mesecev

Svetovno prvenstvo v kolesarstvu (m)

Sagan ubranil naslov, Slovenca po padcih v bolnišnici

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,30
Peter Sagan svetovno prvenstvo Doha 2016 | Foto Getty Images

Foto: Getty Images

Slovaški kolesarski zvezdnik Peter Sagan je na svetovnem prvenstvu v Dohi ubranil naslov svetovnega prvaka.

Sagan je tako postal šesti kolesar, ki je ubranil naslov najboljšega na svetu, pred tem je to uspelo Belgijcem Riku Van Stenbergnu, Riku Van Looyu in Georgesu Ronsseju ter Italijanoma Gianiju Bugnu ter nazadnje leta 2007 Paolu Bettiniju.

"Ne morem verjeti, to je zame šok. Imel sem veliko sreče. Najprej v odločilnem momentu dirke, ko sem kot zadnji prišel v glavno skupino, če bi zaostal le za meter, je zaradi vetra ne bi mogel ujeti. Drugič pa v sprintu, v katerem sem ocenil, da je bolje, če se nekaj časa držim zadaj. Giacomo Nizzolo bi me lahko zaprl, v tem primeru bi najbrž padel, a na srečo se mi je odprl prostor, kar sem izkoristil. Res neverjetno," se je smejalo kolesarju iz Žiline, ki se ni pozabil zahvaliti za pomoč moštvenim kolegom na čelu z bratom Jurajom, svoji družini, ki ga je spodbujala v Dohi, ter svoji navijaški skupini.

Dirka sicer z izjemo uvodnega pobega sedmih kolesarjev ni imela veliko akcije, saj so v težkih pogojih kolesarji zaradi različni vzrokov odpadali praktično eden za drugim. Na otok Pearl, kjer se je začel krožni del dirke, je v ospredju prišla skupina 25 kolesarjev, v kateri so bili najštevilnejši Belgijci, ki so skupaj z Italijani in Norvežani tudi diktirali ritem. V zaključku pa sta napadla Nizozemca, najprej Niki Terpstra, nato pa še Tom Leezer, ki je v zadnji kilometer prišel s prednostjo šestih sekund, a ni zdržal do konca, sprinterji so ga 500 metrov pred ciljem ujeli.

Slovenski kolesarji so spet med osmoljenci dirke svetovnega prvenstva, saj v Dohi nihče od treh ni prišel do cilja.  | Foto: Getty Images Slovenski kolesarji so spet med osmoljenci dirke svetovnega prvenstva, saj v Dohi nihče od treh ni prišel do cilja. Foto: Getty Images

Slovenca pristala v bolnišnici

Slovenski kolesarji so spet med osmoljenci dirke svetovnega prvenstva, saj v Dohi nihče od treh ni prišel do cilja. Luka Pibernik je ostal v ozadju in odstopil, Luko Mezgeca in Gregorja Boleta pa sta ustavila padca, kot so napovedovali, teh na dobrih 257 kilometrov dolgi progi ni manjkalo. Zaradi njih in drugih ovir na ravninski trasi je bil nasploh osip med tekmovalci velikanski.

Mezgec in Bole sta tako dan končala v bolnišnici, v slovenskem taboru upajo, da nista težje poškodovana.

Mezgec si je poškodoval gleženj, Bole koleno
Bole si je poškodoval koleno, v slovenskem taboru upajo, da so bolečine bolj posledica udarca kot pa težje poškodbe, medtem ko je jasno, da si je Mezgec zvil gleženj, dobil nekaj odrgnin, poleg tega pa ga boli tudi v zapestju, ki ga je maja letos na Jesenicah že operiral. Zagotovo sta oba že končala letošnjo sezono, gledalci ju ne bodo mogli videti ne v Podsmreki, kjer bo konec tedna zaključna slovenska dirka, ne v Dubaju, kjer bi moral Mezgec nastopati.

"Ko smo videli, da je veter močan, smo vedeli, da bodo ključni trenutki dirke v puščavi, kjer so ceste najslabše. Tam so v ospredju ostali najboljši, med njimi je bil tudi Mezgec. A na žalost se je zapletel v padec, s tem so bila naše sanje končane. Bole je padel prej, ko je že malenkost zaostal, Pibernik pa je v močnem vetru ostal v ozadju, zato je odstopil. Odkar sem selektor, se nam smola ponavlja, a enkrat bo prišel tudi naš dan," je novo smolo na svetovnih prvenstvih orisal selektor Gorazd Štangelj, ki meni, da z obema slovenskima osmoljencema ni nič hujšega, vseeno pa bodo morali to potrditi še zdravniki.

Izidi:
1.  Peter Sagan (Slk)                05:40:43
2. Mark Cavendish (VBr)
3. Tom Boonen (Bel)
4. Michael Matthews (Avs)
5. Giacomo Nizzolo (Ita)
6. Edvald Boasson Hagen (Nor)
7. Alexander Kristoff (Nor)
8. William Bonnet (Fra)
9. Niki Terpstra (Niz)
10. Greg Van Avermaet (Bel)           isti čas

Odstop: Luka Mezgec, Grega Bole, Luka Pibernik (vsi Slo)...
Ne spreglejte