Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
18. 9. 2016,
16.42

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,38

Natisni članek

kolesarstvo Peter Sagan evropsko prvenstvo

Nedelja, 18. 9. 2016, 16.42

6 let, 7 mesecev

Evropsko prvenstvo, cestna dirka, Rennes

Sagan počaščen, da mu je uspelo kot prvemu, Slovenci v ozadju

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,38
Peter Sagan | Foto Reuters

Foto: Reuters

Slovaški kolesarski zvezdnik Peter Sagan je na evropskem prvenstvu v Plumelecu, premiernem v članski konkurenci, osvojil zlato medaljo na cestni dirki. Po 236 kilometrih je Sagan v zadnjih metrih brez večjih težav dobil šprint manjše skupine. Terminator iz Žiline je na lanskem svetovnem prvenstvu v Richmondu na podoben način opravil s konkurenco. Drugi je bil Francoz Julian Alaphilippe, tretji pa Španec Daniel Moreno.

Šestindvajsetletni Sagan je do nove majice prvaka prišel na podoben način kot pred slabim letom v ameriškem Richmondu. Takrat je zadnje kilometre premagoval v samostojni vožnji, letos pa se je prav tako večino dirke skrival v glavnini, prvič se je resneje pokazal na zavoju štiri kilometre do cilja, a zasledovanje Italijana Morena Moserja prepustil drugim. Sam se ni vozil predaleč od prvih, če bi prišlo do kakšne akcije.

Moser je 30 sekund prednosti zapravil, nato je poizkusil še en Italijan Davide Formolo, ki ni dolgo ostal v ospredju, Sagan pa je v zadnji kilometer vstopil z lahkotnim obračanjem pedal. Ko se je ritem dvignil, je bil tako precej spredaj. Ko se je začel šprint po levi, se je sam odločil za desno stran, v cilju pa slavil brez večjih težav. Sagan je postal prvi profesionalni kolesar z naslovom evropskega prvaka, EP pa bi sicer moralo biti v Nici, vendar so se tamkajšnji prireditelji prvenstvu odpovedali zaradi varnosti po julijskem terorističnem napadu.

Počaščen, da je v slovaških barvah na vrhu

"Zelo sem vesel, da sem sploh prvi evropski prvak na cestni dirki. Počaščen sem, da sem bil v slovaških barvah na najvišjem mestu zmagovalnega odra. Kot sem pričakoval, je bila to dolga in težka dirka, toda v zadnjem krogu sem čutil, da imam močne noge. Menil sem, da bo treba skočiti, ko se bo pokazala priložnost. Čakal sem in dočakal pravi trenutek za napad. Ne bi uspel brez vestnega dela mojih reprezentančnih kolegov. Njim poklanjam zmago in tudi celi Slovaški, čestitam pa vsem kolesarjem Tinkoffa," je po dirki dejal Sagan.

Matej Mugerli je bil na 51. mestu najhitrejši Slovenec. | Foto: Žiga Zupan/Sportida Matej Mugerli je bil na 51. mestu najhitrejši Slovenec. Foto: Žiga Zupan/Sportida

Mugerli najhitrejši Slovenec

Slovenska šesterica na koncu ni krojila razpleta dirke. Jan Polanc je sicer bil med ubežniki, a oje stal brez moči 25 kilometrov pred ciljem. Na koncu je bil prvi Slovenec v cilju Matej Mugerli na 51. mestu in z zaostankom 3:12 minute. Polanc je bil 54., Jure Golčer 57., Grega Bole 66., vsi so zaostal 3:43 minute. Janez Brajkovič je končal na 82. mestu, Jan Tratnik pa na 97. mestu. Do uvrstitve je prišel 101 kolesar.

Izidi, člani, 232,9 km:

1. Peter Sagan (Slk)                  5:34:23

2. Julian Alaphilippe (Fra)

3. Daniel Moreno (Špa)

4. Samuel Dumoulin (Fra)

5. Petr Vakoč (Češ)

6. Rui Costa (Por)               vsi isti čas

7. Tony Gallopin (Fra)                 + 0:03

8. Philippe Gilbert (Bel)

9. Diego Ulissi (Ita)

10. Luis Leon Sanchez Gil (Špa)   vsi isti čas

...

51. Matej Mugerli (Slo)                   3:12

54. Jan Polanc (Slo)                      3:43

57. Jure Golčer (Slo)

66. Grega Bole (Slo)              oba isti čas

82. Janez Brajkovič (Slo)                 6:05

97. Jan Tratnik (Slo)                    13:02

Ne spreglejte