Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
1. 7. 2012,
17.26

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Nedelja, 1. 7. 2012, 17.26

8 let

Sagan do prve etapne zmage na Touru

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Slovak Peter Sagan je zmagovalec 1. etape 99. kolesarske dirke po Franciji (2.WT). Jani Brajkovič na 17. mestu. Fabian Cancelara ostaja vodilni v skupnem seštevku dirke, Brajkovič 14.

Na letošnji dirki nastopajo kolesarji iz enaintridesetih držav. 44 je Francozov, 21 Špancev, 18 Nizozemcev, 15 Italijanov, 14 Belgijcev, 13 Nemcev, 12 Avstralcev, 8 Američanov, po 5 Dancev, Angležev in Rusov, 4 Slovenci, Kazahstanci in Belorusi, 3 Slovaki in Švicarji, 2 Južnoafričana, Irca, Portugalca, Šveda in Ukrajinca ter po en predstavnik Argentine, Avstrije, Kanade, Hrvaške, Estonije, Japonske, Luksemburga, Norveške, Nove Zelandije in Poljske.

Že dvaindvajsetič v karieri je etapo v rumeni majici vodilnega na dirki po Franciji pričel Švicar Fabian Cancellara. Pred njim in ostalimi 197-imi kolesarji je bila 198 kilometrov dolga etapa v kateri je bilo na sporedu 5 kategoriziranih gorskih ciljev četrte kategorije. Za vse udeležence dirke je bil najbolj pomemben zadnji, 2,4 kilometra dolg ciljni vzpon v Seraing. Takoj po pričetku etape je glavnina dovolila pobeg šestim kolesarjem. Maxime Bouet (Ag2r-La Mondiale), Michael Morkov (Saxo Bank-Tinkoff Bank), Pablo Urtasun (Euskaltel-Euskadi), Anthony Delaplace (Saur-Sojasun), Yohann Gene (Europcar) in Nicolas Edet (Cofidis) so bili kolesarji, ki so želeli v cilj prikolesariti pred glavnino, na čelu katere so bili kolesarji ekipe RadioShack-Nissan.

V prvi padec na dirki sta bila na enajstem kilometru vpletena Robbie Hunter in Tony Martin. Glavnina ni dovolila, da bi si ubežniki prikolesarili več kot pet minut prednosti pred glavnino. Slednja je 50 kilometrov do cilja za ubežniki zaostajala le še minuto in 40 sekund.

Pred tem je bil na sporedu edini leteči cilj v etapi, na katerem točke prejme prvih petnajst kolesarjev. Boj za zeleno majico najboljšega po točkah je najbolje pričel Yohann Gene, medtem ko je šprint glavnine za 7. mesto pripadel Matthewu Gossu. Borut Božič je bil 14. in je vknjižil prvi dve točki. Petindvajset kilometrov do cilja so se v glavnini pričeli vrstiti padci. Luis Leon Sanchez, Alejandro Valverde, Michael Rogers, Maxime Monfort, Vladimir Karpec, Jose Joaquin Rojas ter še nekateri kolesarji so občutili trdoto asfalta. Petnajst kilometrov do cilja je imela šesterica na čelu le še 20 sekund prednosti pred glavnino, na čelu katere so bili že kolesarji ekipe BMC Racing. Devet kilometrov do cilja so bili ubežniki ujeti. Sledil je peklenski boj posameznih ekip, ki so želele v ospredje pripeljati svoje najboljše šprinterje. A slednji so na 2,4 kilometra dolgem vzponu pred ciljem lahko hitro pozabili na možnost, da bi lahko sodelovali v šprintu.

Na ciljnem vzponu je prvi napadel Sylvain Chavanel. Sledil je napad Fabiana Cancellare, ki je napadel dober kilometer do cilja. Napadu vodilnega v skupnem seštevku je lahko sledil le Peter Sagan, ki ni želel pomagati pri narekovanju tempa na čelu. Šeststo metrov do cilja ju je ulovil še Edvald Boasson Hagen, ki v ciljnem šprintu ni imel nikakršnih možnosti v boju s Saganom. Šele dvaindvajsetletni mladenič, ki prihaja iz Žiline, je na svojem prvem Touru že drugi dan dirke vknjižil etapno zmago. Cancellara je bil drugi, Hagen pa tretji. Šprint glavnine je dobil domačin Philippe Gilbert, medtem ko je Jani Brajkovič zasedel 17. mesto. Od kolesarjev, ki sodijo v boj za dober rezultat v skupnem seštevku, so več kot minuto zaostali Christopher Froome, Richie Porte, Vladimir Karpec in Peter Velits.

Ne spreglejte