Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
18. 7. 2018,
17.45

Osveženo pred

1 leto, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,13

2

Natisni članek

Dirka po Franciji Primož Roglič Primož Roglič Tour de France Tour de France

Sreda, 18. 7. 2018, 17.45

1 leto, 9 mesecev

Dirka po Franciji, 11. etapa

Roglič peti na Touru: Lahko bi bilo veliko slabše, danes nisem imel najboljših nog

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,13

2

Primož Roglič Tour 2018 | Foto Reuters

Foto: Reuters

Zmagovalec naporne, 108,5-kilometrske 11. etape dirke po Franciji je Britanec Geraint Thomas (Sky), ki je prevzel tudi rumeno majico vodilnega kolesarja na dirki. Odlično se je na preizkušnji, ki je karavano vodila prek dveh vzponov najvišje kategorije, končala pa se je na prelazu La Rosiere 1.855 metrov nad morjem, izkazal tudi Primož Roglič (LottoNL-Jumbo), ki je v cilj prikolesaril 59 sekund za zmagovalcem in v skupnem seštevku napredoval na peto mesto.

Roglič je danes v cilj prikolesaril na 11. mestu, 59 sekund za zmagovalcev etape Thomasom. Britanec je bil 20 sekund hitrejši od svojega kapetana v moštvu Sky Christopherja Frooma in Nizozemca Toma Dumolina (Sunweb). Drugi slovenski kolesar na Touru Kristijan Koren (Bahrain-Merida) je bil danes 139. (+ 27:25). 

Tako visoko ni bil še noben Slovenec

Roglič je v skupnem seštevku napredoval na peto mesto, za novim nosilcem rumene majice Thomasom ima 2 minuti in 23 sekund zaostanka. Thomasu najbližje je Froome (+ 1:25), sledita Dumolin (+ 1:44) in Vincenzo Nibali (Bahrain-Merida), ki ima le devet sekund naskoka pred Rogličem. Šesti je Rogličev moštveni kolega in kapetan pri LottoNL-Jumbo Steven Kruijswick s 17 sekundami zaostanka za najboljšim Slovencem. Tako visoko na Touru ni bil še noben Slovenec.

Roglič: Danes nisem imel najboljših nog

"Lahko bi bilo veliko slabše. Danes nisem imel najboljših nog, ampak s Stevenom sva vztrajala in se borila do konca. Zdaj je najpomembneje, da ostanemo zbrani. Šli bomo dan za dnem in se še naprej bojevali," je za spletno stran LottoNL-Jumbo povedal Rogla.

"Danes nisem imel najboljših nog," je po 11. mestu v etapi, ki mu je prinesla napredovanje na peto mesto v skupnem seštevku povedal Primož Roglič (na fotografiji skrajno desno).  | Foto: Reuters "Danes nisem imel najboljših nog," je po 11. mestu v etapi, ki mu je prinesla napredovanje na peto mesto v skupnem seštevku povedal Primož Roglič (na fotografiji skrajno desno). Foto: Reuters

V nizozemski ekipi so nadvse veseli, da imajo dva kolesarja med deseterico najboljših na letošnjem Touru. Steven Kruijswick zaseda skupno šesto mesto, po današnji etapi pa je povedal: "Za nami je dobra etapa, malo sem se mučil, da sem obdržal stik z najboljšimi, kar mi je vzelo nekaj energije. Na splošno pa je bil dober dan. Pokazal sem, da sem v dobri formi in ob tem, da je v dobri formi tudi Primož, upam, da bomo dobro nadaljevali tudi v prihajajočih gorskih etapah."

Etapa postregla z vsem, kar ta šport dela lepega

Druga alpska etapa, ki se je začela v olimpijskem Albertvillu, vsebovala pa je štiri kategorizirane gorske cilje, je postregla z vsem, kar ta šport dela lepega. Zaznamovali so jo številni napadi, pobegi, vzponi, padci, veselje in žalost, ki je na koncu že dišala po tragediji. Redko se vidi tudi takšen boj znotraj ekipe, to velja predvsem za Sky, kjer se za najvišja mesta borita Thomas in Froome, kot tudi za LottoNL Jumbo, kjer je bilo dobro videti, da je Roglič močnejši od Nizozemca Stevena Kruijswijka, a je vprašanje, ali je to smel izkoristiti. Dolgo časa je najbolje kazalo Basku Mikelu Nieveju, dolgoletnemu pomočniku Frooma pri Skyju, ki pa je v zadnjem kilometru povsem omagal. Ko je že kazalo, da bo postal eden od tistih kolesarjev z zmago na vseh treh največjih večdnevnih dirkah, so ga prehiteli štirje kolesarji.

Thomas je 300 metrov pred ciljem etape takole prehitel dotlej vodilnega Mikela Nieveja:

Sagan začel z napadi

Napade je že kmalu po startu začel trikratni svetovni prvak Peter Sagan, ki je oblikoval ubežno skupino petih kolesarjev. Njegov cilj je bil jasen, dobiti leteči cilj, osvojiti točke za zeleno majico, svoje načrte pa je izpolnil. Za njim se je v beg podal Francoz Julian Alaphilippe, nosilec pikčaste majice najboljšega na gorskih ciljih. Tudi njemu so se želje izpolnile, mogoče nekoliko prej, kot bi si sam želel, saj je iz ubežne skupine odpadel že pred zadnjima gorskima ciljema. Še prej je zadaj omagal dosedanji nosilec rumene majice Belgijec Greg Van Avermaet.

Nieve tragični junak dneva

Ubežna skupina, v kateri je bil tragični junak Nieve, je sicer dolgo časa večala prednost, na tretjem hujšem vzponu pa se je za njo pognal Španec Alejandro Valverde, pred skupino favoritov si je s pomočjo Marca Solerja, ki se je k njemu preselil iz ospredja, prikolesaril lepo prednost. Na spustu je skupini favoritov ušel Dumoulin, tudi on je hitro dobil pomoč iz ubežne skupine. Nizozemec je Valverdeja ujel, ga tudi hitro pustil za sabo, Valverde je povsem popustil in si z napadom naredil le medvedjo uslugo.

Poslastica na La Rosier

Poslastica je bil zadnji vzpon na 1855 metrov visoki prelaz La Rosier. Na njem je tekmece napadel Thomas, slediti mu ni mogel nihče, nekateri so tudi začeli odpadati. Tako ritma niso mogli držati Britanec Adam Yates, Norvežan Jakub Fuglsang, Rus Ilnurr Zakarin... Svoje so nato dodali še skoki Frooma, Irca Dana Martina, Francoza Romaina Bardeta. Ti so uhajali, Roglič, Kruijswijk, Kolumbijec Nairo Quintana in Italijan Vincenzo Nibali so se jim nekajkrat uspeli priključiti nazaj, v zadnjih dveh kilometrih pa niso imeli več moči za pravi odgovor. Še najbolj svež je bil Slovenec, pri katerem je vprašanje, ali je moral čakati moštvenega kolega, ki je na papirju še vedno prvi kapetan ekipe LottoNL-Jumbo, ali za lov ni imel moči.

Zagotovo je imel te tokrat največ Thomas. V zadnjem kilometru sta se mu Froome in Dumoulin začela približevati, a ko je to dojel, je pospešil in v cilj prišel z lepo prednostjo.

"Nisem sicer veliko razmišljal o rumeni majici, vedel pa sem, da jo lahko osvojim." | Foto: Reuters "Nisem sicer veliko razmišljal o rumeni majici, vedel pa sem, da jo lahko osvojim." Foto: Reuters

Thomas: Ponudila se je priložnost, izkoristil sem jo

"Napad je bil bolj posledica instinkta kot pa načrta. Ponudila se je priložnost, izkoristil sem jo. Nisem sicer veliko razmišljal o rumeni majici, vedel pa sem, da jo lahko osvojim. Na koncu sem jo, že drugo zaporedno leto jo bom nosil, na kar sem lahko ponosen," je dejal Thomas, ki ni spregovoril o internem dvoboju v ekipi, nekaj več na to temo je povedal Froome: "Napad Gerainta ni bil taktičen načrt ekipe, a mu ga ne zamerim. Mislim, da je storil pravilno, dobro je izpadlo, napad je bil smiseln, zdaj smo v odličnem položaju, to pa se je zgodilo nepričakovano. Vsi smo mislili, da bo jutrišnja etapa na Alpe' d'Huez bolj primerna za kaj takega. A tudi jutrišnja etapa bo zelo pomembna, za najbolj nevarnega tekmeca za rumeno majico pa glede na to, kar sem videl danes, smatram Dumoulina."

Sagan in Alaphilippe zadržala zeleno in pikčasto majico

Slovak Peter Sagan in Francoz Julian Alaphilippe sta nekaj časa spet bežala in zanesljivo ubranila zeleno majico za najboljšega po točkah oziroma za najboljšega na gorskih ciljih.

V četrtek kolesarje na dirki čaka še ena alpska etapa, 175,5-kilometrska preizkušnja s ciljem na znamenitem prelazu Alpe D'Huez, na katerem slovenski navijači pripravljajo poseben sprejem za Rogliča. 

Klemen Štimulak
Sportal Slovenci pripravljajo presenečenje, ki bo Rogliča hitreje spravilo na Alpe d'Huez

Konec za Cavendisha in Kittla

Za Marka Cavendisha je letošnji Tour končan, Britanec je namreč v cilj prišel z več kot uro zaostanka in zamudil časovno zaporo. Enako se je zgodilo tudi nemškemu šprinterskemu asu Marcelu Kittlu, pa še Marku Renshawu in Ricku Zablu. 

Izidi:

1. Geraint Thomas (VBr/Sky) 3;29:36

2. Tom Dumoulin (Niz/Sunweb) + 0:20

3. Chris Froome (Vbr/Sky) isti čas

4. Damiano Caruso (Ita/BMC Racing Team) 0:22

5. Mikel Nieve (Špa/Mitchelton-Scott) isti čas

6. Daniel Martin (Irs/UAE Emirates) 0:27

7. Jesus Herrada (Špa/Cofidis) 0:57

8. Romain Bardet (Fra/AG2R La Mondiale) 0:59

9. Vincenzo Nibali (Ita/Bahrain-Merida)

10. Nairo Quintana (Kol/Movistar)

11. Primož Roglič (Slo/LottoNL-Jumbo) isti čas

...

139. Kristijan Koren (Slo/Bahjrain-Merida) 27:25


Skupni vrstni red:

1. Geraint Thomas (VBr/Sky) 44;06:16

2. Chris Froome (VBr/Sky) + 1:25

3. Tom Dumoulin (Niz/Sunweb) 1:44

4. Vincenzo Nibali (Ita/Bahrain-Merida) 2:14

5. Primož Roglič (Slo/LottoNL-Jumbo) 2:23

6. Steven Kruijswijk (Niz/LottoNL-Jumbo) 2:40

7. Mikel Landa (Špa/Movistar) 2:56

8. Romain Bardet (Fra/AG2R La Mondiale) 2:58

9. Nairo Quintana (Kol/Movistar) 3:16

10. Daniel Martin (Irs/UAE Emirates) 3:16

...

111. Kristijan Koren (Slo/Bahjrain-Merida) 1;16:23

alaphilippe
Sportal Alaphilippe veliki zmagovalec prve alpske etape, Roglič že med deseterico
Ne spreglejte