Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Sobota,
1. 6. 2019,
19.29

Osveženo pred

4 leta, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,37

3

Natisni članek

Primož Roglič Primož Roglič Giro d'Italia Giro d'Italia

Sobota, 1. 6. 2019, 19.29

4 leta, 11 mesecev

Po 20. etapi na Giru

Roglič pokomentiral pomoč navijača, zaradi katerega je bil kaznovan

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,37

3

"Dal sem svojih 110 odstotkov. Moram biti zadovoljen s tem, kar je. Nimam si kaj očitati," je slovenski kolesar Primož Roglič dejal po koncu kraljevske etape, po kateri je zdrsnil na skupno četrto mesto. Zaradi "pomoči" navijača bo moral v nedeljo nadoknaditi še dodatnih deset sekund, če se bo želel spet povzpeti na oder za zmagovalce.

od našega poročevalca Italija | Foto:

Res, da je bilo na štartu 20. etape na Giru vse obarvano v rožnato barvo, ki je značilni znak dirke po Italiji, a se je praktično slišalo le slovensko navijanje za Primoža Rogliča. Tudi slovenski navijači so bili namreč oblečeni v rožnato majico, ki pripada najboljšemu kolesarju na dirki.

Sportal Roglič nemočen proti Nibaliju in Carapazu, navijač s kolesa sklatil Lopeza #video

Želeli so, da bi do nje prikolesaril prav član Jumbo-Visme, kar bi bil zgodovinski dosežek za slovensko kolesarstvo. Bučno so ga pospremili in mu dali nekaj dodatnega motiva za 194 kilometrov dolgo pot, ki je imela kar pet gorskih ciljev. Eden od navijačev je šel celo predaleč pri pomoči in ga v zadnjih kilometrih potiskal pri vožnji v klanec, zaradi česar je bil Primož na koncu kaznovan.

Sicer pa so se že pri prvem resnem klancu začele karte mešati, potem ko so skočili Miguel Angel Lopez (Astana), Mikel Landa (Movistar) in vodilni v skupnem seštevku Richard Carapaz (Movistar). Primož Roglič (Jumbo Visma) in Vincenzo Nibali (Bahrain Merida) sta na vzponu na Passo Menghen (2.047 metrov nadmorske višin), ki je bil najbolj strm del etape, nekoliko zaostala, najboljšim pa sta se nato priključila pri spustu.

Jan Polanc kolesaril za navijače in bližnje doma

Danes je bila to kraljevska etapa. Veliko kolesarjev je bilo že brez moči. Tudi sam sem že ves teden izčrpan, pričakoval sem, da danes ne bo moj dan. Zadnje dni je trpela predvsem glava. Danes sem poganjal do konca bolj zaradi navijačev in svojih najbližjih. Zase in za ekipo mi je bilo že vseeno, ali bi bil med trideseterico ali med dvajseterico.

Roglič zaradi navijača kaznovan z 10 sekundami, nato pa je rekel: "Zaradi slovenskih navijačev je Giro veliko pridobil."

Tretja ovira je bil prelaz Passo Role (1.980 m) kot včeraj San Martino di Castrozza, vendar tokrat z druge strani, ki je nekoliko bolj položna. Zato se v skupini rožnate majice ni zgodilo ničesar. Sledili so dolg spust in še zadnja dva zaključna vzpona pred številnimi navijači.

Teh je imel ob progi ogromno slovenski ljubljenec občinstva Primož Roglič. Na žalost se je našel eden od njegovih privržencev, ki se očitno na kolesarstvo ne spozna najbolje. Kar nekaj časa je tekel ob njem in potiskal njegov sedež. Vodstvo tekmovanja je nato pregledalo posnetek in slovenskega kolesarja kaznovalo z desetimi sekundami pribitka.

"Giro je veliko pridobil v zadnjih dneh zaradi slovenskih navijačev. Vsega ne moreš nadzirati. Sicer pa hvala vsakemu navijaču posebej, ki je prišel v Italijo," je na to potezo komentiral Roglič.

Sportal Navijači Rogliča stali 10 sekund, Kolumbijca pa sklatili s kolesa #video

Na kronometru v lov za zmagovalni oder

Sicer pa je na predzadnji vzpon na Croce d'Aune kot prvi skočil Miguel Angel Lopez (Astana). Najbolje je se je odzval Mikel Landa (Movistar) in pobegnil vodilnim, a so ga nato kmalu ujeli. Pri naslednjem skoku Roglič ni mogel več slediti.

Kakor tudi ne Lopez, ki je imel dodatno smolo, kot že ničkolikorat na tem Giru. Spet pa je bil vpleten slovenski navijač. Kolumbijskega kolesarja je zbil po tleh, nato pa jih je tudi sam dobil, saj je Lopez nanj stresel vso jezo.

Carapaz, Nibali in Landa so se odlepili in jima pobegnili. Vodilni Carapaz je na koncu celo garal za svojega moštvenega kolega Lando, da bi v skupnem seštevku prehitel slovenskega kolesarja na tretjem mestu.

In na koncu je ekipi Movistarja ta podvig uspel, Landa pa ima zdaj zaradi "pomoči" slovenskega kolesarja pred nedeljskim 17 kilometrov dolgim kronometrom po Veroni 23 sekund prednosti. A je Roglič sposoben ta čas pridobiti nazaj, tako da bi dirko po Italiji končal na zmagovalnem odru, kar bi bil zanj lep uspeh, pa čeprav se je spogledoval z rožnato majico. Le-ta je dan pred koncem oddaljena 3:16, drugi Nibali pa je pred njim 1:22.

"Dal sem svojih 110 odstotkov. Moram biti zadovoljen s tem, kar je. Nimam si kaj očitati," je po koncu sobotnega dne dejal Roglič.

Izidi 20. etape:

1. Pello Bilbao (Špa) Astana Pro Team 5;46:02

2. Mikel Landa (Špa) Movistar Team isti čas

3. Giulio Ciccone (Ita) Trek-Segafredo 0:02

4. Richard Carapaz (Ekv) Movistar Team 0:04

5. Vincenzo Nibali (Ita) Bahrain-Merida

6. Tanel Kangert (Est) EF Education First 0:15

7. Mikel Nieve (Špa) Mitchelton-Scott isti čas

8. Valentin Madouas (Fra) Groupama-FDJ 0:25

9. Rafal Majka (Pol) Bora-Hansgrohe 0:44

10. Domenico Pozzovivo (Ita) Bahrain-Merida isti čas

14. Primož Roglič (Slo) Jumbo-Visma 0:54

34. Jan Polanc (Slo) UAE Emirates 12:50

76. Grega Bole (Slo/Bahrain Merida) 38:04

 

Skupni vrstni red:

1. Richard Carapaz (Ekv) Movistar Team 89;38:28

2. Vincenzo Nibali (Ita) Bahrain-Merida + 1:54

3. Mikel Landa (Špa) Movistar Team 2:53

4. Primož Roglič (Slo) Team Jumbo-Visma 3:16

5. Bauke Mollema (Niz) Trek-Segafredo 5:51

6. Miguel Angel Lopez (Kol) Astana Pro Team 7:18

7. Rafal Majka (Pol) Bora-Hansgrohe 7:28

8. Simon Yates (VBr) Mitchelton-Scott 8:01

9. Pavel Sivakov (Rus) Team Ineos 9:11

10. Ilnur Zakarin (Rus) Katusha-Alpecin 12:50

15. Jan Polanc (Slo) UAE Emirates 23:13

110. Grega Bole (Slo/Bahrain Merida) 4;20:57

Dirka po Italiji
Sportal Norišnica, ki je povsem prevzela Primoža Rogliča #video
Ne spreglejte