Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
12. 9. 2017,
13.34

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,30

Natisni članek

Primož Roglič Primož Roglič Jan Polanc Andrej Hauptman

Torek, 12. 9. 2017, 13.34

6 let, 6 mesecev

SP v cestnem kolesarstvu, Bergen, 17.-24. 9. 2017

Roglič glavni adut v kronometru, Mezgec kapetan na cestni dirki #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,30
kolesarji | Foto Siol.net

Foto: Siol.net

V nedeljo, 17. septembra, se v Bergnu na Norveškem začenja svetovno prvenstvo v cestnem kolesarstvu. Med šesterico, ki bo nastopila v konkurenci članov, bodo vsi trije etapni zmagovalci letošnjega Gira, Toura in Vuelte. V kronometru je največji slovenski adut za mavričasto majico Primož Roglič, na cestni dirki, ki bo na sporedu zadnji dan prvenstva, 24. septembra, pa bo slovensko zbrano vrsto vodil šprinter Luka Mezgec.

Matej Mohorič prek Skypa o nastopu na svetovnem prvenstvu:

Jan Polanc in Primož Roglič o pričakovanjih na SP:

Pogovor z Rogličem, Polancem in Mohoričem, etapnimi zmagovalci letošnjih tritedenskih dirk, bomo na Sportalu objavili v prihodnjih dneh. 

Na svetovnem prvenstvu na Norveškem bo nastopilo 20 slovenskih tekmovalcev (16 kolesarjev in štiri kolesarke). Nekateri so že odpotovali na prizorišče, ki si ga je predhodno podrobno že ogledal selektor mladinske ekipe Andrej Cimprič.

Martin Hvastija: Proga nam na papirju ustreza. Je tehnična in hitra. | Foto: Vid Ponikvar Martin Hvastija: Proga nam na papirju ustreza. Je tehnična in hitra. Foto: Vid Ponikvar

Proga je zelo drugačna, sta dejala Cimprič in Martin Hvastija, tehnični direktor reprezentance in Kolesarske zveze Slovenije ter selektor mlajših članov. Speljana bo po mestnih ulicah, veliko bo ovinkov in vožnje skozi predore, cilj bo ob obali, devet kilometrov po vzponu.

"Proga nam na papirju ustreza. Je tehnična in hitra," je sklenil Hvastija. Zelo zahteven in "zelo drugačen", kot ga je opisal, bo tudi kronometer, predvsem zadnji del, ki je strm in poln serpentin. "Spominja na lanski kronometer na dirki Po Sloveniji, s ciljem na Celjski koči, kar pomeni, da bodo kolesarji pred vzponom najverjetneje morali zamenjati kolo."

Primož Roglič, etapni zmagovalec letošnjega francoskega Toura, bo glavni slovenski adut v vožnji na čas. | Foto: Getty Images Primož Roglič, etapni zmagovalec letošnjega francoskega Toura, bo glavni slovenski adut v vožnji na čas. Foto: Getty Images

Luka Mezgec bo kapetan slovenske vrste na cestni dirki. | Foto: Vid Ponikvar Luka Mezgec bo kapetan slovenske vrste na cestni dirki. Foto: Vid Ponikvar

Slovenska vrsta največ pričakuje od Primoža Rogliča, nekdanjega smučarskega skakalca, ki je letos na francoskem Touru kot prvi Slovenec dosegel etapno zmago. Na Norveškem bo z ekipo LottoNL-Jumbo najprej nastopil na ekipnem kronometru, nato ga čaka posamični kronometer, kjer mu strokovnjaki pripisujejo največ možnosti za visoka mesta, ter zadnji dan tekmovanja še cestna vožnja, kjer bo slovenski posadki poveljeval Luka Mezgec, aktualni državni prvak in etapni zmagovalec dirke Po Sloveniji.

Po besedah selektorja članske vrste Andreja Hauptmana gre za ekipo, v kateri se vsak zna podrediti, hkrati pa si vsak upa prevzeti odgovornost. O rezultatskih ciljih reprezentance ni hotel govoriti.

Selektor Andrej Hauptman: Vsak član ekipe se zna podrediti, hkrati pa si vsak upa prevzeti odgovornost. | Foto: STA , Selektor Andrej Hauptman: Vsak član ekipe se zna podrediti, hkrati pa si vsak upa prevzeti odgovornost. Foto: STA ,

Slovenska reprezentanca na SP v cestnem kolesarstvu:

Člani: Luka Mezgec, Primož Roglič (cestna dirka, ekipni in posamični kronometer), Jan Polanc, Luka Pibernik, Matej Mohorič in Jan Tratnik (cestna dirke, ekipni in posamični kronometer)

Selektor: Andrej Hauptman

Članice: Polona Batagelj, Urša Pintar, Špela Kern

Selektor: Gorazd Penko

U23: Gašper Katrašnik, Tadej Pogačar, Žiga Jerman, Izidor Penko, Matic Grošelj, Luka Čotar

Selektor: Martin Hvastija

Mladinci: Nik Čemažar, Aljaž Omerzel, Aljaž Jarc, Luka Sagadin, Marko Hozjan

Selektor: Andrej Cimprič

Mladinke: Karin Penko

Selektor: Martin Krašek

 

Program SP v cestnem kolesarstvu:

- nedelja, 17. september:

12.05 ekipna vožnja na čas, ženske
15.35 ekipna vožnja na čas, moški

- ponedeljek, 18. september:

10.35 vožnja na čas, mladinke
13.05 vožnja na čas, mlajši člani

- torek, 19. september:

11.35 vožnja na čas, mladinci
15.35 vožnja na čas, članice

- sreda, 20. september:

13.05 vožnja na čas, člani

- petek, 22. september:

10.05 cestna dirka, mladinke
13.15 cestna dirka, mlajši člani

- sobota, 23. september:

09.30 cestna dirka, mladinci
13.30 cestna dirka, članice

- nedelja, 24. september:

10.05 cestna dirka, člani

Ne spreglejte