Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
19. 9. 2017,
13.27

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

svetovno prvenstvo Primož Roglič Primož Roglič

Torek, 19. 9. 2017, 13.27

6 let, 6 mesecev

Roglič: Čim hitreje se moram spraviti na vrh klanca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Primož Roglič | Foto Reuters

Foto: Reuters

Primož Roglič je od nedelje in ekipnega kronometra na svetovnem prvenstvu v Bergnu na Norveškem z mislimi že povsem osredotočen na sredino posamično vožnjo na čas. Na zahtevni trasi ga strokovnjaki uvrščajo med favorite za eno od odličij. Sam sicer tega javno ne napoveduje, a je jasno, da je to njegova velika želja, za katero je delal od Toura.

"Takoj po ekipnem kronometru in sestankih z ekipo sem se začel usmerjati na sredo. Posamični kronometer bo nekaj drugačnega, za gledalce zagotovo nekaj zanimivega. Sam v tem vidim izziv, čim bolje se bom skušal spopasti s tem," je bila uvodna misel Rogliča.

V ponedeljek si je Primož Roglič v družbi Jana Tratnika, ki bo prav tako vozil kronometer, ter selektorja Andreja Hauptmana, do zdaj edinega Slovenca z medaljo na SP, ogledal traso in zadnji vzpon na goro Floyen nad Bergnom.

Nekaj časa je pri Zasavcu zorela odločitev, s kakšnim - cestnim ali kronometrskim - se bo lotil dobre tri kilometre dolgega vzpona. "Načeloma bom zamenjal kolo, vzpon bom nadaljeval na cestnem kolesu," je odgovoril v ponedeljek zvečer.

Zaključni vzpon bo prednost za kolesarje kronometriste, ki so dobri v vožnji navkreber, to so Nizozemec Tom Dumoulin, Britanec Christopher Froome in Avstralec Rohan Dennis, mednje pa spada tudi Roglič, ki je to letos dokazal ničkolikokrat.

"Lahko bi rekel, da je vzpon zame prednost. Če bom dober, bo prednost, če ne bom, bo slabost. Tako je. Če ti gre, je 'luštno', če ne gre, je že nadvoz preveč. Bomo videli, kako bo šlo. Zanesljivo bom pa dal vse od sebe," obljublja Roglič.

Primož Roglič fotozgodba | Foto:

Ekipni mehanik ga bo počakal

Vožnja na čas je eden velikih ciljev sezone za 27-letnika, zato stvari ne želi prepuščati naključjem. Zato je na njegovo željo do kronometra v družbi slovenske reprezentance tudi mehanik njegove nizozemske ekipe LottoNl-Jumbo, ki skrbi zgolj za Rogličevo kolo.

"Načrt že imaš, vse pa je odvisno od dneva. Kronometer je specifična disciplina, enodnevna dirka, vse se odloča v enem dnevu. Bomo videli, kako se bom počutil, kako bo šlo. Pomembno je, da se skušam čim hitreje spraviti na vrh klanca. Celoten kronometer se ne bom ukvarjal z menjavo kolesa, ampak bom šel kilometer za kilometrom. Ko bo napočil čas za menjavo, bom menjal in šel naprej," je sredin načrt opisal nekdanji smučarski skakalec.

Primož Roglič | Foto: Getty Images Foto: Getty Images

Stavnice obetajo

Junaka letošnje dirke po Franciji kolesarski strokovnjaki in stavnice uvrščajo v širši krog favoritov, britanska stavnica William Hill ga recimo uvršča v prvo peterico.

"Stavnice so eno, realnost drugo. Vsak, ki bo startal in ni na tej stavni listi, bo startal z mislijo, da postane svetovni prvak. Tudi pri nas bo enako. Vsi si bomo to morali izboriti. Na koncu se potegne črta in se vidi, kje si," o tem razmišlja letos najboljši Slovenec na lestvici Mednarodne kolesarske zveze, na kateri zaseda 29. mesto, na lestvici svetovne serije pa je 22.

"Kronometer na SP je zelo specifičen. Verjetno se bodo zgodila kakšna presenečanja, upam, da sem lahko del njih," je dodal.

Čeprav Roglič na zadnjih treh posamičnih kronometrih ni bil tako dober, kot je pričakovala večina športne javnosti - oba na Touru sta se mu ponesrečila, na dirki po Veliki Britaniji je bil 12. -, zaradi tega strahu pri slovenskem adutu za odličje ni.

"Na srečo pri meni ni bojazni. Od sebe nikoli nisem pričakoval zmag v kronometru. Nisem specifičen kronometrist. Želim dirkati na etapnih dirkah," ponavlja Roglič ter pričakuje zanimivo in atraktivno dirko, ki bo na ulice Bergna zagotovo privabila ogromne množice gledalcev. Organizatorji na primer opozarjajo, naj se gledalci na goro Floyen napotijo že pred opoldnevom, pa čeprav je start prvega kolesarja ob 13.05.

Prav tako se Roglič ne obremenjuje, kakšno vreme bo. "Nimam želja. Čisto vseeno mi je. Želim si le, da bi imeli vsi enake razmere, kar bo verjetno težko, ker smo razporejeni čez nekaj ur. Že to, da sem v zadnji skupini, okrog najboljših, je zame dovolj. V teh razmerah se moram najbolje znajti," pravi.

Ne spreglejte