Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Petek,
22. 1. 2021,
18.42

Osveženo pred

3 leta, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,05

Natisni članek

Jumbo-Visma Primož Roglič Primož Roglič

Petek, 22. 1. 2021, 18.42

3 leta, 3 mesece

Razkrili načrte: Roglič z drugačnim pristopom

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,05
Primož Roglič | Primož Roglič ima v mislih Tour de France, prav tako pa olimpijske igre v Tokiu. | Foto Matic Klanšek Velej/Sportida

Primož Roglič ima v mislih Tour de France, prav tako pa olimpijske igre v Tokiu.

Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida

Zvezdnik svetovnega kolesarstva Primož Roglič je razkril načrte za sezono 2021. Osrednji cilj je sloviti Tour de France, ki bi ga radi pri Jumbo-Vismi osvojili. Slovenski prvak se klubskih priprav v Alicanteju ni mogel udeležiti, zato pa se je oglasil prek videoklica. Jasno je, da ne bo branil zmage na Vuelti, prav tako pa, da se bodo pri Jumbo-Vismi drugače lotili slovitega Toura.

Namesto dirkanja po španskih cestah bo zadnji del sezone Primož Roglič začel v Kanadi na velikih nagradah Quebeca in Montreala ter ga končal s trojčkom italijanskih enodnevnih preizkušenj, dirko po Emiliji, VN Beghelli in dirko po Lombardiji.

Sezono bo odprl z dirko Pariz–Nica

Primož Roglič | Foto: Guliverimage/Getty Images Foto: Guliverimage/Getty Images Tekmovalno leto 2021 bo odprl 7. marca na etapni dirki Pariz–Nica, preden ga bo pot odpeljala dalje v Baskijo na tamkajšnjo večetapno preizkušnjo, zatem pa še proti spomladanskim klasikam. V drugi polovici aprila se bo namreč udeležil dirk Amstel Gold, Valonske puščice, branil pa bo tudi zmago na sloviti klasiki Liege–Bastogne–Liege.

Pozneje bo vse podredil zmagi na dirki po Franciji, nastopil pa naj bi še na kriteriju du Dauphine. "Štart je pozen, vendar smo isto načrtovali lansko leto. Upam, da bodo prve dirke na programu. Načrtujemo dirko po Baskiji, ki sem jo že osvojil. Dobro se počutim v tistih hribih. Težka, ampak lepa dirka je. Nato me čakajo novi izzivi s klasikami. Pokazal sem, da se lahko dobro odrežem tudi na enodnevnih dirkah. Vedno je lep izziv, da delam stvari, ki jih še nisem. Zagotovo so zelo težke, a so izziv," poudarja zvezdnik kolesarstva.

Na francoski pentlji si želi najboljše forme

Osrednji cilj je jasno francoski Tour, misli pa bo imel usmerjene tudi proti olimpijskim igram: "Vendarle so na vsake štiri leta. Sicer je načrt, da bomo prišli na Tour na visoki ravni. Nato bomo videli, kako bo šlo in kdo bo najmočnejši. Dejstvo je, da bi iz ekipe iztisnili največ. Pomembno je, da proučimo progo, kar smo storili že v zadnjih letih. Da bomo vse vedeli o etapah. Nisem jih še vozil, ampak nameravam spoznati ključne, da bom pripravljen na štart. Na koncu želim priti na Tour najbolje pripravljen. Rad bi imel svežo glavo, naredil bi rad nove stvari. Zato smo se odločili za takšen koledar. Bomo videli, kako bo," je po videoklicu dejal Roglič, ki ni mogel odpotovati na klubske priprave v Alicante, saj je bila oseba v njegovi bližini okužena z novim koronavirusom in je moral zaradi protokola ostati doma.

Lani je zmago izgubil na kronometru. Letos bosta na Touru dva, a bosta ravninska. Drugi bo spet predzadnji dan. | Foto: Guliverimage/Getty Images Lani je zmago izgubil na kronometru. Letos bosta na Touru dva, a bosta ravninska. Drugi bo spet predzadnji dan. Foto: Guliverimage/Getty Images

"V Monaku sem. Vse je OK. Lahko vidite, da nisem z ekipo. Kampa se ne bom udeležil. Vse pogrešam. Rad bi videl nove fante. Slišal sem, da je velika skupina ljudi. Pogrešam tudi temperature, ker naj bi bilo okoli 20 stopinj," je povedala številka ena na svetovni kolesarski lestvici.

Na Touru z drugačno taktiko

Na francoski pentlji bosta poleg 31-letnega Kisovčana kot kapetana nastopila tudi Tom Dumoulin in Steven Kruijswijk, je moštvo sporočilo na predstavitvi načrtov za prihajajoče leto.

Olimpijske igre so tudi vrhunec, na katerem bi bil rad dobro razpoložen. | Foto: Vid Ponikvar Olimpijske igre so tudi vrhunec, na katerem bi bil rad dobro razpoložen. Foto: Vid Ponikvar

Ljubitelje tega športa zanima, kako se nameravajo pri nizozemskem moštvu lotiti tekmecev na Touru. Na lanski izvedbi so imeli sicer nadzor nad dirko vse do predzadnjega dne, a je moral Roglič po izjemni vožnji Tadeja Pogačarja na kronometru rumeno majico predati rojaku. Dumoulin je poudaril, da je najmočnejši mož Primož, a bodo iskali možnosti tudi drugje, z drugačno taktiko in pristopom: "Kot je Tom rekel, moramo pritiskati na druge, da bodo naredili kaj več stvari. Upam, da ne bo le na meni. V tem primeru bi morali nadzirati le mene. Da bi imeli več taktičnih različic še s Stevenom in Tomom. Da bi morali preostali stopiti. Najbolj pomembno je, da bomo prišli na Tour najboljši, in bo šla dirka v našo smer."

Primož Roglič
Sportal Roglič v izolacijo namesto na skupne priprave
Primož Roglič
Sportal Rogličevi na Tour s podobno ekipo kot lani
Wout Van Aert
Sportal Belgijski zvezdnik zanikal: Pišejo nekaj, kar ni res
Ne spreglejte