Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
19. 2. 2017,
17.52

Osveženo pred

7 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,50

1

Natisni članek

Primož Roglič Primož Roglič Portugalska

Nedelja, 19. 2. 2017, 17.52

7 let, 1 mesec

dirka po Algarveju, 5. etapa

Primož Roglič v Algarveju nasledil Contadorja, Martina, Porta ...

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,50

1

Primož Roglič | Foto Sportida

Foto: Sportida

Primož Roglič je skupni zmagovalec kolesarske dirke po Algarveju. V zadnji etapi, ki jo je zmagal Portugalec Amaro Antunes, je član ekipe LottoNL-Jumbo uspešno ubranil 22 sekund prednosti, ki si jih je pred dvema dnevoma prikolesaril pred nekdanjim svetovnim prvakom Poljakom Michalom Kwiatkowskim.

Antunes (FC Porto) je za etapno zmago premagal Španca Vicenteja Garcio (Louletano) na drugem in Belgijca Tiesja Benoota (Lotto SOudal) na tretjem mestu. Četrto mesto je osvojil Kwiatkowski, tik za njim je cilj prečkal Roglič. Drugi Slovenec Simon Špilak (Katjuša) je etapo končal na 18. mestu z zaostankom 49 sekund, v skupnem seštevku je pridobil eno mesto ter osvojil končno 12. mesto z zaostankom 2:41 minute.

Dirka po Algarveju sodi med dirke evropske serije in nosi oznako ekstra kategorija, kar je druga najvišja kategorizirana dirka - višje so le dirke svetovne serije - pod okriljem Mednarodne kolesarske zveze Uci.

Nekdanji smučarski skakalec še naprej navdušuje kolesarski svet

Nekdanji smučarski skakalec, med leti 2013 in 2015 član Adrie Mobila, je prvič po lanskem prestopu v svetovno serijo k LottoNL-Jumbu resneje opozoril nase pred letom dni prav na dirki po portugalski pokrajini Algarve. Takrat je bil tretji in šesti v etapi ter skupno na koncu peti, povsem enakovredno pa se je boril s številnimi zvezdniki svetovnega kolesarstva.

Kmalu za tem je na dirki po Kataloniji naredil še korak naprej, ko je v etapi osvojil drugo mesto, na dirki po Italiji je sledila "eksplozija" z drugim in prvim mestom v vožnji na čas. V nadvse uspešni sezoni je Roglič med drugim osvojil državni naslov v kronometru, postal najboljši kolesar leta 2016 po izboru Kolesarske zveze Slovenije, oblekel slovenski dres na evropskem in svetovnem prvenstvu ter na olimpijskih igrah.

Zaključek 5. etape dirke po Algarveju:

V tej sezoni je odlično pripravljen

Odlično pripravljenost na začetku letošnje sezone je potrdil že na svoji prvi dirki po Valencii, ko je prišel do tretjega in petega mesta, na Algarveju pa je v razgibani drugi etapi v cilj prišel v času zmagovalca Irca Daniela Martina in osvojil drugo mesto, naslednji dan, po vožnji na čas, pa je s tretjim mestom oblekel majico vodilnega.

Čeprav je imel na omenjeni dirki ob sebi predvsem sprintersko ekipo LottaNL-Jumba, je Roglič v zadnjih dveh etapah brez težav ubranil razliko pred tekmeci. Kot zadnji ga je danes skušal ogroziti nekdanji svetovni prvak Poljak Michal Kwiatkowski, skupaj s svojo ekipo Sky je zadnjih 25 kilometrov narekoval ritem, skušal z napadom tik pod vrhom in ciljem na Malhauu, toda Roglič je bil vseskozi tik za njim, vmes pa celo skočil predenj in v velikem slogu prečkal ciljno črto za enega največjih uspehov v karieri.

V družbi velikanov

Na seznamu zmagovalcev dirke po Algarveju je Roglič nasledil številne izvrstne kolesarje, v zadnjih letih so to portugalsko preizkušnjo denimo dobili Španec Alberto Contador, Nemec Tony Martin, Avstralec Richie Porte, Poljak Michal Kwiatkowski, Britanec Geraint Thomas ...

Pred Rogličem je zdaj nekaj dni počitka, 4. marca pa bo startal na legendarni enodnevni dirki Strade Bianche. Štiri dni kasneje ga čaka še etapna dirka od Tirenskega do Jadranskega morja.

Portret Primoža Rogliča

rojen: 29. 10. 1989
prebivališče: Strahovlje
poklic: profesionalni kolesar
hobiji: ni časa za hobije
klub: LottoNL-Jumbo
trener: Marc Lamberts

Največji uspehi:
OI:
10. vožnja na čas, Rio de Janeiro
26. mesto, cestna dirka, Rio de Janeiro 2016

Drugi uspehi:
1. mesto skupno na dirki po Algarveju 2017
1. mesto v etapi (vožnji na čas) na dirki po Italiji 2016
1. mesto skupno na dirki po Sloveniji in Azerbajdžanu 2015
1. mesto v etapi na dirki po Azerbajdžanu 2015 in 2014
1. mesto na državnem prvenstvu v vožnji na čas 2016
1. mesto v etapi na dirki po Sloveniji 2015
1. mesto v etapi na dirki Qinghai Lake 2015
2. mesto v etapi na dirki po Algarveju 2017
2. mesto v etapi na dirki (vožnji na čas) po Italiji 2016
2. mesto skupno na dirki po Hrvaškem 2015
3. mesto v etapi na dirki po Algarveju 2017
3. mesto v etapi na dirki po Valencii 2017
3. mesto v etapi (vožnji na čas) na dirki po Poljski 2016

Ne spreglejte