Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Ponedeljek,
26. 5. 2014,
15.06

Osveženo pred

1 leto, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Tour de France Tour de France Giro Vuelta Vuelta rumena majica Jani Brajkovič

Ponedeljek, 26. 5. 2014, 15.06

1 leto, 9 mesecev

Premiernega nosilca prestižne rumene majice na Touru zmerjali s ptičem

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Verjetno se je vsak kolesar, ki je zajadral v profesionalne vode, kdaj predstavljal v kakšni od prestižnih majic na največjih kolesarskih dirkah. Veste, zakaj je na Touru rumena, na Giru rožnata ...?

Pa pojdimo po vrsti od najbolj prestižne kolesarske dirke na svetu naprej. Znameniti Tour je dogodek, ki ga spremlja nepopisna množica ljudi tako ob trasi kakor tudi po televizijskih ekranih. V kolesarstvu ima največjo težo, zato je rumena majica na plečih kolesarja na Elizejskih poljanah, kjer se vse skupaj konča, dosežek, ki v kolesarstvu pomeni največ.

Leta 1913 so jo hoteli organizatorji vpeljati prvič, vendar je belgijski kolesar Philippe Thys ni želel obleči, saj naj bi bil po njegovem mnenju bolj viden v rumeni opravi, kar bi dalo preostalim kolesarjem dodaten zagon.

Prvič pa so jo podelili najboljšemu leta 1919. Za rumeno barvo so se odločili, ker so bile strani magazina glavnega sponzorja dirke (L'Auto - predhodnik L'Equipe) rumene. Kot prvemu kolesarju so rumeno majico nadeli Francozu Eugeneju Christopheju 19. julija 1919. A je Chris ni želel nositi in se je tudi javno pritoževal, saj so se mu ljudje ob progi posmehovali, ko je kolesaril mimo. Imitirali so namreč kanarčke. Oglašali so se s "Cri-Cri", kar je po francosko otroško oponašanje ptiča. "Oh, rumena majica. A ni prelep naš kanarček?" je ena od žaljivk, ki jih je moral poslušati na celotni dirki.

Naslednje leto so sprva umaknili rumeno majico in jo nato po deveti etapi spet začeli podeljevati najboljšemu v skupnem seštevku.

Druga največja kolesarska dirka na svetu je italijanski Giro. Leta 1909 je prvič zagledal luč sveta, ideja za njegov nastanek pa je zrasla v glavah odgovornih v športnem časniku La Gazzetta dello Sport, ki so hoteli dvigniti prodajo.

Ravno zaradi znanega italijanskega časnika so tudi izbrali barvo majice, ki jo nosi najboljši kolesar. Rožnata barva je namreč osnova časnika, v dirko pa so rožnato majico vpeljali leta 1931 in od takrat je simbol dirke po Italiji. Prvi kolesar, ki je kolesaril v njej, je bil Learco Guerra.

Če se v Franciji in Italiji barvi najbolj prestižne majice nista spreminjali, pa je bila slika v Španiji na Vuelti drugačna. Od leta 2010 je barva rdeča, vse skupaj pa se je začelo z oranžno barvo leta 1935. Šest let pozneje se je spremenila v belo, leta 1942 je bila spet v modi oranžna, med letoma 1945 in 1950 pa je bila bela z rdečo črto. Leta 1955 je imel najboljši kolesar na plečih enako barvo majice kot na Touru – rumeno. Z izjemo leta 1977, ko so se odločili za oranžno barvo, je bila do leta 1998 uporabljena rumena majica. Do leta 2010 so se organizatorji nato držali zlate barve, zdaj pa je vse v znamenju rdeče barve, ki je tudi nosilna v španski zastavi.

Jani Brajkovič se lahko kot edini Slovenec pohvali, da je nosil eno od majic na prestižnih treh dirkah. V letih 2006 in 2013 je na Vuelti kolesaril v njej v treh etapah.

Ne spreglejte