Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
21. 6. 2014,
21.15

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Sobota, 21. 6. 2014, 21.15

8 let

Pred kolesarji le še zadnje dejanje dirke

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Z etapo od Škofje Loke do Novega mesta se bo danes zaključila 21. kolesarska dirka Po Sloveniji (2.1). Slovensko čast bodo reševali šprinterji in Klemen Štimulak. Tiago Machado pred skupno zmago.

Po sijajni predstavi v sobotni 3. etapi, po kateri je Tiago Machado oblekel rumeno majico vodilnega, sledi zadnja 153 kilometrov dolga etapa s ciljem v Novem mestu, kjer bomo dobili zmagovalca jubilejne 120. etape v zgodovini dirke. Letošnja dirka je najkrajša v vsej 21 letni zgodovini dirke saj je bila dolga le 514 kilometrov in pol. Tokrat kolesarje ekipe NetApp-Endura čaka prijetna naloga saj bodo branili prednost, ki jo ima Machado pred tekmeci. Na dirki ni odbitnih sekund na letečih in končnem cilju, kar pomeni, da je Machado, ki ima pred drugo uvrščenim 23 sekund prednosti, praktično že zmagovalec dirke. Danes bo moral le še v cilj dirke prikolesariti z glavnino in lahko bo proslavil svojo prvo zmago v skupnem seštevku v karieri. Kolesar, ki je doslej že dvakrat nastopil na dirki po Italiji in dvakrat na dirki po Španiji bo čez 13 dni doživel premierni nastop na dirki po Franciji.

Le dvakrat doslej se dirka Po Sloveniji ni končala v Novem mestu (1995 in2012), kjer lahko pričakujemo ciljni šprint glavnine v katerem se bodo za zmago "udarili" kolesarji kot so Elia Viviani, Michael Matthews, Borut Božič, Aldo Ino Ilešič, Simone Ponzi, Grega Bole, Blaž Jarc in še kdo. Lani je zmago v Novem mestu slavil Avstralec Brett Lancaster, ki pa je tokrat odstopil v 3. etapi. Zadnji Slovenec, ki je slavil zmago v Novem mestu je bil leta 2009 Marko Kump. Rumena, bela in rdeča majica so že "našle lastnike", medtem ko bo še potekal boj za modro majico najboljšega kolesarja v skupnem seštevku točkovanja gorskih ciljev. Kar pet kolesarjev (Bongiorno, Villella, Štimulak, Machado in Zakarin) ima 12 točk. Na sporedu bosta dva kategorizirana vzpona 3. kategorije na katerih bodo za prve tri kolesarje na razpolago 3, 2 in 1 točka. Lahko le upamo, da bo Štimulaku uspelo saj bo s tem edini Slovenec, ki bo po dirki stopil na oder za zmagovalce, kjer bi mu v primeru uspeha oblekli modro majico. Machado bo oblekel rumeno, Matthews rdečo in Simon Yates belo majico. V skupnem seštevku dirke je najboljši Slovenec Kristijan Koren, ki je na 4. mestu. Prav Koren je bil tisti, ki je Sloveniji priboril zadnjo etapno zmago na dirki Po Sloveniji. To je bilo leta 2012, ko je tekmece premagal v posamičnem kronometru v Ljubljani. Lani Slovenci na dirki niso dosegli nobene etapne zmage.

Štart etape v Škofji loki je predviden ob 12. uri in 15 minut, medtem ko naj bi kolesarji prvič prečkali cilj na Glavnem trgu v Novem mestu okrog 15. ure. Tam bodo nato prekolesarili še pet krogov po novomeških ulicah preden bo okrog 16. ure cilj etape. Leteči cilji bodo v Domžalah ter dvakrat v Novem mestu, medtem ko bosta gorska cilja na Slivni in Bogenšperku.

Ne spreglejte