Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
19. 7. 2023,
8.58

Osveženo pred

9 mesecev, 3 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,57

Natisni članek

Tour de France Tour de France Dirka po Franciji Chris Horner Jumbo-Visma Ineos Grenadiers Primož Roglič Primož Roglič

Sreda, 19. 7. 2023, 8.58

9 mesecev, 3 tedne

Chris Horner Primoža Rogliča poziva k menjavi ekipe

Poziv: Primož Roglič, če me poslušaš ... Zapustiti moraš Jumbo-Vismo! #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,57
Primož Roglič | Vse več je pozivov, naj Primož Roglič zamenja ekipo.  | Foto Fabio Ferrari/LaPresse/Sipa USA via Reuters Connect

Vse več je pozivov, naj Primož Roglič zamenja ekipo.

Foto: Fabio Ferrari/LaPresse/Sipa USA via Reuters Connect

Potem ko je Jonas Vingegaard na sredinem kronometru naredil velik korak proti drugi skupni zmagi na Dirki po Franciji, je nekdanji kolesar, med drugim tudi zmagovalec Dirke po Španiji Chris Horner Primožu Rogliču predlagal, naj čim prej zapusti ekipo Jumbo-Visma in se pridruži moštvu Ineos Grenadiers. Podobne predloge smo iz kolesarskih krogov slišali že maja letos, po Rogličevi zmagi na Dirki po Italiji. 

Z morebitno drugo skupno zmago na Dirki po Franciji si bo danski šampion Jonas Vingegaard še dodatno utrdil svoj položaj v ekipi Jumbo-Visma, s tem pa je verjetno manj možnosti, da bi Primož Roglič še kdaj dobil proste roke in priložnost za naskok na rumeno majico.

Chris Horner, nekdanji kolesar in avtor priljubljenega podkasta Metuljev učinek, je Rogliča po sredinem kronometru javno pozval, naj takoj po koncu Toura, če se bo ta končal z zmago Vingegaarda, pretrga pogodbo z nizozemskim moštvom in se priključi ekipi Ineos Grenadiers, tej bi v tem trenutku zelo prav prišel kolesar, ki bi lahko visoko kotiral na tritedenskih dirkah.

Horner Rogliča poziva k čimprejšnji menjavi ekipe in ni edini:

Valižan Geraint Thomas se s 37 leti bliža koncu kariere, Kolumbijec Egan Bernal po hudi nesreči lani na treningu v Bogoti ne najde poti nazaj na vrh, Tom Pidcock do zdaj še ni pokazal, da bi lahko krojil vrh na Grand Tourih. 22-letni Carlos Rodríguez, ki je trenutno četrti v skupni razvrstitvi Toura, naj bi se v prihodnji sezoni preselil v Movistar, če se seveda pri Ineosu ne bodo podvizali in pogodbe podaljšali,  Tao Geghegan Hart, ki okreva po hudem padcu na letošnjem Giru, pa naj bi prihodnje leto okrepil ekipo Lidl-Trek.

Horner: Roglič, raztrgaj pogodbo!

"Primož Roglič, če me poslušaš ... Zapustiti moraš Jumbo-Vismo. Jonas Vingegaard je v izvrstnem položaju, da zmaga na letošnjem Touru, in če se to res zgodi, Primož Roglič, moraš takoj zapustiti Jumbo. Prosim, raztrgaj pogodbo, najdi nekoga, ki jo bo odkupil, in se preseli v ekipo Ineos, ki ima velik proračun in ekipo, ki te lahko podpira, tako da bomo naslednje leto na Touru spremljali Rogliča, Pogačarja, Vingegaarda in Remca. Si lahko predstavljate, koliko eksplozivne energije bi imeli na Touru! Primož Roglič mora zapustiti Jumbo-Vismo, in to čim prej. Če Jonas osvoji letošnji Tour in če Roglič želi vsaj priložnost, da bi še pred koncem kariere osvojil Tour, mora takoj zapustiti Jumbo. Raztrgaj pogodbo in odidi k Ineosu," je slovenskega asa pozval Horner.

Primož Roglič | Foto: Reuters Foto: Reuters

Contador: Če Roglič želi zmagati na Dirki po Franciji, bo moral zamenjati ekipo

To ni prvi poziv k selitvi Rogliča v vrste Ineosa. Podoben predlog je že po koncu letošnjega Gira, ki ga je dobil prav Roglič, izrazil nekdanji vrhunski kolesar, danes strokovni sodelavec Eurosporta Alberto Contador.

"Primož Roglič bo poskušal zdaj po zmagah na Vuelti in Giru osvojiti še Tour. Z Jonasom Vingegaardom v ekipi Jumbo-Visma pa to ne bo mogoče. Morda bo moral, če želi zmagati na Dirki po Franciji, zamenjati ekipo," je konec maja razmišljal slavni Španec.

Bruyneel: Ineos išče močnega vodjo

Še nekoliko dlje je šel v tovrstnem razmišljanju nekdaj slavni belgijski športni direktor Johan Bruyneel. "Roglič je zdaj star 33 let (29. oktobra bo dopolnil 34 let, op. a.). Jumbo-Visma ima Vingegaarda, in če ta letos na Touru potrdi, tudi če mu ne uspe zmagati, da se lahko kosa s Pogačarjem, ne izključujem možnosti, da bo Roglič zamenjal ekipo," se je razgovoril v podkastu nekdanjega varovanca Lancea Armstronga. Nadaljeval je z besedami: "Obstaja ekipa, ki išče močnega vodjo, in to je Ineos." Poudaril je, da se Ineos že trudi Soudalu speljati Remca Evenepoela, ki ga šef te belgijske ekipe Patrick Lefevere zagotovo ne bo izpustil iz rok. "Če bi bil jaz v Ineosu, bi se s polnim plinom lotil lova na Rogliča. Idealno bi ustrezal ekipi, je garač, osredotočen, pa še ob sebi bi imel odlično ekipo. Poskušal bi dobiti Tour z Rogličem. Zagotovo bi ga poskusil dobiti," razmišlja Bruyneel.

Roglič ima z ekipo Jumbo-Visma pogodbo sklenjeno do konca leta 2025. Na novinarski konferenci pred sprejemom v Ljubljani je dejal, de je do zdaj  dobil vso podporo, ki jo je želel, zato ne vidi problema za naprej. "V trenutku, ko pa ne bi mogli več izpolnjevati mojih ciljev, pa bi seveda poskušal najti nekoga," je pojasnil. Ob isti priložnosti je napovedal tudi, da bo letos nastopil na Dirki po Španiji, kjer je zmagal že trikrat, bo pa izpustil svetovno prvenstvo v Glasgowu. 

Preberite še:

Tadej Pogačar, TDF 23
Sportal Pogačarjevih sanj je konec, Vingegaard mu je zadal odločilen udarec, Avstrijec do uspeha kariere
Tadej Pogačar, TDF 23
Sportal "Je Tour že odločen? Ne, Tour se konča na Elizejskih poljanah."
Tadej Pogačar
Sportal "Zapleteno je"
Richard Plugge
Sportal Šef Jumbo-Visme opozarja: Pogačar je kot Nemci
Tadej Pogačar
Sportal Jonas ponosen na "najboljši kronometer v karieri", Pogačar pa: Toura še ni konec!
Tadej Pogačar
Sportal Hud udarec za Pogačarja, Vingegaard še trdneje v vodstvu

 

Ne spreglejte