Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
15. 7. 2023,
19.07

Osveženo pred

9 mesecev, 3 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,82

Natisni članek

Carlos Rodriguez Wout Van Aert Jonas Vingegaard Tadej Pogačar Tadej Pogačar Tour de France Tour de France Dirka po Franciji

Sobota, 15. 7. 2023, 19.07

9 mesecev, 3 tedne

Po 14. etapo Dirke po Franciji

Pogačarjev napad ustavila motocikla: še bo napeto!

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,82
Tadej Pogačar, Jonas Vingegaard, TDF23 | V kaosu na zadnjem klancu napornega dne Tadeju Pogačarju ni uspelo izpeljati zadnjega napada na Jonasa Vingegaarda. | Foto Reuters

V kaosu na zadnjem klancu napornega dne Tadeju Pogačarju ni uspelo izpeljati zadnjega napada na Jonasa Vingegaarda.

Foto: Reuters

Tudi v zahtevni alpski 14. etapi 110. Toura sta najboljša kolesarja na dirki Tadej Pogačar in Jonas Vingegaard uprizorila epsko bitko. Slovenski as je nosilca rumene majice napadel na zadnjem in najzahtevnejšem vzponu dneva, Col de Joux Plane, kjer so bile na voljo bonifikacijske sekunde, a sta mu načrte prekrižala motocikla, ki jima je na brutalnem klancu zmanjkalo moči, v gostem špalirju navijačev pa tudi ni bilo prostora, da bi ju 24-letni as s Klanca pri Komendi obvozil. Sprint na gorskem cilju je naposled dobil Vingegaard in proti Pogačarju pridobil tri sekunde, v ciljnem sprintu 12 kilometrov pozneje pa je Slovenec Dancu vrnil v boju za drugo mesto in nazaj pridobil dve sekundi.  

Tadej Pogačar, Jonas Vingegaard, TDF23
Sportal Nora etapa! Vingegaard po epskem spopadu s Pogačarjem pridobil eno sekundo.

"Dva motorista pred menoj nista imela pospeška in moral sem prekiniti napad, v nogah mi je začela zastajati kislina, to je bil konec vzpona zame," je dogodke izpod vrha Joux Plana za TV Slovenija opisal Tadej Pogačar, ki pa po etapi, v kateri je proti Vingegaardu izgubil sekundo, ni bil pretirano razočaran. "Če potegnem črto, je bil to odličen dan," je menil. Na zadnjem klancu dneva je Vingegaardu sicer pobegnil še za osem sekund, a se trdoživi Danec ni predal in je še pod vrhom spet ujel priključek.    

Kazni za motorista

Komisarji so po dirki kaznovali motorja, ki sta prevažala snemalca France TV in fotografa časnika L'Equipe. Tako voznika kot potnika, se pravi snemalec in fotograf, ne bosta smela sodelovati v 15. etapi dirke, vsi štirje možje pa bodo morali plačati tudi kazen 500 švicarskih frankov.

Hoteli so ga zlomiti, ni jim uspelo

Vingegaardova Jumbo-Visma je danes v glavnini ves dan narekovala izjemen tempo in močno otežila dirko, kar so v Pogačarjevi ekipi tudi pričakovali. "Zelo dobro sem se počutil, danes je bil eden od tistih dni, ko je imel Jumbo načrt napadati, me zlomiti, ampak sem se počutil v redu in sem lahko tudi sprintal za drugo mesto," je bil po izjemno napornem dnevu zadovoljen slovenski as in dodal: "Gremo lahko z dvignjeno glavo in optimistično naprej!"

Napeto bo vse do Pariza

"Razlika med nama s Tadejem je izjemno majhna, očitno sva res zelo izenačena in bitka bo vse do Pariza še izjemno napeta. Veselim se nadaljevanja dirke," je bil zadovoljen tudi Jonas Vingegaard, ki je v skupnem seštevku prednost pred Pogačarjem povečal na deset sekund. Danes sta 26-letnega branilca zmage na Touru v cilju pričakala tudi žena in hčerka. "Družina mi daje nekaj dodatnih moči, vesel sem njene podpore," je bil vesel obiska.

Zmaga mlademu Špancu

Pogačar in Vingegaard sta danes zasedla drugo in tretje mesto v etapi, še druge zmage zapored pa so se veselili v britanski ekipi Ineos Grenadiers. Včeraj jih je razveselil Poljak Michal Kwiatkowski, danes pa Španec Carlos Rodriguez, ki pred današnjim dnem sploh še ni zmagal zunaj svoje domovine. "Nimam še besed. Že biti tukaj je izpolnitev sanj, zmagati pa je neverjetno. Zelo sem zadovoljen, brez trdega dela ekipe mi to ne bi uspelo. Ves čas so verjeli vame in mi zaupali. Res sem zelo zadovoljen," je v prvem odzivu za organizatorje dejal 22-letni Španec.

Carlos Rodriguez se je veselil tretje zmage v karieri, lani je osvojil eno etapo na Dirki po Baskiji, istega leta je postal tudi španski državni prvak na cestni dirki.  | Foto: Reuters Carlos Rodriguez se je veselil tretje zmage v karieri, lani je osvojil eno etapo na Dirki po Baskiji, istega leta je postal tudi španski državni prvak na cestni dirki. Foto: Reuters

Pogačar in Vingegaard sta se ga sicer otresla na zadnjem klancu, pa se je vrnil na platoju in jima na spustu še pobegnil. V cilj je prišel pet sekund pred zasledovalcema. "Nisem mislil, da bom lahko zmagal, potem ko sem odpadel na zadnjem vzponu. Ni mi preostalo drugega, kot da grem na svoj ritem, nato pa sem poskušal kar najhitreje peljati na spustu. Ko so se malce pogledovali med sabo, sem to izkoristil. Seveda sem tvegal in bil nekajkrat blizu padcu," je še dodal Rodriguez.

Upali so na večjo prednost 

"Bil je naporen dan, držali smo se načrta in dirko otežili tako sebi kot vsem drugim. Izšlo se je dobro, smo si pa seveda želeli, da bi Jonas Pogačarju vzel nekaj več časa. Ampak sta tako neverjetno izenačena, da bo bitka vse do konca," pa je v cilju razlagal Vingegaardov moštveni kolega Wout Van Aert.

Jutri bo nov zahteven gorski dan s še več višinskimi metri in ciljnim vzponom na Saint-Gervaise pod Mont Blancom. "Jutri bo še ena zelo težka etapa, napeto bo, če bodo noge, bomo poskušali spet napasti," obljublja Pogačar.

Results powered by FirstCycling.com

Preberite še:

Caleb Ewan
Sportal Ostre besede: Javno ponižanje kolesarja, ki je ekipi toliko dal, je odvratno
Chris Froome
Sportal Lastnik ekipe Israel-Premier Tech: Froome ni bil vreden tega denarja
Matjaž Zevnik
Sportal Človek, brez katerega si je težko predstavljati slovensko kolesarstvo
Tadej Pogačar
Sportal Pogačar pred zahtevnim gorskim koncem tedna Dancu diha za ovratnik
kwi
Sportal Poljak do veličastne zmage, Pogačar po silovitem napadu spet bližje Vingegaardu
Ne spreglejte