Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
18. 9. 2017,
18.26

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

kronometer Izidor Penko kolesarjenje kolesarska dirka

Ponedeljek, 18. 9. 2017, 18.26

6 let, 7 mesecev

Penko kronometer na SP končal na 15. mestu, Grošelj na 42.

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Izidor Penko | Foto Žiga Zupan/Sportida

Foto: Žiga Zupan/Sportida

Slovenski prvak v vožnji na čas med mlajšimi člani Izidor Penko je na svetovnem prvenstvu v Bergnu na Norveškem v omenjeni disciplini in starostni kategoriji osvojil zelo dobro 15. mesto. Drugi Slovenec Matic Grošelj je bil 42. Prepričljiv prvak je postal Danec Mikkel Bjerg.

Kolesarji so na posamičnem kronometru morali premagati 37,2 kilometra oziroma en dolg ter en kratek krog, najzahtevnejši vzpon trase na Birkelundsbakken - zadnjih 800 metrov je dosegel tudi 16-odstotni naklon - pa je dal končni odgovor, kdo se je na koncu boril za najvišja mesta.

Celotno progo je prepričljivo najhitreje premagal Bjerg, ki je za 1:06 minute premagal Američana Brandona Mcnultyja in za 1:16 minute Francoza Corentina Ermenaulta. Penko se je odlično spopadel z zahtevno progo, dobro porazdelil moči in nato do konca, v družbi selektorjev vseh kategorij, mehanikov in staršev, na trnih čakal na končni razplet. Ljubljančan je bil od novega prvaka počasnejši za 2:21 minute ter osvojil 15. mesto. Grošelj je na 42. mestu zaostal 4:38 minute.

"Dal sem vse od sebe. Sicer bi pričakoval kakšno mesto bolje. Letos sem konstantno okrog tega 20. mesta, plus minus pet mest. To je trenutno, kar zmorem. Po podatkih trenerjev v avtomobilu sem tehnično odpeljal zelo dobro. Ne bom razmišljal, kje sem izgubil kakšno sekundo, verjetno je vse v fizičnih zadevah," je po koncu dirke razložil Penko.

Enaindvajsetletnik je že večkrat dokazal, da se zna pripraviti na določeno dirko in na njej pusti pečat, tako je bilo tudi leta 2014, ko je še kot mladinec osvojil šesto mesto na cestni dirki.

"Nastop je bil od začetka leta v mojih mislih, posebej, ko sem si zagotovil mesto v ekipi za kronometer. Osemdeset odstotkov časa sem delal na tem. Nisem želel zanemariti ostalih dirk. Vseeno sem dajal nekaj na kronometer," je o tem dodal Penko, ki je za desetouvrščenim zaostal 38 sekund.

"Zelo, zelo soliden nastop. Po dolgih letih je bilo pravo veselje gledati Slovenca na kronometru. Izidor je odlično opravil s tem tehničnim, relativno zahtevnim in dolgim kronometrom. Smo zadovoljni," je pod nastopom Penka črto potegnil selektor mlajših članov Martin Hvastija.

Daleč od najboljših je bil slovenski podprvak v kronometru Grošelj, ki pa nad vožnjo ni bil pretirano razočaran.

"Želel sem si več. Proga je bila zame preveč zahtevna, takšne še nisem vozil. To je bil moj maksimum. Največ sem izgubil na ravnini, na klance sem šel dobro. Proti koncu me je začelo zmanjkovati," je dejal Grošelj in opozoril na to, da se v Sloveniji premalo posveča kronometrom, zato so slovenski kolesarji težko konkurenčni. Izjema sta le Primož Roglič in Jan Tratnik.

Danes je že nastopila mladinka Karin Penko, ki je bila na koncu 34. V torek bosta v mladinski konkurenci dirkala Nik Čemažar in Luka Sagadin, medtem ko v ženski članski konkurenci Slovenk ne bo.

Ne spreglejte