Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
9. 9. 2020,
12.09

Osveženo pred

3 leta, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,26

Natisni članek

Dirka po Franciji Sam Bennett

Sreda, 9. 9. 2020, 12.09

3 leta, 8 mesecev

Ozadje čustvenega odziva irskega prvaka, ki si je rezerviral zeleno #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,26
Sam Bennett | Irski prvak Sam Bennett je zelo čustveno podoživel svojo prvo etapno zmago na Dirki po Franciji. | Foto Reuters

Irski prvak Sam Bennett je zelo čustveno podoživel svojo prvo etapno zmago na Dirki po Franciji.

Foto: Reuters

29-letni kolesar Sam Bennett iz ekipe Deceuninck - Quick Step je včeraj dočakal tisto, o čemer je sanjal že kot otrok. Ne samo, da je znova oblekel zeleno majico najboljšega šprinterja na največji kolesarski dirki sezone, v dramatičnem šprintu se je dokopal tudi do svoje prve etapne zmage na Touru. Leta 2017 je na dirki Po Sloveniji postal zmagovalec v točkovanju najboljših šprinterjev, leto prej pa Dirko po Franciji končal povsem na repu.

Intervju po 10. etapi letošnjega Toura je bil zagotovo eden najbolj čustvenih na letošnjem Touru. Irec Sam Bennett kar ni mogel verjeti, da mu je uspelo premagati vso šprintersko elito, nato pa na spodbudo novinarja, naj opiše, kaj točno se je dogajalo v zadnjih metrih etape, čustvom pustil svojo pot.

"Veste, sanjaš o tem, pa si misliš, da se to ne bo nikoli zgodilo. Ampak se je," je ponavljal, zraven pa opravičeval svoje solze, češ da ne želi zveneti kot kakšna "cmera".

Leta 2017 je dirko Po Sloveniji končal kot najboljši šprinter.  | Foto: Vid Ponikvar Leta 2017 je dirko Po Sloveniji končal kot najboljši šprinter. Foto: Vid Ponikvar

Misli so mu najbrž romale nazaj v preteklost, v obdobje, ko mu je bilo tako težko, da je kolo želel obesiti na klin in zaživeti drugačno življenje. To se je dogajalo pred osmimi leti, poročajo na kolesarskem portalu Velonews. Takrat je bil Bennett star 21 let, bil je član ekipe An Post, razvojne ekipe nekdanjega kolesarja Seana Kellyja, pred Bennettom zadnjega Irca, ki mu je uspelo obleči zeleno majico.

Skratka, pred Bennettom je bila svetla prihodnost, a so mu jo – tako kot mnogim pred njim in za njim – prekrižale poškodbe in bolezen.

Eden najbolj zaslužnih za to, da je kljub temu vztrajal na kolesu, je direktor moštva An Post Kurt Bogaerts, poroča Velonews. Po spletu je zaokrožil videoposnetek, v katerem po etapni zmagi Bennetta na dirki An Post Ras razpravlja, da je prav to tisto, kar je Bennett potreboval. "Samozavest," je dejal.

Bennett je res vztrajal in leto pozneje prestopil v prokontinentalno ekipo NetApp. Ekipa se je pozneje preimenovala v Boro in stopila še stopničko višje, med ekipe svetovne serije.

Sam Bennet je do zdaj s Tourom imel hladno-tople odnose. Svojega prvega leta 2015 ni dokončal, leto pozneje je dirko končal kot zadnji, kar mu je prineslo nagrado rdeča lanterna, ki jo podeljujejo kolesarju, ki Tour zaključi povsem na repu skupne razvrstitve. Letos mu gre odlično, etapni zmagi na 10. etapi je dodal še 2. mesto na 3. etapi, 3. na 5. etapi in 4. na uvodni.

Tudi danes bo etapo odpeljal v zeleni majici najboljšega šprinterja. Pred Petrom Saganom, ki je Tour že sedemkrat zaključil kot najboljši šprinter, ima 21 točk prednosti.

Preberite še:

Le Tour 2020 - 11 etapa
Sportal Avstralec najmočnejši v napetem šprintu, Sagan zaradi prerivanja kaznovan
Tadej Pogačar
Sportal Pogačar dobil stavo, ostal pa brez dragocene pomoči #video
Sam Bennett
Sportal Bennett v solzah, Roglič zadovoljen z opravljenim, novo slovo Pogačarjevega kolega
Sam Bennett
Sportal Premierna zmaga Irca, Mezgec med deseterico, Roglič zanesljivo ostaja v rumenem

 

 

Ne spreglejte