Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Četrtek,
27. 9. 2018,
21.17

Osveženo pred

5 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,91

Natisni članek

Primož Roglič Primož Roglič Remco Evenepoel Innsbruck svetovno prvenstvo

Četrtek, 27. 9. 2018, 21.17

5 let, 7 mesecev

Remco Evenepoel, nadarjeni belgijski kolesar

Neverjetna zgodba mladeniča: svet pozdravlja novega Primoža Rogliča

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,91
Remeco Evenepoel | Remeco Evenepoel se je izstrelil v orbito. | Foto Vid Ponikvar

Remeco Evenepoel se je izstrelil v orbito.

Foto: Vid Ponikvar

Ime Remco Evenepoel širši publiki še ne dobro poznano, v kolesarskih krogih pa je iz dneva v dan bolj vroče. Vsega 18-letni Belgijec blesti na svetovnem prvenstvu v Innsbrucku. In veste, kdaj je zakorakal v kolesarstvo? Pred vsega letom in pol!

Innsbruck od našega poročevalca | Foto:

Belgijski kolesar Remco Evenepoel je na svetovnem prvenstvu v Innsbrucku prišel še do druge zlate medalje. Najprej je s konkurenco pometel na kronometru, v četrtek pa še na cestni dirki. In če dodamo podatek, da je bil udeležen v padcu skupine, v katerem je izgubil dve minuti, vse to nadoknadil in še pobegnil, veliko pove o njegovi moči. "V nepravem trenutku sem padel. Mehaniki niso videli, da sem. Tudi sotekmovalec je, najprej so menjali kolo njemu. Zaradi tega sem izgubil dodatnih 30 sekund. Zaostajal sem že skoraj dve minuti," je v cilju pripovedoval mladenič.

Remco Evenepoel
Sportal Belgijec še drugič zmagal, Slovenca ostala brez uvrstitve

Do marca 2017 še treniral nogomet, nato presedlal v kolesarstvo, zdaj pa ...

V cilj je prišel povsem sam, pa čeprav je na trasi padel in je moral zamenjati zadnjo kolo, zaradi česar je izgubil približno dve minuti. | Foto: Vid Ponikvar V cilj je prišel povsem sam, pa čeprav je na trasi padel in je moral zamenjati zadnjo kolo, zaradi česar je izgubil približno dve minuti. Foto: Vid Ponikvar Suvereno je nadoknadil zaostanek. Zadnji je poskušal držati stik z njim Nemec Marius Mayrhofer, vendar je bilo jasno, da bo tudi on odpadel. Evenepoel je kot vlak drvel proti cilju, po ulicah Innsbrucka pa z navijači proslavljal veliko zmago, še preden je v resnici prišel do konca. Pred ciljno črto se je ustavil, dvignil kolo in stopil v cilj: "Vedel sem, kaj bom naredil, ko bom končal. Sezono sem končal tako, kot sem jo začel. Tudi takrat sem dvignil kolo. Moj glavni cilj je bil na tem prvenstvu zmagati na obeh dirkah."

Njegova zgodba ima dodatne razsežnosti. Marca lani je namreč še brcal žogo in se ukvarjal z nogometom, nato pa je imel vsega dovolj in je presedlal v kolesarstvo. Svet se mu je obrnil na glavo, prav tako življenje. Iz anonimneža se je izstrelil v orbito kot najbolj nadarjen kolesar. V rodni Belgiji že iščejo vzporednice z legendarnim Eddiejem Mercxom, ki je petkrat osvojil sloviti Tour de France.

Primož Roglič
Sportal Rogličevi udarci najbolj odmevajo #video

"Da bo tako močan, ni vedel nihče"

Ne more verjeti, kaj se mu dogaja, potem ko je lani presedlal iz nogometa v kolesarstvo. | Foto: Vid Ponikvar Ne more verjeti, kaj se mu dogaja, potem ko je lani presedlal iz nogometa v kolesarstvo. Foto: Vid Ponikvar "Remco je bil prej nogometni igralec. Kar naenkrat je želel kolesariti. Njegov oče (Patrick Evenepoel) je bil sicer kolesar. Nogometa ni več imel rad. Ni mogel biti v ekipi. Po nekaj tednih je že začel zmagovati na dirkah. Ekipa mu je dala kolo. Da bo tako močan, ni vedel nihče. V tem letu in pol je veliko napredoval. Treniral je v ekipi, kjer sem bil tudi sam kot mlajši kolesar. Moj brat je delal z njim. Zdaj je vse skupaj neverjetno," je za Sportal povedal športni direktor World Tour ekipe Quick Step Wilfried Peeters.

Prav Quick Step je z njim podpisal dolgoročno pogodbo, kar pomeni, da bomo golobradega mladeniča že prihodnje leto videli kolesariti na najbolj kakovostnih dirkah. Zgodba Evenepoela spominja na zgodbo našega kolesarskega šampiona Primoža Rogliča. Pred šestimi leti je namreč presedlal v profesionalne vode, pred tem pa se ukvarjal s povsem drugačnim športom – smučarskimi skoki.

"Morda bo takšen kot Roglič," se je zasmejal Peeters in dodal: "Postopno moramo delati. Oktobra se bomo pogovarjali o njegovem programu. Delati bomo morali vse mesece, ker je še nov v tem športu. Sam bi bil rad dober v klanec. Zanj je še vse novo. Življenje se mu je v dveh mesecih obrnilo na glavo. Pomembno je, da ostane na trdnih tleh. Pri tem mu bomo mi pomagali."

Rogljič škoda
Avtomoto Primož Roglič: pred mikrofonom svoje punce

Rad bi osvojil vse tri velike dirke

Tudi na največjih dirkah bi rad v prihodnosti dvignil kolo v zrak. | Foto: Vid Ponikvar Tudi na največjih dirkah bi rad v prihodnosti dvignil kolo v zrak. Foto: Vid Ponikvar

In kaj mladi kolesar sanja, da bi v prihodnje v kolesarstvu morda osvojil? " Naslednje leto bom vstopil med profesionalce. Veliko se moram naučiti. Šele leto in pol kolesarim. Bomo videli, kaj bo prinesla prihodnost. Upam, da bom v miru napredoval. Zaupam ekipi. Rad bi zmagal na vseh treh velikih dirkah (Tour de France, Giro in Vuelta, op. a.). Vem, da je pot težka in dolga, a sem še mlad. Trdo bom delal. Upam, da bom zmagal na eni od velikih dirk," je optimistično odgovoril 18-letnik.

Primož Roglič
Sportal Roglič v lov na mavrično majico, kolegi mu obljubljajo 110-odstotno podporo
Ne spreglejte