Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
29. 5. 2017,
17.23

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,13

1

Natisni članek

Tom Dumoulin Dirka po Italiji

Ponedeljek, 29. 5. 2017, 17.23

6 let, 6 mesecev

Junak Dirke po Italiji 2017

Nesojeni zdravnik in metulj iz Maastrichta, ki je postal junak rožnate pentlje

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,13

1

26-letni nizozemski kolesar Tom Dumoulin je po treh tednih italijanskega pekla včeraj v Milanu ponosno dvignil v zrak pokal neskončnosti. Kdo je mladenič, ki je kljub občasnim izbruhom na dirki dolgoročno ohranil mirne živce in zaradi prebavnih motenj na Giru postal spletna senzacija?

Za 26-letnika v dresu profesionalne kolesarske ekipe Sunweb (včasih Giant), ki sta se ga oprijela vzdevka Il bello (lepotec) in Metulj iz Maastrichta (od tam prihaja), so bili pretekli trije tedni brez dvoma velika preizkušnja telesne vzdržljivosti, taktičnega razmišljanja in igračkanja z napetimi živci.

Video: Best of Tom Dumoulin na letošnji Dirki po Italiji:

Video: Intervju po zmagi na Giru:

Video: Podelitev pokala neskončnosti:

Video: Ekipa Sunweb na Dirki po Italiji:

Glavna pretendenta za zmago na jubilejnem stotem Giru d'Italia, Italijan Vincenzo Nibali (Bahrain-Merida) in Nairo Quintana (Movistar), sta namreč v zadnjem tednu dirke sklenila zavezništvo, ki naj bi mlademu Nizozemcu otežilo ali celo preprečilo veličastno zmago, prvo nizozemsko v skupnem seštevku rožnate pentlje. Kljub temu, da velja za prijaznega mladeniča, ju je javno okrcal in jima zaželel, da ostaneta brez mesta na zmagovalnem odru.

Video: Nekateri navijači so ga pričakali s toaletnim papirjem:

A se ni dal, kljub epizodi s prebavnimi motnjami, ko je moral kar sredi 16. etape urgentno na veliko potrebo, s čimer si je nabral dve minuti zaostanka, je včeraj na kronometru od Monce do Milana stvari postavil na svoje mesto in se po 4. mestu v skupni razvrstitvi po predzadnji etapi znova odel v rožnato (slekel je Quintano, ki je na Apeninskem polotoku užival v številčni podpori navijačev).

Video: Dumoulin je bil po 17. etapi besen na glavna konkurenta Nibalija in Quintano:

Video: Dumoulin: Giro je večji psihični kot fizični izziv:

Dumoulin je v skupni razvrstitvi za 31 sekund premagal drugouvrščenega Quintano in si nabral 40 sekund prednosti pred lanskim zmagovalcem Nibalijem. Zmagovalec 21. etape Gira 2017 je Dumoulinov sodržavljan Jos van Emden, Dumoulin se je zavihtel na mesto za njim. Najboljši Slovenec na dirki, Jan Polanc, je v skupnem seštevku zasedel visoko 11. mesto in vknjižil etapno zmago.

Video: TOP 5 nepozabnih trenutkov na Giru d'Italia 2017

Ob Dumoulinovi zmagi predstavljamo nekaj manj znanih dejstev, ki jih morda še niste slišali:

- Nizozemec je bil rojen v kraju Maastricht, odraščal pa je v neposredni bližini promenade Maas Boulevard, ki je pred leti gostila cilj kolesarske dirke Amstel Gold Race.

- Kot otrok si je želel postati kirurg, a se mu ni uspelo vpisati na medicinsko fakulteto, zato se je odločil za študij zdravstvenih ved. Za knjigami ni užival, zato je študij kmalu opustil in se leta 2011 povsem posvetil kolesarstvu.

- Njegov oče je vodja oddelka za umetno oploditev v bolnišnici v Maastrichtu, mama pa je zaposlena na občini.

- Dumoulina sta se oprijela dva vzdevka: Il bello, ki verjetno namiguje na njegovo privlačno zunanjost, in metulj iz Maastrichta (Vlinder van Maastricht), ki nakazuje njegovo preoibrazbo iz ličinke v metulja, milino in eleganco ter sposobnost, da na kolesu bliskovito pospeši, pri tem pa daje videz, kot da je zanj to šala mala. Vzdevek mu ni všeč, raje bi bil Zelena puščica kot Alejandro Valverde ali Morski pes, kot kličejo Nibalija.

- S kolesarstvom se je začel ukvarjati pri 15 letih, prej se je posvečal nogometu.

- Nase je opozoril leta 2014, ko je postal nizozemski prvak v vožnji na čas, na svetovnem prvenstvu pa osvojil bron v članski konkurenci.

- Mediji so ga pod drobnogled vzeli leta 2015 na tritedenski španski dirki Vuelta, kjer je po 5. etapi po izjemni predstavi na zaključnem vzponu povsem nepričakovano zasedel prvo mesto v skupni razvrstitvi in s prestola izrinil Estenaba Chavesa (Orica Greenedge). Celo tako nepričakovano, da so ga za razglasitev morali priti iskat na moštveni avtobus.  

- Slavo bi lahko požel tudi na Dirki po Franciji leta 2015, ki se je začela s kronometrom v Utrechtu na Nizozemskem, a je pred domačimi navijači zasedel zanj skromno 4. mesto. Tudi v nadaljevanju mu ni šlo vse po maslu. Na 3. etapi si je v skupinskem padcu izpahnil ramo in se predčasno poslovil s Toura.

Tom Dumoulin | Foto: Getty Images Foto: Getty Images

- V rožnato majico se je prvič oblekel lani, ko je na uvodnem kronometru Dirke po Italiji na domačih tleh, v nizozemskem Apeldoornu, zmagal v vožnji na čas.

- Dumoulin je izvrsten kronometrist (je večkratni nizozemski državni prvak v vožnji na čas, leta 2014 je na svetovnem prvenstvu prav v tej disciplini osvojil bronasto odličje), vse boljši pa je tudi na bolj razgibanih etapah.

- Na olimpijskih igrah v Riu leta 2016 je na kronometru zaostal samo za olimpijskim prvakom Švicarjem Fabianom Cancellaro, prehitel pa Britanca Chrisa Frooma.

Na olimpijskih igrah v Rio de Janeiru je postal olimpijski podprvak v vožnji na čas. Boljši je bil le Švicar Fabian Cancellara. | Foto: Getty Images Na olimpijskih igrah v Rio de Janeiru je postal olimpijski podprvak v vožnji na čas. Boljši je bil le Švicar Fabian Cancellara. Foto: Getty Images
- Pred štartom se drži posebnega rituala: svojemu dekletu Thanee Van Hulst, ki je tudi njegova športna psihologinja, vedno pošlje sporočilo, v katerem ji opiše svoje počutje, in se šele nato loti zadnjih priprav. Tik pred štartom ponovno preveri mobitel in prebere njeno sporočilo. "Če njenega sporočila ne dobim, to ne pomeni, da mislim, da se bom zato odrezal slabše, to je pač nekaj, kar rad počnem. Lepo je prebrati njeno sporočilo," je povedal za nizozemske medije.

- S partnerico živita v belgijskem mestu Kanne.

- V njegovi kartoteki ni nobenega doping madeža.

Ne spreglejte