Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
21. 3. 2017,
16.32

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,23

Natisni članek

Urban Ferenčak Matej Mohorič Matej Mohorič Jan Polanc Andrej Hauptman

Torek, 21. 3. 2017, 16.32

6 let, 6 mesecev

Selektor Andrej Hauptman o sezoni 2017

"Največja tekmovanja so najlepša priložnost, da fantje izkoristijo svoj potencial"

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,23
Andrej Hauptman | Foto STA

Foto: STA

"Verjamem, da bo, tako kot sem bil jaz, kdo od slovenskih kolesarjev na največjih tekmovanjih na pravem mestu ob pravem času. In to kmalu," je prepričan novi selektor slovenske kolesarske reprezentance Andrej Hauptman. "Evropska in svetovna prvenstva ter olimpijske igre so idealna priložnost za to."

Po triletnem mandatu Gorazda Štanglja, ki po novem opravlja vlogo glavnega trenerja v novi kolesarski ekipi Bahrajn Merida z licenco WorldTour, je položaj selektorja članske izbrane vrste prevzel nekdanji profesionalni kolesar Andrej Hauptman.

41-letnik iz Radomelj, ki je zadnja leta deloval v Rogu in azerbajdžanskem klubu Synergy Baku, je še vedno lastnik najboljše uvrstitve v članski konkurenci. Na SP leta 2001 v Lizboni je bil tretji, na olimpijskih igrah v Atenah leta 2004 pa je osvojil peto mesto.

"Vemo, kaj iščemo. Vse poteka po načrtu," zagotavlja novi selektor slovenske članske kolesarske reprezentance Andrej Hauptman. | Foto: Klemen Korenjak "Vemo, kaj iščemo. Vse poteka po načrtu," zagotavlja novi selektor slovenske članske kolesarske reprezentance Andrej Hauptman. Foto: Klemen Korenjak

"Fantje so zelo odzivni"

Takoj po potrditvi selektorskega položaja je že stopil v akcijo. "Fante redno spremljal in sem z njimi v stiku. Posredno ali neposredno mi to zelo dobro uspeva, fantje so namreč zelo odzivni. K sreči je večina prenosov kolesarskih dirk v zadnjih letih na Eurosportu, mnoge je mogoče spremljati tudi na spletu, tako da lahko dokaj podrobno spremljam, kaj počnejo, ne da bi bil neposredno prisoten na tekmah. Fantje so mi že posredovali programe dirk za prvo polovico sezone, za nadaljevanje sezone pa jih bodo dobili po aprilskih klasikah. To bo igralo zelo pomembno vlogo pri izboru v reprezentanco, ki bo nastopila na letošnjem evropskem in svetovnem prvenstvu."

13 Slovencev v elitnih 18

Evropsko prvenstvo bo gostil Hernig na Danskem (2.- 6. 8. 2017), svetovno pa bo med 17. in 24. septembrom v Bergnu na Norveškem. Obe trasi sta že znani.

V letošnji sezoni je v 18 elitnih ekipah tudi 13 slovenskih kolesarjev.

  • Bahrajn Merida: Grega Bole, Borut Božič, Janez Brajkovič, Domen Novak, David Per, Luka Pibernik
  • UAE Abu Dabi: Marko Kump, Matej Mohorič, Jan Polanc
  • Orica-Scott: Luka Mezgec
  • LottoNl-Jumbo: Primož Roglič
  • Cannondale-Drapac: Kristijan Koren
  • Katjuša: Simon Špilak

V Ljubljani so danes predstavili načrte za leto 2017. Na novinarski konferenci sta bila prisotna tudi kolesarja Matej Mohorič in Jan Polanc ter selektor gorskokolesarske reprezentance Urban Ferenčak. | Foto: V Ljubljani so danes predstavili načrte za leto 2017. Na novinarski konferenci sta bila prisotna tudi kolesarja Matej Mohorič in Jan Polanc ter selektor gorskokolesarske reprezentance Urban Ferenčak.

"Na evropskem prvenstvu nas čaka ravninska proga, kar pomeni, da bomo potrebovali predvsem šprinterje in kolesarje, ki so primerni za enodnevne dirke in hitri tudi v klanec," je dejal selektor.

"Bolj zahtevna trasa nas čaka na svetovnem prvenstvu. Taktiko ekipe bo treba pametno prilagoditi. Vemo, kaj iščemo, vse poteka po načrtu," poudarja Hauptman, ki zagotavlja, da je v stiku z vsemi, ki jih vidi kot morebitne člane slovenske kolesarske reprezentance.

O njihovi zmagovalni miselnosti ni treba dvomiti, pravi. "Vsi so vrhunski kolesarji, ki so sposobni vrhunskega rezultata. Mislim, da je treba samo vzbuditi miselnost, da so sposobni zmagovati. Evropska in svetovna prvenstva ter olimpijske igre so idealna priložnost, da izkoristijo svoj potencial. Mnogi so boljši od mene, le še iziti se jim mora, da bodo na pravem mestu ob pravem času. Verjamem, da se bo to zgodilo kmalu," je dejal Hauptman. Časovnega okvira, kdaj bi se to lahko zgodilo, ni hotel napovedovati.

Ne spreglejte