Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Sreda,
14. 6. 2023,
4.00

Osveženo pred

10 mesecev, 3 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,45

Natisni članek

Tour of Slovenia Po Sloveniji Bahrain Victorious Matej Mohorič Matej Mohorič

Sreda, 14. 6. 2023, 4.00

10 mesecev, 3 tedne

Mohorič jasen: Ne bom se zadrževal #video

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,45
Matej Mohorič | Matej Mohorič upa, da bo letos le prišel do etapne zmage na dirki Po Sloveniji. | Foto Matic Klanšek Velej/Sportida

Matej Mohorič upa, da bo letos le prišel do etapne zmage na dirki Po Sloveniji.

Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida

"Peta etapa je tista, ki mi je najbolj pisana na kožo, in všeč mi je vaša matematika," je Matej Mohorič iz ekipe Bahrain Victorious odgovoril na Sportalovo tezo, da bi mu lahko zadoščenje prinesel zadnji dan na dirki Po Sloveniji, na kateri še lovi etapno zmago. Lani mu je Tadej Pogačar v zaključni etapi s ciljem v Novem mestu vzel slavo, letos pa najboljšega kolesarja na svetu ni na dirki Po Sloveniji. V zadnjih dveh mesecih Mohorič ni dirkal in se je pripravljal na sloviti Tour de France, zato pa je moral narediti telesno preobrazbo.

Dirka po Sloveniji 2022
Sportal Dogajanje na slovenskih cestah na očeh svetovne javnosti #video
Bogdan Fink
Sportal Pred velikim izzivom za prihodnost

Pred natanko desetimi leti je Matej Mohorič prvič nastopil na dirki Po Sloveniji, letos pa bo nastopil že sedmič. Če mu je veliki met uspel na največjem kolesarskem odru – med drugim se je veselil etapnih zmag tako na Dirki po Franciji, Dirki po Italiji in Dirki po Španiji –, pa še čaka na etapni uspeh na dirki Po Sloveniji.

Lani je bil zelo blizu temu dosežku, a mu je Tadej Pogačar vzel trenutek slave, potem ko ga je v zadnji etapi s ciljem v Novem mestu premagal v ciljnem šprintu. Letos zmagovalca zadnjih dveh dirk ne bo, povrhu vsega pa bo tudi letos zadnji dan pred prihodom v cilj vzpon na Trško Goro, ki je lani naredil ključno selekcijo. Če gledamo iz tega zornega kota, bi lahko letos le dočakal etapni uspeh.

4. etapa dirke Po Sloveniji
Sportal Etape na dirki Po Sloveniji 2023

"Peta etapa je tista, ki mi je najbolj pisana na kožo, in všeč mi je vaša matematika," je odgovoril na Sportalovo tezo, da bi mu lahko zadoščenje prinesel zadnji dan.

Matej Mohorič o pričakovanjih (video: STA):

Sprememba iz kolesarja za enodnevne klasike v kolesarja za etapne dirke

Skoraj dva meseca je že od tega, ko je nazadnje dirkal. V prvem delu sezone je vse stavil na klasike. Nekoliko sta mu načrte prekrižala grda padca na Dirki po Flandriji, nato pa je na klasiki Pariz–Roubaix reševal, kar je bilo mogoče: "Malce preveč v ozadju sem bil v ključnem trenutku in je splavalo po vodi. Jasno, da te potre, če ne uresničiš ciljev. Kar hitro sem se pobral in gledam proti novim ciljem."

Matej Mohorič je v torek v Celju delil podpise kolesarskim nadebudnežem. | Foto: Vid Ponikvar Matej Mohorič je v torek v Celju delil podpise kolesarskim nadebudnežem. Foto: Vid Ponikvar

In v zadnjih dveh mesecih je imel obilico časa za kakovosten trening. A tudi ni šlo vse, kot si je zamislil: "Za mano je naporno obdobje. Sprememba iz kolesarja za enodnevne klasike v kolesarja, ki lahko nastopa na etapni dirki, ne da bi bil tretji dan utrujen. Priprave niso šle gladko, vendar vseeno mislim, da sem zadovoljivo pripravljen pred dirko Po Franciji. Bom pa zelo potreboval dirko Po Sloveniji, da dokončno ujamem pravo formo, s katero upam, da se bom podal v boj za etapno zmago na Touru."

Na njegovem desnem komolcu so vidne rahle odrgnine, ki pa ga niso ustavile: "Imel sem druge težave z natrgano mišico. Zaradi preobremenjenosti. Nič takega, česar ne bi bilo mogoče rešiti."

Tadej Pogačar
Sportal Tadej Pogačar piše zgodovino, padla je jubilejna stotica

"Vsi smo našpičeni"

Mohorič ima v glavi torej Tour de France, ki je njegov naslednji veliki cilj. Pred dvema letoma je osvojil dve etapi na Dirki po Franciji, novo bi rad dodal letos. A je zdaj pred njim dirka Po Sloveniji, kjer bo njegova ekipa veliko stavila na šprinterja Philipa Bauhausa, ki je na slovenski kolesarski pentlji že dvakrat dobil etapo: "Tu smo z močno šprintersko zasedbo. Večina etap se bo razpletla v šprintu glavnine. Vsi smo našpičeni. Upam, da mi letos uspe zmagati na etapi. Vsake zmage bi bil vesel in bi bila dodatna spodbuda za Tour de France."

Bo imel v nedeljo razlog za nasmeh? V zadnji etapi bo iskal priložnost za etapno zmago. Lani mu je v etapi s podobnim koncem slavje izpred nosu odnesel Tadej Pogačar, ki pa ga letos ni na dirki Po Sloveniji. | Foto: Vid Ponikvar Bo imel v nedeljo razlog za nasmeh? V zadnji etapi bo iskal priložnost za etapno zmago. Lani mu je v etapi s podobnim koncem slavje izpred nosu odnesel Tadej Pogačar, ki pa ga letos ni na dirki Po Sloveniji. Foto: Vid Ponikvar

Da bi bil sam morda kandidat za zmago na slovenski dirki? "Ne, ne, ne, ne. Morda boj za stopničke," se je zasmejal Mohorič in dodal: "Sobotno etapo bom odpeljal na polno, vendar mislim, da ne bom v ospredju. Moram pa trenirati za Tour. Zadrževal se ne bom. V sklopu priprav sem si pogledal sobotni vzpon na Kolovrat in lahko rečem, da je enakomerno strm. Zelo zahteven alpski vzpon bo. Dolg je več kot pol ure. Za prave specialiste za vožnjo v klanec."

Matej Mohorič
Sportal Stavijo na Slovenca
Luka Mezgec Dirka po Sloveniji novinarska konferenca 2023
Sportal V Slovenijo prihajajo po glavno in še druge nagrade
Ne spreglejte