Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Četrtek,
5. 5. 2016,
13.01

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,10

Natisni članek

Po Sloveniji

Četrtek, 5. 5. 2016, 13.01

6 let, 6 mesecev

Na slovenske ceste prihajajo vrhunske ekipe (video)

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,10

Čez dober mesec dni bomo lahko po slovenskih cestah spet spremljali izvrstne kolesarje, ki bodo dali pečat 23. dirki Po Sloveniji. Nastopilo bo veliko zvezdnikov, organizacijski direktor Bogdan Fink pa je ponosno predstavil pohvalo Mednarodne kolesarske zveze za lansko izvedbo. "Naša odgovornost in izziv sta, da to letos ponovimo," je dejal.

Letošnja dirka Po Sloveniji bo imela spet poseben tekmovalni naboj med slovenskimi in tujimi kolesarji, saj je lani Primož Roglič izenačil izid v zmagah na 11:11. Na 23. izvedbi slovenske kolesarske pentlje se bo torej tehtnica spet prevesila na eno stran.

Konkurenca bo tudi letos izjemno močna, saj bo na letošnji dirki nastopilo kar šest ekip World Tour (Team Sky, Tinkoff, Team Katusha, Lampre-Merida, Orica GreenEdge in Team Dimension Data), svojo prisotnost pa je napovedal tudi Mark Cavendish, ki kolesari za zadnje moštvo. Če smo na slovenskih cestah že gostili olimpijskega prvaka, zmagovalce prestižnih dirk Gira, Toura in Vuelte, bomo z njim zdaj še svetovnega prvaka. Jasno je, da bo letošnja dirka tudi s finančnega vidika bogata, saj bodo na njej nastopile premožne svetovne ekipe.

Simon Furlan, direktor sektorja za marketing pri Telekomu Slovenije, je ob predstavitvi dejal: "Ponosni smo, da smo lahko že vrsto let podporniki te dirke. Organizatorjem želim, da bo dirka potekala brez težav. Držimo pesti za odlično vreme."

Podobno si želi predsednik Kolesarske zveze Slovenije (KZS) Tomaž Grm, ki je pohvalil prireditelje in vse ljubitelje kolesarstva na sončni strani Alp povabil, da si v živo ogledajo večdnevni spektakel.

 | Foto:

Slovenija bo med 16. in 19. junijem kraj, kjer bo prostor za kolesarski prestiž. Na naših cestah bodo namreč vrteli pedala izvrstni kolesarji, ki bodo med drugim pilili formo za državna prvenstva in dirko vseh dirk – znameniti Tour de France.

Zato pa lahko prav tako pričakujemo nekatere kolesarje, ki bodo ta konec tedna začeli nastopati na italijanskem Giru, na katerem bomo videli tudi štiri Slovence. Eden izmed njih bo Luka Mezgec, ki bo nato priložnost v kakšnem od šprintov iskal tudi na dirki Po Sloveniji.

Policija opozarja: Ena nespametna poteza lahko uniči dirko

Predstavnik slovenske policije Matjaž Leskovar: ''Dirka brez policije ne bi bila tam, kjer je danes. Ni le policija tista, ki zagotavlja varnost in ureja promet na dirki, za dobro organizacijo dirke je zaslužno veliko ljudi. Ne vemo še, ali bo stavka policistov še trajala ali ne, a bomo naredili, da bo dirka še boljša kot lani. Prosimo pa vse udeležence, da bodo tiste štiri dni strpni in da bodo dosledno upoštevali navodila policistov in rediteljev. Ena nespametna poteza udeleženca lahko pokvari ves trud in dobesedno uniči dirko.''

Kump: Vzpon na Golte bi lahko odločil zmagovalca

Letošnja dirka bo nekoliko drugačna, kot smo bili vajeni v zadnjih letih. Zaprte vožnje po ulicah Ljubljane ne bo, saj bo kronometer na sporedu tretji dan in bo potekal od Celja do Celjske koče.

Dirka se bo začela v slovenski prestolnici pred Halo Tivoli. Prva etapa bo potekala od Ljubljane do Kopra. "To bo zanimiva etapa, ki bo vse prej kot lahka. Vzpon tretje kategorije na Šmarje ni nedolžen. Ker bo slabih 20 kilometrov pred ciljem, bo na tem vzponu kar nekaj selekcije. Domači kolesarji dobro poznajo vsako luknjo na tem vzponu, saj vso zimo preživijo na Primorskem," je komentiral Marko Kump, ki še ni povsem prepričan, ali bo letos nastopil na slovenski pentlji.

Siolovo majico bo tudi letos na dirki Po Sloveniji nosil najboljši hribolazec. | Foto: Siolovo majico bo tudi letos na dirki Po Sloveniji nosil najboljši hribolazec.

Prva od dveh kraljevskih etap bo na sporedu že drugi dan, kolesarje pa čaka kar 217 kilometrov dolga pot od Nove Gorice prek Črnega vrha in Črnivca do sklepnega vzpona na Golte. "Etapa je zelo zahtevna po profilu in dolžini. Vozilo se bo krepko čez pol ur, ritem se bo spreminjal. Pri vzponu na Golte bi se lahko že odločalo o zmagovalcu dirke," je Kump prepričan, da se podobne etape ne bi sramovala nobena večja kolesarstva dirka.

Druga kraljevska etapa se bo začela v soboto v Celju. "Obeta se kombinacija vzponov in ravnin, treba bo biti tudi dober kronometrist. Morda bodo tekmovalci menjali kolesa, to bo odločitev klubske taktike ali posameznika. Seštevek etap v petek in soboto bo odločil zmagovalca," napoveduje Bogdan Fink, ki se kot prireditelj podpisal tudi pod letošnjo izvedbo največjega kolesarskega dogodka v Sloveniji. Ponosno je predstavil pohvalo Mednarodne kolesarske zveze, ki so jo prejeli prireditelji za lansko izvedbo. "Naša odgovornost in izziv sta, da to letos ponovimo," je obljubil. 

 

Tudi v angleškem jeziku

Glavni medijski pokrovitelj dirke bo Siol.net. Pred kratkim smo prenovili spletno stran, tako da bomo letošnjo pentljo bralkam in bralcem predstavili v novi obliki. "Naša obveza je, da prečešemo dirko od prvega do zadnjega mesta in spremljamo celotno dogajanje na dirki. Ker bo dirka odmevala tudi v tujini, bomo letos potek dirke spremljali tudi v angleškem jeziku," je dejal novinar Jaka Lopatič, ki skrbno bdi nad dogajanjem pred dirko Po Sloveniji.

 

Marko Kump bi rad nastopil na dirki Po Sloveniji. | Foto: Marko Kump bi rad nastopil na dirki Po Sloveniji.

 

Konec 23. dirke Po Sloveniji bo tradicionalno v Novem mestu, kjer bodo dokončno okronali novega zmagovalca. Zadnja etapa, dolga 177 kilometrov, se bo začela v Rogaški Slatini. Kolesarje v dolenjski prestolnici čakajo trije sklepni krogi (po pet kilometrov), tako da prireditelji pričakujejo, da bo v ospredju šprint na novomeškem trgu. Kump ga dobro pozna: "Če bom nastopil na dirki, bom o tej etapi razmišljal od prvega dneva," se veseli ponovnega snidenja z mestom ob Krki.

Zmago bo branila ekipa Adria Mobila, ki pa v svojih vrstah nima več lanskega junaka Rogliča, zato bo imela težko delo, če bo želela ponoviti uspeh. Od slovenskih klubov bosta nastopili še Radenska in slovenska reprezentanca.

UCI WorldTour lestvica
Mesto Ekipa Država Točke
1. Tinkoff Rusija 771
2. Team Sky Velika Britanija 677
3 BMC Racing ZDA 572
4. Quick Step Belgija 415
5. Team Katusha Rusija 393
6. Movistar Španija 390
7. Orica GreenEdge Avstralija 390
8. FDJ Francija 323
9. Trek Factory Racing ZDA 224
10. Team Lotto NL Nizozemska 213
11. Lotto Soudal Belgija 170
Ne spreglejte