Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
21. 6. 2014,
18.33

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Sobota, 21. 6. 2014, 18.33

8 let

Kdo je Tiago Jose Pinto Machado?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Zmagovalec 21. kolesarske dirke Po Sloveniji je 28-letni Portugalec Tiago Machado.

Kolesar prihaja iz mesta Vila Nova de Famalicao (Braga), ki leži na severozahodnem delu Portugalske, in je letos prvo sezono član nemške ekipe NetApp-Endura. Rodil se je 18. oktobra 1985. Ekipa NetApp-Endura ima profesionalno kontinentalno licenco in na dirkah svetovnega koledarja lahko nastopi le na podlagi vabil organizatorjev. Machado, čigar polno ime je Tiago Jose Pinto Machado, je svojo profesionalno kariero začel leta 2005 v ekipi Carvalhelhos-Boavista, ki se je leta 2009, ki je bila njegova zadnja sezona v tej ekipi, imenovala Madeinox-Boavista. Sledil je prestop v ekipo Radioshack, za katero je nastopal od leta 2010 do konca lanske sezone. V svoji karieri je v članski kategoriji Elite zmagal le dve dirki, in sicer je leta 2010 zmagal etapo (posamičen kronometer) na dirki Circuit Cycliste Sarthe-Pays de la Loire ter leta 2009 postal portugalski prvak v kronometru med člani. Do zdaj je že kar nekaj zelo pomembnih dirk končal v deseterici najboljših, a bo dirka Po Sloveniji prva v njegovi karieri, na kateri bo slavil zmago v skupnem seštevku.

"Letos sem bil že drugič drugi v etapi, a do tega rezultata ne smem biti kritičen, saj sem oblekel rumeno majico vodilnega. Tega sem zelo vesel. Povsem drugače bi bilo, če bi ostal še brez rumene majice. Na ciljnem vzponu sem napadel in le dva kolesarja sta mi lahko sledila. Klanec sem prekolesaril v svojem tempu in etapno zmago izgubil v zadnjih metrih etape," je v cilju etape za Sportal povedal Machado.

V dozdajšnji karieri je Machado na drugem mestu končal dirke po Trentinu (2011), Circuit Cycliste Sarthe-Pays de la Loire (2010) in dirko po Asturiji (2009). Na tretjem mestu je dvakrat končal dirko Criterium International (2010 in 2014) ter dirko Santos Tour Down Under (2012). Na četrtem mestu je končal dirko po Avstriji (2010) in letošnjo dirko po Kaliforniji. Je izredno cenjen v kolesarski karavani in tudi odličen kronometrist. Na državnem prvenstvu v kronometru je osvojil dva naslova med mlajšimi člani ter leta 2009 tudi med člani. Machado je letos okrepil ekipo NetApp-Endura, katere tretjo leto zapored je član tudi Slovenec Blaž Jarc.

"Dirka Po Sloveniji je moja prva letošnja dirka, na kateri nastopam skupaj z Machadom. Moj prvi vtis je, da je to hiperaktiven človek, ki nima dlake na jeziku. Skratka, v redu in profesionalen dečko," je za Sportal o Machadu dejal Blaž Jarc. "Že na začetku dirke smo se zavedali, da se z njim lahko borimo za zmago v skupnem seštevku. Sam sem pomagal do Zreč, saj je bila etapa zame prezahtevna. Vsekakor sem pa zelo vesel, da se nam je izšlo in bom lahko še enkrat več ponosni član ekipe, ki je v cilj dirke pripeljala rumeno majico," je za Sportal sklenil Jarc, ki bo v nedeljo največ časa preživel na čelu glavnine.

Ne spreglejte