Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Nedelja,
19. 6. 2016,
20.00

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,13

Natisni članek

Po Sloveniji Rein Taaramäe

Nedelja, 19. 6. 2016, 20.00

6 let, 6 mesecev

Junak slovenskih cest izpostavil dva kilograma, ki ju je dodatno nosil na sebi

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,13
Dirka po sloveniji, 4. etapa

Z velikima predstavama v najbolj pomembnem delu dirke Po Sloveniji se je estonski kolesar Rein Taaramäe izstrelil nad vse, si oblekel rumeno majico, nadel krono najboljšega in spet nagnil tehtnico na stran tujcev.

V petkovi kraljevski etapi je Rein Taaramäe zasijal v polni luči. | Foto: V petkovi kraljevski etapi je Rein Taaramäe zasijal v polni luči.

Letošnja kolesarska dirka Po Sloveniji je bila 23. po vrsti, glavno besedo pa je imel Estonec Rein Taaramäe, ki je blestel v dveh ključnih dneh. Najprej je pometel s konkurenco v kraljevski gorski etapi s ciljem na Golteh in drugega Jacka Haiga iz Orica Green Edge prehitel za 36 sekund.

Odlično delo je nadaljeval tudi na kronometru, ki je bil deloma ravninski deloma gorski. Od njega je bil v soboto hitrejši le Italijan Diego Ulissi, zato pa si je nabral dodatne sekunde zaloge in si pred zadnjo etapo že zagotovil zmago, s katero so se zdaj tujci na slovenskih cestah v generalni razvrstitvi veselili dvanajstkrat, Slovenci pa enajstkrat.

"Ko sem prihajal v Slovenijo, sem imel načrt, da bi dirko osvojil. Rad imam nove izzive. Tukaj nisem še nikdar dirkal. Ko sem zmagal na Giru, sem postal bolj lačen zmag in sem imel cilj, da v Sloveniji dobro nastopim. Po tej dirki pride na vrsto počitek. Zmaga mi pomeni veliko, v tem času pa sem spoznal, kako lepa je Slovenija," so bile prve besede Estonca.

Pravzaprav je bil Giro priprava na dirko Po Sloveniji

Da je v dobri formi, je nakazal že na Giru, na katerem je osvojil težko gorsko etapo in dal vedeti, da bo tudi pri nas močen.

"Vesel sem, da je bila druga etapa na dirki Po Sloveniji tako dolga, saj je bil pred tem Giro izvrsten teren za tovrstno etapo. Pravzaprav je bil Giro priprava na dirko Po Sloveniji (smeh, op. p.). Sicer pa dirke Po Sloveniji ne moreš dati pred Girom, ker je le legendaren. Že kot otrok sem sanjal, da bom zmagal na največji italijanski dirki. Mi pa zmaga v Sloveniji pomeni veliko."

Član Katjuše je pokazal močne noge tudi na kronometru, v katerem je zaostal le za Diegom Ulissijem. | Foto: Član Katjuše je pokazal močne noge tudi na kronometru, v katerem je zaostal le za Diegom Ulissijem.

Večkratni estonski prvak je v karieri kolesaril na prav vseh tritedenskih dirkah, najbolj pa se je odrezal leta 2011 na Touru, na katerem je osvojil skupno enajsto mesto. Kar šestkrat je že nastopil na dirki vseh dirk.

Ali je v Sloveniji nakazal, da gledamo spet dobrega starega Reina? "Upam. Vesel sem, da se lahko izboljšujem. Na Giru nisem bil v najboljši formi. Imam dva kilograma preveč in če bi izgubil ta dva kilograma, bi bil še hitrejši," odgovarja 29-letni kolesar.

Spodbudo mu je pred dirko dal klubski kolega Simon Špilak

Ekipa Katjuše se je na dirki lahko pohvalila z dvema etapnima zmagama. Taamaräe je do nje prikolesaril v petek, njegovemu moštvenemu kolegu Aleksanderu Porsevu pa je ta podvig uspel v ciljnem šprintu četrte etape. "Pet kilometrov pred koncem mu rekel, da ne potrebujem več njegove pomoči, saj imam dovolj prednosti. Tudi če padem, je ne bom izgubil toliko," je Estonec prižgal zeleno luč Porsevu, ki je postavil piko na i odličnim dosežkom ruske ekipe.

Zmagovalna trojica dirke Po Sloveniji – Jack Heig, Rein Taaramäe in Jan Barta (od leve proti desni). | Foto: Zmagovalna trojica dirke Po Sloveniji – Jack Heig, Rein Taaramäe in Jan Barta (od leve proti desni).

Spodbudo mu je pred dirko dal tudi klubski kolega Simon Špilak, ki je kolesaril na dirki po Švici: "Na dirki po Romandiji sva bila skupaj v sobi in se pogovarjala. V petek mi je poslal kratko sporočilo, da moram zmagati v njegovem mestu."

Pod prvo polovico sezone je tako na dirki Po Sloveniji potegnil črto, po krajšem počitku pa bo priprave usmeril proti novim ciljem: "Na olimpijske igre grem, vendar je moj naslednji cilj Vuelta. Rad bi pomagal Joaquimu Rodriguezu do zmage. Verjetno bo to zanj zadnja dirka. Rad bi tudi sam kaj naredil. On je moj velik idol." 

Dobri rezultati v tujini in na domačih državnih prvenstvih so mu dvignili raven priljubljenosti v državi. A ni edini kolesar, za katerega Estonci stiskajo pesti: "Več let sem na visoki ravni in imamo dve veliki imeni kolesarstva. Eden sem jaz, drugi je Tanel Kangert iz Astane. Estonija je majhna država. Imamo vsega 1,2 milijona ljudi. Vsi naju poznajo in nama sledijo."

Ne spreglejte