Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
9. 6. 2008,
17.31

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Ponedeljek, 9. 6. 2008, 17.31

8 let

Hushovd v rumeni majici

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Zmagovalec 1. etape 60. kolesarske dirke Criterium du Dauphine Libere (2.PT) je 28-letni Španec Alejandro Valverde. Thor Hushovd novi vodilni.

Etapa od Avignona do Privasa je kolesarje popeljala le preko enega kategoriziranega klanca. Klanec četrte kategorije je bil na sporedu že na 60 kilometru etape. Privas je že devetič gostil etapo te dirke. Aleksander Vinokourov je bil leta 1999 po solo pobegu zadnji zmagovalec etape v tem mestu.

Izredno hiter štart je botroval temu, da je že na 15 kilometru pobegnil Sebastien Joly. Kolesarju ekipe Francaise des Jeux sta se na 24 kilometru pridružila še Arnaud Labbe (Bouygues Telecom) in Christian Kux (Milram). Le nekaj kilometrov kasneje je imela trojica ubežnikov skoraj pet minut prednosti pred glavnino, v kateri so tempo pričeli narekovati kolesarji ekipe Credit Agricole.

Trideset kilometrov pred ciljem so imeli ubežniki še minuto in pol prednosti pred glavnino. Po predvidevanjih so delo kolesarjev Astane prevzeli kolesarji Credit Agricola saj so želeli v cilj pripeljati vso glavnino skupaj. S tem bi imel Thor Hushovd veliko možnosti, da z uvrstitvijo med prve tri v etapi prevzame rumeno majico z ramen Leipheimerja. Vsekakor je bil takšnega razpleta najbolj vesel Janez Brajkovič, ki mu tako ni bilo potrebno narekovati tempa v ospredju. Nad včerajšnjo sijajno predstavo je bil navdušen tudi sam. ''Waw, ni slabo. Levi je pa res dobesedno letel. Mi je papa Johan podaril knjigo You might as well win, ki je še topla od tiska. Dobro branje za med dirko,'' je o ponovnem snidenju s šefom Bruynelom povedal Jani Brajkovič.

Trinajst kilometrov pred ciljem so bili ubežniki ujeti. Sledil je odločilni boj posameznih ekip za čim boljši položaj njihovih favoritov pred zaključnim šprintom. Slednji se je izkazal za zelo zahtevnega saj se je v zadnjem kilometru trasa rahlo vzpenjala. Od zadnjega kilometra do 300 metrov pred ciljem je tempo narekoval Peter Wrolich. Njegovo delo se ni obrestovalo saj so Wegmanna premagali kar trije kolesarji. Suvereno je slavil Valverde, kateremu ni bil kos niti Thor Hushovd. Slednjemu je v uteho rumena majica.

Valverde je s tem dosegel svojo prvo zmago v karieri na tej dirki ter že peto zmago v letošnji sezoni. Jutri bo na sporedu podobna etapa kot danes. V tretji etapi se prične boj za zmago v skupnem seštevku.

Skupni vrstni red po 1. etapi:

Skupni vrstni red po 1. etapi:

1. Thor Hushovd (Nor) Credit Agricole 4;52:41 2. Alejandro Valverde (Špa) Caisse d'Epargne +0:01 3. Levi Leipheimer (ZDA) Astana 0:05 4. Maxime Monfort (Bel) Cofidis 0:17 5. Vladimir Efimkin (Rus) Ag2r-La Mondiale isti čas 6. Cadel Evans (Aus) Silence-Lotto 0:18 7. Brett Lancaster (Aus) Milram isti čas 8. Carlos Barredo (Špa) Quick.Step 0:19 9. Haimar Zubeldia (Špa) Euskaltel-Euskadi 10. Craig Lewis (ZDA) High Road vsi isti čas … 13. Janez Brajkovič (Slo) Astana 0:21 90. Matej Mugerli (Slo) Liquigas 0:44

Ne spreglejte