Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
16. 2. 2017,
11.26

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,08

Natisni članek

Andrej Hauptman

Četrtek, 16. 2. 2017, 11.26

6 let, 7 mesecev

Hauptman: Treba je narediti vse, da bomo tudi mi na vrsti za medaljo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,08
Andrej Hauptman | Foto Klemen Korenjak

Foto: Klemen Korenjak

Novi selektor slovenskih cestnih kolesarjev Andrej Hauptman je že poprijel za delo. Verjame, da je slovensko kolesarstvo na pravi poti in bo slej ko prej dočakalo svoj veliki trenutek na reprezentančni ravni, z optimizmom pa zre tudi v prihodnost, saj se proti članom prebija zelo obetavna generacija, ki v zadnjih letih navdušuje.

"Hočem ostati v stiku s kolesarstvom. Dozdajšnji selektor Gorazd Štangelj ima veliko več dela glede nato, da je glavni trener Bahrajn Meride. Povedal je, da ima preveč dela, jaz pa si želim biti zraven na največjih tekmah. To je bil glavni razlog, da sem se odločil za to," je odločitev za kandidaturo za selektorsko mesto pojasnil Hauptman. 41-letnik je dodal, da ne deluje več v Rogu in azerbajdžanskem Synergyju Bakuju ter se bo posvetil zgolj reprezentanci.

Argumenti za pristanek na delo selektorja

Kolesarska zveza Slovenije je v sredo sporočila ime novega selektorja, ta pa je za delo že poprijel. "Danes sem bil na sestanku z Martinom Hvastijo. On je eden od razlogov za kandidaturo. Prejšnja leta sem bil pomočnik Martina, ko je bil selektor elite, ali pa Andreja Cimpriča pri mladincih. To sta dva strokovnjaka, s katerima se veselim dela. To je eden od razlogov, da sem se odločil za delo z reprezentanco. Progi na SP in EP sta več ali manj jasni, s kolesarji se moramo dobiti na sestanku in spremljati, v kakšni formi bodo v tistem trenutku glede na konfiguracijo terena," pravi Ljubljančan.

"Fantje so sposobni," poudarja in z optimizmom zre v prihodnost. | Foto: Klemen Korenjak "Fantje so sposobni," poudarja in z optimizmom zre v prihodnost. Foto: Klemen Korenjak

Je čas za medaljo?

Nekdanji vrhunski profesionalni kolesar ima še vedno najboljši slovenski uvrstitvi na dveh največjih kolesarskih tekmovanjih. Na SP leta 2001 v Lizboni je bil tretji, na olimpijskih igrah leta 2004 v Atenah pa je osvojil peto mesto. Štangelj je v času, ko je bil na selektorskem mestu, večkrat govoril o medalji, verjel je, da jo lahko Slovenci osvojijo, a nanjo še čakajo.

"Verjamem, da je kar nekaj kolesarjev, ki so po kakovosti boljši kot sem bil jaz. Bil sem pravi čas na pravem mestu. Treba je narediti vse, da bomo tudi mi na vrsti za medaljo. Konkurenca je ogromna. SP je ena dirka na leto. Tisti dan se mora vse iziti.

Verjamem, da se bo to zgodilo kmalu. Ne dvomim, ali so fantje sposobni ali ne. Fantje so sposobni. Verjamem, da bomo slej ko prej prišli na vrsto," je prepričan Hauptman, ki še pravi: "V stiku z veliko večino naših profesionalcev sem že nekaj časa, glede na to, da sem v kolesarstvu. Eni so mi že čestitali, druge še moram obvestiti. Počasi se bo začela akcija."

Za prihodnost se ni bati

Na lanskem evropskem prvenstvu v Franciji je Hauptman zamenjal odsotnega Štanglja in bil priča zadnjemu velikemu uspehu slovenskega kolesarstva. Obetavni Tadej Pogačar, o katerem je Hauptman večkrat govoril z izbranimi besedami, je osvojil bronasto odličje. Novi selektor verjame, da je mladinska kategorija oziroma zdajšnja mlajših članov nadvse obetavna, zato se za prihodnost slovenskega kolesarstva ni bati.

"Z vsemi temi mladimi fanti sem sodeloval, glede na to, da sem bil kar nekaj časa mladinski trener v Rogu, tudi preostale iz drugih klubov poznam. Tisti, ki so prestopili v kategorijo do 23 let, so veliki talenti. Pet, šest jih je vrhunskih. Ni se nam treba bati za prihodnost. Treba je biti potrpežljiv z njimi, dobro delati," o tem pravi Hauptman, ki verjame, da bodo mladi kolesarji kmalu potrkali na vrta največjih ekip, veseli ga tudi, da je že letos ogromno Slovencev v svetovni seriji. "Lahko smo ponosni na to."

Ne spreglejte