Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
21. 7. 2016,
20.02

Osveženo pred

1 leto, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,38

Natisni članek

kolesarstvo Tour de France Tour de France Dirka po Franciji Chris Froome

Četrtek, 21. 7. 2016, 20.02

1 leto, 9 mesecev

Dirka po Franciji, 18. etapa

Froome prvi in prvi

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,38
froome | Foto Reuters

Foto: Reuters

Britanec Christopher Froome je dobil 18. etapo kolesarske dirke po Franciji. Posamični gorski kronometer od Sallanchesa do Megeva, dolg 17 km, je dobil z 21 sekundami prednosti pred Nizozemcem Tomom Dumoulinom (Giant), tretji je bil Italijan Fabio Aru (Astana), ki je za nosilcem rumene majice zaostal 33 sekund.

Na dirki po Franciji so do zdaj izvedli 206 posamičnih kronometrov, le 17 med njimi je bilo gorskih, zadnji leta 2004 na sloviti L'Alpe-d'Huez, zato je bil današnji s ciljem v Megevu še toliko bolj zanimiv, tudi zato, ker so do konca dirke le še dve gorski etapi in zadnja s ciljem v Parizu.

Z razgibanim gorskim kronometrom je najbolje opravil vodilni v skupnem seštevku Froome, ki na polovici proge še ni bil v vodstvu. Na prvem vmesnem času na petem kilometru, prvi štirje kilometri so bili ravninski, je bil šele na petem mestu.

Toda Froome je v nadaljevanju kronometra odlično razporedil svoje moči, pred prelazom Chozeaux dobra dva kilometra pred ciljem je le še stopnjeval tempo, izkazal pa se je tudi na tehnično zahtevnem spustu proti Megevu. Na cilju je imel 21 sekund prednosti pred Dumoulinom, še dvanajst sekund več sta za njim zaostala tretjeuvrščeni, presenečenje današnje etape, Aru in Avstralec Richie Porte (BMC), ki je bil z istim časom četrti.

"Nisem pričakoval, da bi danes lahko premagal Dumoulina. Dirko sem začel nekoliko bolj previdno, ves čas sem nadzoroval čas svojih tekmecev, v drugi polovici pa sem iz sebe iztisnil zadnje atome moči. Mislim, da imam zdaj ključ do zmage v svojih nogah," je svojo zmago komentiral 31-letni Britanec, rojen v Nairobiju v Keniji, ki je tako na pragu svoje tretje zmage na dirki po Franciji.

"Zadovoljen sem s svojo vožnjo, čeprav nisem zmagal. Froome je bil danes pač nepremagljiv. Sam sem se dobro počutil na ravninskem delu kronometra, mislim pa, da sem največ časa izgubljal na daljših odsekih z naklonom treh, štirih stopinj, ko nisem imel dovolj moči," pa je svojo vožnjo ocenil drugouvrščeni 25-letni Dumoulin.

Z novo etapno zmago je Froome namreč še povečal svojo prednost pred zasledovalci, ki so isti, kot so bili pred današnjo etapo. Na drugem mestu je ostal Nizozemec Bauke Mollema (Trek-Segrefado), ki zdaj za njim zaostaja že za 3:52 minute, tretjeuvrščeni rojak Adam Yates (Orica-BikeExchange) pa za 4:12 minute. Sicer pa večjih sprememb v skupnem seštevku med prvo deseterico ni bilo.

Mesta so zamenjali le Aru in Španec Alejandro Valverde (Movistar), ki je padel na osmo mesto, Južnoafričan Louis Meintjes (Lampre-Merida) pa je na devetem mestu prehitel Irca Daniela Martina (Etixx-Quick-Step).

Od Slovencev je bil danes najboljši Jan Polanc (Lampre-Merida), ki je bil 61. (+3:16), Luka Pibernik (Lampre-Merida) je bil 139. (+5:00), Kristijan Koren (Cannondale) pa 153. (+5:23). V skupnem seštevku sta Polanc in Pibernik ostala na 61. (+2:01:54) oziroma 103. mestu (+2:49:08), eno mesto pa je pridobil Koren, ki je zdaj 182. (+3:31:35).

V petek čaka kolesarje še ena gorska etapa s startom v Albertvillu in ciljem na Saint-Gervais Mont Blanc v dolžini 146 km.

Ne spreglejte