Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
26. 8. 2017,
17.44

Osveženo pred

1 leto, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,38

Natisni članek

Dirka po Španiji Dirka po Španiji Jan Polanc

Sobota, 26. 8. 2017, 17.44

1 leto, 9 mesecev

Dirka po Španiji, 8. etapa

Jan Polanc po ciljnem šprintu drugi: Moram biti zadovoljen

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,38
Jan Polanc | Foto Žiga Zupan/Sportida

Foto: Žiga Zupan/Sportida

Slovenski kolesar Jan Polanc je na dirki po Španiji spet opozoril nase. V osmi etapi, ki se je po 199,5 kilometra končala v Xorret de Catiju, je bil spet ves dan v begu, na koncu pa osvojil drugo mesto. Pred njim je bil le Francoz Julian Alaphilippe.

Štirinajstčlanska ubežna skupina je ves dan zelo dobro sodelovala in imela med štiri in pol ter pet minut prednosti, ki pa se je močno stopila na zadnjem vzponu dneva, ki je bil brutalen. Dolg je bil pet kilometrov, s povprečnim naklonom 11 odstotkov in največ 22-odstotnim. Poljak Rafal Majka, zmagovalec letošnje dirke po Sloveniji, je enega najtežjih vzponov v južni Španiji začel prvi, pridružil se mu je Francoz Julian Alaphilippe, s katerim sta se celoten vzpon napadala, takoj ko sta za trenutek popustila, pa se jima je v svojem ritmu priključil Polanc.

Majka in Alaphilippe sta prva prečkala vrh in začela spust proti ciljni črti, toda Polanc je na spustu oba ujel, na bolj položnih zadnjih metrih pa je bil v sprintu za dve sekundi hitrejši Alaphilippe. Polanc je sprintal z Majko, Poljak pa se je na koncu vdal.

Zapretil že pred dvema dnevoma

Polanc je bil v begu že pred dvema dnevoma, ko je končal na petem mestu, to pa je bil četrti zaporedni dan, ko je bil vsaj en slovenski kolesar v begu. Predvčerajšnjim je bil v begu Matej Mohorič, takrat je končal na četrtem mestu, nato pa je v petek prav tako iz bega prišel do etapne zmage. Danes je bil ubežnik tudi Domen Novak iz Bahrain-Meride, na koncu je zasedel 43. mesto, zaostal je 3:05 minute. Mohorič je ciljno črto prečkal na 74. mestu.

Ni bilo več časa za napade

"Nov dan, nov beg. Poskusil sem iti v beg, uspelo mi je. Tako smo se dogovorili v ekipi. Na koncu je bila priložnost za dober rezultat. Na zadnji vzpon sem šel v svojem ritmu. Rafal Majka in Julian Alaphilippe sta ves čas skakala in nato malo čakala. Odločil sem se iti v svojem ritmu. To mi je odgovarjalo. Na spustu sem se jima uspel priključiti. Vedel sem, da je Alaphilippe bolj eksploziven in ga bom težko premagal v sprintu. Na koncu moram biti zadovoljen z drugim mestom," je današnji dan in drugo mesto v osmi etapi pokomentiral 25-letni Polanc.

Priznal je, da je Francoz pospešil v pravem trenutku: "Od zadnjega vzpona sem bil ves čas na maksimumu. Težko je na koncu iti proti njemu, je bolj eksploziven, da bi ga presenetil v sprintu ali kako drugače. Ni bilo več časa za napade in presenečenja v zadnjem kilometru."

 

Polanc je poskrbel za osmo uvrstitev med prvo trojico v etapi na dirki po Španiji. Matej Mohorič in Borut Božič sta bila prva, Božič, Janez Brajkovič, Primož Čerin in Polanc drugi, Bole in Božič pa tretja.

Froome dokazal, da je dolično pripravljen

Zadaj so obračunavali favoriti za najvišja mesta. Iz metra v meter je vzpon terjal več žrtev, dobre tri minute pred koncem pa je skočil Christopher Froome, sledil mu je lahko le Alberto Contador. Španec je ciljno črto prečkal tik pred Britancem, bila sta 13. in 14., oba sta zaostala 1:27 minute.

Chris Froome ima pred najbližjim zasledovalcem 28 sekund prednosti. | Foto: Reuters Chris Froome ima pred najbližjim zasledovalcem 28 sekund prednosti. Foto: Reuters

Froome je še enkrat na letošnji Vuelti potrdil, da je odlično pripravljen, po osmih etapah pa ima zdaj 28 sekund prednosti pred Kolumbijcem Estebanom Chavesom oziroma 17 sekund več kot v petek. Irec Nicolas Roche je zadržal tretje mesto, eno mesto je pridobil Italijan Vincenzo Nibali, ki je zdaj četrti, peti pa je Američan Tejay van Garderen.

Polanc skočil na 13. mesto

Polanc je v generalni razvrstitvi s 27. skočil na 13. mesto in je najbolje uvrščeni član ekipe UAE Emirates. Za Froomom 25-letni kolesar iz Britofa zaostaja 2:29 minute, desetouvrščeni Rus Ilnur Zakarin ima pred njim 32 sekund prednosti. Mohorič je 38., Novak pa 99.

Izidi, 8. etapa:

 1. Julian Alaphilippe (Fra/Quick-Step Floors)         4:37:55

 2. Jan Polanc (Slo/UAE Emirates)                       + 0:02

 3. Rafal Majka (Pol/Bora-Hansgrohe)                  isti čas

 4. Serge Pauwels (Bel/Dimension Data)                    0:26

 5. Nelson Oliveira (Por/Movistar)                        0:28

 6. Michel Kreder (Niz/Aqua Blue Sport)                   0:32

 7. Maxime Monfort (Bel/Lotto Soudal)                     0:34

 8. Bart De Clercq (Bel/Lotto Soudal)                 isti čas

 9. Alberto Losada (Špa/Katjuša-Alpecin)                  0:37

10. Emanuel Buchmann (Nem/Bora-Hansgrohe)                 1:04

...

43. Domen Novak (Slo/Bahrain-Merida)                      3:05

74. Matej Mohorič (Slo/UAE Emirates)                      9:26

 

Skupno:

 1. Christopher Froome (VBr/Sky)               32:26:13

 2. Esteban Chaves (Kol/Orica-Scott)             + 0:28

 3. Nicolas Roche (Irs/BMC)                        0:41

 4. Vincenzo Nibali (Ita/Bahrain-Merida)           0:53

 5. Tejay Van Garderen (ZDA/BMC)                   0:58

 6. Fabio Aru (Ita/Astana)                         1:06

 7. David De La Cruz (Špa/Quick-Step Floors)       1:08

 8. Adam Yates (VBr/Orica-Scott)                   1:18

 9. Michael Woods (Kan/Cannondale-Drapac)          1:41

10. Ilnur Zakarin (Rus/Katjuša-Alpecin)            1:57

...

13. Jan Polanc (Slo/UAE Emirates)                  2:29

38. Matej Mohorič (Slo/UAE Emirates)              21:35

99. Domen Novak (Slo/Bahrain-Merida)              52:55

 

 

Ljubljanske kolesarke v Franciji do lepega ekipnega rezultata

Eugenija Bujak je zasedla četrto mesto. | Foto: Vid Ponikvar Eugenija Bujak je zasedla četrto mesto. Foto: Vid Ponikvar

Kolesarke slovenske ekipe BTC City Ljubljane so se izkazale na enodnevni dirki svetovne serije GP de Plouay - Lorient Agglomeration v Franciji. Kar tri so končale v prvi dvajseterici, najboljša je bila Poljakinja Eugenia Bujak na četrtem mestu. Polona Batagelj je končala na 10. mestu, Urša Pintar na 20.

Zmage se je veselila Britanka Elizabeth Deignan, ki je imela na cilju dve sekundi prednosti pred Francozinjo Pauline Ferrand-Prevot. Dvajsetčlanska skupina je prišla do konca 121,5 kilometra dolge dirke deset sekund za zmagovalko, čez ciljno črto jo je popeljala Avstralka Sarah Roy. Bujakova je bila četrta, Batageljeva 10., Pintarjeva 20., Švedinja Hanna Nilsson 21., preostali članici ljubljanske ekipe pa sta bili nekaj slabši. Italijanka Anna Zita Maria Stricker je bila 60., Srbkinja Jelena Erić pa dirke ni končala.

Ne spreglejte