Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
16. 3. 2024,
16.33

Osveženo pred

1 mesec, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,29

Natisni članek

Milano-Sanremo Matevž Govekar Domen Novak Matej Mohorič Matej Mohorič Tadej Pogačar Tadej Pogačar

Sobota, 16. 3. 2024, 16.33

1 mesec, 1 teden

Dirka Milano–Sanremo (288 kilometrov)

Napada Pogačarja in Mohoriča nista uspela, prestižna zmaga Jasperju Philipsenu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,29
Milano - Sanremo, Tadej Pogačar, Michael Matthews, Jasper Philipsen | Tadej Pogačar je na prvem spomeniku sezone zasedel tretje mesto. V ciljnem sprintu je zmagal Belgijec Jasper Philipsen, drugi je bil Avstralec Michael Matthews. | Foto Guliverimage

Tadej Pogačar je na prvem spomeniku sezone zasedel tretje mesto. V ciljnem sprintu je zmagal Belgijec Jasper Philipsen, drugi je bil Avstralec Michael Matthews.

Foto: Guliverimage

Belgijec Jasper Philipsen (Alpecin - Deceuninck) je zmagovalec 115. dirke Milano–Sanremo. V zaključku prvega spomenika sezone sta vidno vlogo odigrala tudi slovenska asa Tadej Pogačar (UAE Emirates) in Matej Mohorič (Bahrain Victorious), na koncu sta zasedla tretje in šesto mesto.

"Lahko sem zadovoljen, da sem končal na odru za zmagovalce z Jasperjem Philipsenom in Michaelom Matthewsom, v zaključek je prišla zares elitna skupina. Upam, da nam bo v naslednjih letih le uspelo tudi zmagati. Imeli smo načrt, a nam je zmanjkalo kakšnih deset odstotkov na Cipressi in Poggiu. Imel sem odlične noge, a letos preprosto ni bilo dovolj težko za zmago 'hribolazca'. Je bila pa letos ena najlažjih dirk, tempo v prvih treh urah je bil ležeren. Ni se nam popolnoma posrečilo, v zaključek je prišla prevelika skupina, smo pa naredili, kar smo lahko," je po dirki povedal Tadej Pogačar, ki tako ostaja pri treh osvojenih kolesarskih spomenikih (Liege–Bastogne–Liege, Il Lombardia in Flandrija). Njegova izjava o ležernem tempu je zanimiva, saj je bila letošnja dirka najhitrejša v zgodovini, res pa je, da z 288 kilometri trasa ni bila med najdaljšimi.

"Na žalost se mi je uspelo nazaj v ospredje prebiti šele na koncu spusta, odločil sem se za napad, saj sem vedel, da je to moja edina možnost za zmago, vedel sem tudi, da je tam Philipsen in da bo Mathieu (Van der Poel, op. a.) delal zanj in nadoknadil zaostanek. In to se je tudi zgodilo. Ni mi žal, da sem poskušal izkoristiti svojo edino priložnost, žal se tokrat ni izšlo kot pred dvema letoma," je v cilju razlagal Matej Mohorič, ki bo letos vozil tudi na Dirki po Flandriji in na dirki Pariz–Roubaix.   

Zadnji kilometer dirke:

Preostala Slovenca Domen Novak (UAE Emirates, + 7:37) in Matevž Govekar (Bahrain-Victorius, +10:11), ki sta na dirki pomagala svojima kapetanoma, sta bila na koncu 125. in 145.

Results powered by FirstCycling.com

MilanoSanremo, potek dirke:

Cilj: Tom Pidcock je sprožil napad povsem v zaključku, a so tudi njega ujeli pred ciljno črto, zaključni sprint je dobil Belgijec Jasper Philipsen (Alpecin - Deceuninck). Drugo mesto je zasedel Avstralec Michael Matthews (Jayco AlUla), tretje pa Tadej Pogačar. Matej Mohorič je v cilj prišel na šestem mestu.

Zadnji kilometri – Mohoričev beg ni uspel, Matteo Sobrero je vodil, za njim je bila močna skupina favoritov.

Še 3 kilometriMatej Mohorič se je na spustu odpeljal v vodstvo.

Še 4 kilometri – Pogačar, Van der Pole in Tom Pidcock so vozili nekaj metrov pred zasledovalci. Mads Pedersen in Matej Mohorič sta bila zelo blizu.

Še 5,7 kilometra – Pogačar je izkoristil trenutek nezbranosti tekmecev in se jim malce oddaljil, na spustu se mu je pridružil Mathieu van der Poel, nekaj metrov za njima so bili tudi preostali favoriti, Mohorič je popustil.

Še 6,5 kilometra – Pogačar je napadel, Van der Poel se ga je držal kot klop, še nekaj favoritov je bilo zraven.

Še 8 kilometrov – Tim Wellens se je spet priključil Pogačarju in takoj pospešil, v ospredje se je prerinil tudi Matej Mohorič.

Še 9 kilometrov – Začel se je vzpon na Poggio. Napadla je ekipa Tudor Mattea Trentina.

Še 11 kilometrov – Glavnini so se priključili še kolesarji, ki so zaostali na Cipressi, v boju za zmago je bilo še ogromno kolesarjev, na Poggiu bo nadvse zanimivo.

Še 16 kilometrov – Pogačarju je na pomoč prišel še Švicar Marc Hirschi in se takoj postavil na čelo skupine favoritov. V tej sta bila tudi še sprintersko naravnana Jasper Philipsen in Olav Kooij. Iz prvotne ubežne skupine je v ospredju še vztrajal Italijan Davide Bais, ki je imel le devet sekund prednosti. 

Še 19 kilometrov – Favoriti so ujeli še preostanek ubežne skupine, Samitier je padel na enem zahrbtnejših ovinkov.

Še 20 kilometrov – Na Cipressi še ni bilo odločilnih napadov, dirka bo odločena na Poggiu čez devet kilometrov.  

Še 23 kilometrov do cilja – Del Toro se je izčrpal, Pogačarju je zdaj tempo navijal Tim Wellens. To sta bila edina kolesarja UAE Emirates v ospredju, tempu pa so zlahka sledili tudi preostali favoriti, Van der Poel, Pedersen, Pidcock ... Glavnina je bila že močno razredčena, na čelu dirke je še vztrajala peščica kolesarjev s 15 sekundami prednosti.

Milano-Sanremo, tadej Pogačar | Foto: Guliverimage Foto: Guliverimage

Še 26 kilometrov do cilja – Na čelo glavnine so se spet prebili Pogačarjevi kolegi iz UAE Emirates, Mehičan Isaac del Toro je navijal tempo. Glavnina se je redčila. Tudi ubežna skupina je razpadaala, imela je le še 25 sekund prednosti pred zasledovalci.

Še 27 kilometrov – Ubežna deveterica je vzpon na Cipresso začela 43 sekund pred glavnino, v tej so se Pogačar in kolegi malce potuhnili, na čelo pa so se postavili kolesarji moštva Lidl - Trek. 

Še 33 kilometrov – Iz ubežne skupine je odpadel Davide Baldaccini, iz glavnine po Laportu še Norvežan Alexander Kristoff. Karavana se je bližala klancu Cipressa, kjer bodo najboljša moštva poskrbela še za dodatno selekcijo. Za kolesarji je bilo že več kot 250 kilometrov dirkanja.

Še 40 kilometrov – Na vzponu na Capo Berta je v glavnini zavladala nervoza, zgodil se je tudi množični padec. Favoriti, ki so vozili v ospredju, niso imeli težav. Pogačarjev UAE Emirates bil je spet povsem na čelu glavnine. Francoz Christophe Laporte (Visma | Lease a Bike), eden od tihih favoritov za današnjo zmago, je bil povsem na repu glavnine. 

Še 48 kilometrov – Na klancu Capo Cervo so se Pogačarjevim na čelu glavnine priključili še kolesarji moštva Gorupama - FDJ. Ubežniki so dobro minuto vztrajali pred zasledovalci.

Še 52 kilometrov – Pogačarjevi kolegi iz UAE Emirates so že na krajšem klancu Capo Mele navili tempo na čelu glavnine, prednost vodilne deseterice je naglo padla na 1:30.

Še 55 kilometrov – Kolesarji so se naglo bližali razgibanemu zaključku dirke, vodilna deseterica je še vedno vztrajala dobri dve minuti pred glavnino.

Še 88 kilometrov – Ubežniki so vzdrževali dobri dve minuti prednosti pred glavnino, dirka se je začasno umirila, še vedno pa so kolesarji držali hud tempo. Po treh urah dirke je bila povprečna hitrost 43,3 kilometra na uro.

Kje bo tokrat napadel Tadej Pogačar?
Tadej Pogačar ob lanskem zmagovalcu Mathieuju van der Poelu velja za največjega favorita za današnjo zmago. Ima v morda v načrtu še en epski solo napad, kot ga je prikazal na letošnji dirki Strade Bianche? "Na tej dirki je za solo napad primerna dolžina približno desetkrat manj kot na Strade Bianche, torej osem kilometrov pred ciljem. Morda šest kilometrov, a tudi vsi drugi razmišljajo enako. Z ekipo vselej poskušamo dirko narediti čim težjo na Cipressi in Poggiu, tudi letos ne bo nič drugače." Pa si upa spet napovedati, kje bo napadel? Prav to je namreč storil pred dirko Strade Bianche. "Recimo na Poggiu," je malce manj prepričljivo odgovoril 25-letni slovenski šampion.

Milano- Sanremo, Tadej Pogačar | Foto: Guliverimage Foto: Guliverimage

Še 100 kilometrov – Vodilna deseterica vozi 2:15 pred glavnino, na čelu te pa že cel dan tempo diktirajo kolesarji Alpecin - Deceunicka, Lidl - Treka in Pogačarjevega moštva UAE Emirates.

Bežijo sicer Davide Baldaccini, Valerio Conrti, Kirilo Carenko (Corratec – Vini Fantini), Sergio Samitier (Movistar), Romain Combaud (DSM – firmenich PostNL), Mirco Maestri, Andrea Pietrobon, Davide Bais (Polti Kometa), Alessandro Tonelli in Samuele Zoccorato (VF Group – Bardiani CSF – Faizane).

Kaj pravi Matej Mohorič?
"Počutim se dobro, sem samozavesten, nisem se udeležil dirk Pariz–Nica ali Tirreno–Adriatico, saj sem se želel pripraviti tudi na belgijske klasike, ki sledijo današnji dirki. Ocenil sem, da je bila to najboljša odločitev. Prepričan sem, da lahko spet zmagam v Sanremu, če se bo ponudila priložnost, grem lahko tudi sam v napad," je pred startom 115. izvedbe dirke Milano–Sanremo povedal slovenski as Matej Mohorič (Bahrain-Victorious), ki je prvi spomenik sezone dobil leta 2022, ko je konkurenco presenetil na spustu s Poggia, ko je uporabil tudi potopni stebriček za sedalo. Tokrat tega nima. "Le kolo smo popolnoma optimizirali za to dirko," je še pojasnil.

Vsi pričakujejo popoln napad Pogačarjevega UAE Emirates, in to že na Cipressi, predzadnjem klancu dolgega dne. Mohorič ne bi imel nič proti. "Hud tempo na Cipresso bi mi ustrezal, to pomeni, da bi na Poggio prišla že zelo razredčena skupina, v kateri se je potem lažje boriti za dober položaj."

Milano- Sanremo, Tadej Pogačar | Foto: Guliverimage Foto: Guliverimage

Še 144 kilometrov – Na polovici in čez prvi prelaz. Ubežniki z minuto in 40 sekundami prednosti. Sledi ravninski del, v zadnjih 60 kilometrih bo pet krajših strmih klancev.

Še 155 kilometrov – Zgodil se je manjši padec, Stefan Küng je bil pri zdravniškem vozilu.

Še 160 kilometrov – Kolesarji so bili na prvem vzponu na prelaz Turchino, a se je dirka nadaljevala mirno, brez napadov. Ubežna deseterica je bila dve minuti pred glavnino s favoriti.

Še 200 kilometrov – Dve uri so potrebovali za prvih 88 kilometrov. Povprečna hitrost je bila 44,4 kilometra na uro. Deset ubežnikov je bilo skoraj tri minute pred glavnino z vsemi favoriti.

Še 228 kilometrov – Van der Poel je zamenjal kolo, sicer pa v uvodnih 50 kilometrih nobene drame. Deset ubežnikov je imelo 1:50 prednosti pred glavnino.

Še 256 kilometrov – Ubežniki so imeli minuto in pol prednosti. Pogačar mirno v ozadju glavnine.

Še 266 kilometrov  Enajstim kolesarjem je uspel pobeg. Imeli so dobri dve minuti prednosti.

Še 285 kilometrov  Glavnina se je že raztegnila, saj so kolesarji iz manjših ekip poskušali z napadi. V Italiji je bil sončen dan, takrat 15 stopinj Celzija in le rahel veter.

Start! Tik pred Startom smo videli Pogačarja in Mohoriča v sproščenem pogovoru. Pognali so se ob 10.05. Na čelu startne vrste je bil lanski zmagovalec Mathieu van der Poel. V uvodnih kilometrih še ni pričakovati posebne drame. Start ob 10. uri. Dogajanje spremljamo v živo in vas obvestimo o vseh ključnih trenutkih. Nastopajo štirje Slovenci, dva gresta na zmago. Cilj okoli 17. ure.

Tadej Pogačar na štartu dirke Milano-Sanremo. Nedavno je na Strade Bianche uprizoril neverjetno vožnjo in pobegnil glavnini 81 kilometrov pred ciljem. | Foto: Guliverimage Tadej Pogačar na štartu dirke Milano-Sanremo. Nedavno je na Strade Bianche uprizoril neverjetno vožnjo in pobegnil glavnini 81 kilometrov pred ciljem. Foto: Guliverimage Trasa in favoriti

štartoNepredvidljiva dirka Milano-Sanremo se običajno začne razpletati ob koncu dneva, ko na vrsto prideta krajša klanca Cipressa (5,6 km/4,1 odstotka) in Poggio (3,7 km/3,7 odstotka). Po karakteristikah nista težka, vendar bodo imeli kolesarji za seboj že ogromen del poti in bodo noge utrujene. Zlasti, če bodo ekipe pred tem narekovale hud tempo, kar lahko pričakujemo od moštva UAE Emirates, ki ima v svojih vrstah favorita v Tadeju Pogačarju.

A imajo adute tudi druge ekipe. Največ pozornosti kani še lanskoletni junak Mathieu van der Poel (Alpecin-Deceuninck), ki je znan kot dober kolesar za klasike. Po številu osvojenih spomenikov (Milano-Sanremo, dirka po Flandriji, Pariz-Roubaix, Liege-Bastogne-Liege, dirka po Lombardiji) je pri številki štiri, Pogačar pa ima eno lovoriko več – trikrat je osvojil dirko po Lombardijo, po enkrat pa Liege-Bastogne-Liege in dirko po Flandriji.

Trasa Milano-Sanremo 2024 | Foto:

Obeta se dolg sobotni dan. Vse skupaj se bo začelo že ob 10. uri v Pavii, končalo pa okoli 17. ure na ulici via Roma v Sanremu. In kakšna je denimo želja Mateja Mohoriča? Najverjetneje takšna kot pred dvema letoma. Da pride na vrh Poggie skupaj z najboljšimi, nato pa svojo priložnost išče z vratolomnim spustom, pri katerem mu ni para v vsej karavani WorldToura.

Matej Mohorič osredotočen pred štartom sobotne klasike Milano-Sanremo. | Foto: Guliverimage Matej Mohorič osredotočen pred štartom sobotne klasike Milano-Sanremo. Foto: Guliverimage

Eden podobnih spustašev je še Tom Pidcock, na katerega ob Filippu Ganni računajo pri Ineos Grenadiers. Pri Lidl-Treku stavijo na Madsa Pedersena, Visma-Lease a Bike bo imela v svojih vrstah Christopha Laporta in Olava Kooija, ob van der Poelu pa bo močan adut ekipa Alpecin-Deceuninck Jasper Philipsen, če bo morebiti prišlo do zaključnega šprinta večje skupine, kar pa težko pričakujemo, saj si Pogačar in preostala druščina osrednjih favoritov takšnega scenarija ne želi.

Tadej Pogačar
Sportal Pogačar postavil logiko na glavo, tokrat v iskanju posebne poti #video
Primož Roglič Tadej Pogačar
Sportal Pogačarjev in Rogličev da #video
Goriska Brda Giro
Sportal Neuradno, a obetavno: Giro naj bi leta 2025 spet obiskal Slovenijo
Ne spreglejte