Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
18. 6. 2011,
23.00

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Sobota, 18. 6. 2011, 23.00

7 let, 12 mesecev

Diego Ulissi zmagovalec dirke, Guardiniju etapa

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Zmagovalec zadnje etape 18. dirke Po Sloveniji je postal Italijan Andrea Guardini, rumeno majico skupnega zmagovalca na dirki pa je prejel njegov rojak Diego Ulissi.

Izjavi po dirki:

Zmagovalec četrte etape Andrea Guardini (Farnese) je povedal: ''Presrečen sem. To je bila zelo zahtevna etapa, zmaga pa mi pomeni zelo veliko, saj sem komaj prvo leto med profesionalci. Vesel sem, da sem se tako izkazal v ciljnem šprintu, dosegel fantastičen čas in zmagal,'' je povedal Italijan po deseti etapni zmagi v tej sezoni.

Kristjan Koren (Liquigas-Cannondale) je osvojil modro majico: ''Z dirko sem zadovoljen, saj se je pokazalo, da so bile priprave uspešne. Dobro smo stopnjevali formo. To sem pokazal že prvi dan na prologu v Ljubljani, pa s četrtim mestom v Novi Gorici, šestem na Golteh, danes pa smo majico uspešno pripeljali v cilj, malo pa nam je zmanjkalo za etapno zmago. Moje želje so izpolnjene. Zdaj me čaka še nekaj obveznosti v Milanu, trening ekipne vožnje, prihodnji konec tedna še državno prvenstvo, nato pa Tour. Na francoski pentlji bo naš glavni adut Ivan Basso. Cela ekipa bo podrejena njemu. Karkoli se bo zgodilo, bomo morali biti zraven. Verjamem, da bomo nastopili v izvrstni formi.''

Cilj – Novo mesto (181 km) Zadnjo etapo 18. dirke Po Sloveniji je dobil Andrea Guardini (Farnese), drugi je bil Jacopo Guarnieri (Liquigas-Butan plin), tretji pa Alessandro Petacchi (Lampre). Skupni zmagovalec letošnje dirke je kot tretji Italijan postal 21-letni Diego Ulissi (Lampre-ISD). Za tuje kolesarje je bila to po Dancu Jakobu Fuglsangu in Italijanu Vincenzu Nibaliju tretja zaporedna zmaga na dirki. Najboljši Slovenec v skupni razvrstitvi je bil Robert Vrečer (Perutnina Ptuj), ki je končal kot tretji.

4 km do cilja - Ubežnika sta ujeta.

Zadnji krog - Ubežnika se borita, a ju bo glavnina ujela. O zmagovalcu četrte etape bo odločal šprint.

8 km do cilja - Prednost ubežnikov je 30 sekund.

10 km do cilja - Ubežnika sta poveča prednost na 45 sekund.

16 km do cilja - Glavnina je skorajda že ujela ubežnika, Marcel Wyss je namreč že odpadel, saj imata v ospredju 25 sekund prednosti.

23 km do cilja - Razlika med ubežniki in glavnino je 52 sekund.

Leteči cilj – Novo mesto (157 km) Marcel Wyss (Geox) - 5 točk Sander Armee (Topsport) - 3 točke Andrej Omulec (Loborika) - 1 točka

30 km do cilja - Odstopil je lanski zmagovalec Vincenzo Nibali (Liquigas-Butan plin).

32 km do cilja – Ubežniki vozijo že drugi krog v Novem mestu, njihova prednost pa se giblje okrog minute. V naslednjem krogu se bodo spopadli za točke na letečem cilju.

141 km - Kolesarji so se prvič pripeljali v Novo mesto, kjer bodo prevozili pet krogov po 8 km. Trije ubežniki še naprej vztrajajo v vodstvu, njihova prednost pa niha med 40 sekundami do minute. Vendar glavnina jih bo po vsej verjetnosti ujela.

124 km - Ubežniki imajo le še minuto prednosti pred glavnino, po treh urah etape pa je povprečna hitrost kolesarjev 40,8 km/h.

Leteči cilj – Šentjernej (124 km) Andrej Omulec (Loborika) - 5 točk Marcel Wyss (Geox) - 3 točke Sander Armee (Topsport) - 1 točka

116 km - Prednost ubežnikov je 2:50. Virtualna rumena majica vodilnega na dirki je sedaj v lasti Diega Ulissija (Ita) Lampre-ISD, ki ima pred enem izmed treh ubežnikov, Marcelom Wyssom, (Geox), 3:12 prednosti.

113 km - Odstopil je Gašper Švab (Sava Kranj). Ubežna trojica je 3:27 pred glavnino in se bliža letečemu cilju v Šentjerneju.

103 km - Prednost ubežnikov pred glavnino je 3:15.

Gorski cilj III. kategorije – Studenec (102,5 km) Sander Armee (Topsport) - 3 točke Andrej Omulec (Loborika) - 2 točki Marcel Wyss (Geox) - 1 točka

96 km - Prednost ubežnikov naglo kopni in sedaj znaša le še 2:40.

93 km - Razlika med ubežniki in glavnino je 3:08.

93 km - Odstopil je Daniel Petrov (Konya Torku), ki se je tako pridružil Stefanu Zanichelliju (Konya Torku), ki se že nekaj časa vozi v t.i. metli (kombiju, ki pobira kolesarje).

85 km - Na dirki je prenehalo deževati.

82 km - Glavnina vztrajno zmanjšuje zaostanek, ki sedaj znaša 3:50.

13.35 - Z odstopom Giovannija Viscontija (Farnese Vini-Neri Sottoli) je največ pridobil Slovenec Kristjan Koren (Liquigas-Cannondale). Primorec iz Budanj bo tako ob pričakovanem razpletu etape napredoval na 6. mesto v skupnem seštevku. Deseto mesto v skupnem seštevku se tako nasmiha Bolgaru Vladimirju Koevu, ki nastopa za turško ekipo Konya Torku Seker Spor-Vivelo. Poleg tega je bil Visconti poleg Roberta Vrečerja (Perutnina Ptuj) največji Korenov tekmec za osvojitev modre majice najboljšega kolesarja v skupnem seštevku po točkah.

76 km - Razlika med ubežniki in glavnino je 4:17.

Gorski cilj III. kategorije – Poklek (74,7 km) Sander Armee (Topsport) - 3 točke Andrej Omulec (Loborika) - 2 točki Marcel Wyss (Geox) - 1 točka

71 km - Padla sta kolesarja Radenske in Perutnine Ptuj, ubežniki pa imajo že 4:20 prednosti in se približujejo gorskemu cilju III. kategorije na Pokleku.

65 km - Lastnik rumene majice Diego Ulissi (Ita) Lampre-ISD je imel okvaro kolesa, a se je že priključil glavnini, ki zaostaja skoraj pet minut za ubežniki.

13.08 - Tretji med ubežniki je Andrej Omulec: Je edini med trojico ubežnikov, ki je na dirki Po Sloveniji že kolesaril v rumeni majici vodilnega. Leta 2004 je namreč v 3. etapi od Ljubljane do Zagreba zasedel 3. mesto in oblekel rumeno majico vodilnega. Dan kasneje mu jo je slekel Borut Božič. Osemindvajsetletni član hrvaške ekipe Loborika-Favorit je vse od leta 2005 pa do konca leta 2010 nastopal za slovenske kontinentalne ekipe. Leta 2005 je nastopal za ekipo Radenska-Rog. Naslednje tri sezone je nastopal za Perutnino Ptuj ter v prejšnji sezoni za ekipo Obrazi-Delo Revije. Letos nastopa pod taktirko Slovenca Srečka Glivarja, ki je športni direktor v Loboriki.

60 km - Ubežniki imajo 4:45 prednosti pred glavnino.

Leteči cilj – Podčetrtek (52,4 km) Andrej Omulec (Loborika) - 5 točk Sander Armee (Topsport) - 3 točke Marcel Wyss (Geox) - 1 točka

12.51 - Kdo je Marcel Wyss, ki je trenutno po virtualni razvrstitvi vodilni na dirki? Švicarski kolesar bo prihodnjo soboto dopolnil 25 let. Je najbolj uspešen kolesar med ubežno trojico. Profesionalno kariero je začel 1. avgusta 2008, ko je bil do konca sezone na preizkušnji pri španski ekipi Pro Toura Scot-American Beef. Vodstva ekipe ni prepričal, a mu je uspelo dobiti pogodbo za obe sezoni, ko je obstajala ekipa Cervelo Test Team (2009 in 2010). V tej sezoni nastopa za profesionalno kontinentalno špansko ekipo Geox-TMC. Wyss je lani na 8. mestu končal dirko po Romandiji, na kateri je slavil Slovenec Simon Špilak (Lampre-Farnese Vini). Poleg tega je Wyss lansko dirko po Italiji končal na 38. mestu. Letos je to uvrstitev izboljšal še za 4 mesta in zasedel skupno 34. mesto.

45 km - Povprečna hitrost kolesarjev je 43 km/h, odstopil pa je Stefano Zanichelli (Konya Torku).

43 km - Po prvi uri etape je prednost treh ubežnikov 4:50, tempo v glavnini pa narekujejo kolesarji ekipe Lampre. Pieter Serry (Topsport) je padel.

36 km - Ubežniki so pred glavnino že 4:15.

12.30 - Med ubežniki je Sander Armee: Petindvajsetletni Belgijec je od leta 2010 član ekipe Topsport Vlaanderen-Mercator. Tako lani kot letos je nastopil na enodnevnih klasikah Amstel Gold Race, Valonska puščica in Liege-Bastogne-Liege. V svoji dveletni profesionalni karieri še ni vknjižil zmage.

32 km - Trojica ima 3:49 prednosti, odstopil pa je Giovanni Visconti (Farnese).

26 km - Prednost ubežnikov je 3:40, kar pomeni, da je virtualno skupno vodstvo na dirki prevzel Marcel Wyss (Geox).

22 km - Sedaj je prednost ubežnikov že 3 minute.

20 km - Trojica je povečala prednost na 1:52.

14 km - Trem kolesarjem se je uspelo odlepiti od glavnine. Marcel Wyss (Geox), Sander Armee (Topsport) in Andrej Omulec (Loborika) imajo že 50 sekund prednosti.

12.00 - Slovenec Grega Bole (Lampre-ISD) je pred štartom etape za Sportal povedal, da bo ekipa Lampre-ISD branila rumeno majico Diega Ulissija tako, da bo na začetku dovolila pobeg majhni skupini kolesarjev. Poleg tega ne bodo dovolili, da bi bili med ubežniki Andrej Rajšp (Radenska), Radoslav Rogina (Loborika) in Henry Frusto (D'Angelo & Antenucci-Nippo). Želijo namreč osvojiti tudi pikčasto majico najboljšega v točkovanju gorskih ciljev. ''To bomo najlažje dosegli tako, da dovolimo pobeg skupini kolesarjev, ki so brez točk na gorskih ciljih,'' je dodal Bole. Na 1. in 2. mestu tega točkovanja sta namreč Ulissi in Bole, ki imata vsak po 12 točk.

10 km - Glavnina je še naprej kompaktna, tempo narekujejo kolesarji ekipe Lampre. V začetnih kilometrih je bilo več tehničnih težav, tako se jim niso izognili niti pri ekipah Cofidis, kjer so morali posredovati dvakrat, in pri Perutnini Ptuj.

11.55 - Na sporedu bosta tudi dva gorska cilja: Poklek (na 74,5 km, III. kategorije) in Studenec (na 102,5 km, III. kategorije).

6 km - Ubežniki so ujeti, začelo je tudi močneje deževati, temperatura zraka pa je vsega 14 stopinj Celzija.

4 km - Mitja Mahorič (Adria Mobil), Andre Steensen (Saxo Bank), Pieter Jacobs (Topsport) in Jure Zrimšek (Sava Kranj) imajo okrog 100 m prednosti pred glavnino.

3 km - Od prvega kilometra se vrstijo poskusi pobega. Štartal ni Julien (Cofidis).

11.45 - V pikčasti majici najboljšega v skupnem seštevku gorskih ciljev kolesari Grega Bole (Lampre-ISD). Poljak Rafal Majka (Saxo Bank-SunGard) je v beli majici najboljšega mladega kolesarja v skupnem seštevku dirke.

Štart – Ptuj (181 km)

11.35 - Pred četrto etapo je deževalo, a pred začetkom je prenehalo, vendar kolesarji bodo morali biti pozorni na mokro cestišče.

11.30 - Začela se je zaprta vožnja, največ dela na tokratni etapi pa bodo imeli kolesarji Lampreja, ki bodo morali izdatno pomagati Diegu Ulissiju, da na koncu etape postane tudi zmagovalec 18. dirke Po Sloveniji.

11.25 - Na Ptuju na Potrčevi cesti se bo z zaprto vožnjo začela sklepna etapa 18. dirke po Sloveniji. Po prevoženih 185,1 km bo cilj letošnje dirke v Novem mestu.

11.15 - V pikčasti majici najboljšega v skupnem seštevku gorskih ciljev bo kolesaril Grega Bole (Lampre-ISD).

11.15 - V modri majici najboljšega v skupnem seštevku po točkah bo kolesaril Kristjan Koren (Liquigas-Cannondale).

11.10 - V rumeni majici vodilnega v skupnem seštevku bo kolesaril Italijan Diego Ulissi (Lampre-ISD).

11.10 - Štart etape bo ob 11.30 uri na Ptuju. Etapa se bo pričela s 4,1 kilometra dolgo zaprto vožnjo po ulicah Ptuja.

11.10 - Pozdravljeni ljubitelji kolesarstva. Na sporedu je zadnja 4. etapa kolesarske dirke Po Sloveniji. Kolesarji se bodo spopadli s 181 kilometrov dolgo etapo od Ptuja do Novega mesta.

Že sedaj je znano, da si je slovenske ceste pokoril Italijan Diego Ulissi (Lampre), ki je pometel s konkurenco na vzponu na Golte.

Zadnja etapa od Ptuja do Novega mesta bo namenjena šprinterjem, v katerem bodo svojo priložnost iskali tudi slovenski kolesarji. Vse skupaj bomo v neposrednem prenosu spremljali tudi na naši spletni strani, dogodke na celotni trasi pa vam bo približala aplikacija, ki prikazuje premikanje kolesarjev na zemljevidu – vključno z njihovo trenutno ter povprečno hitrostjo.

Ne spreglejte