Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Ponedeljek,
18. 7. 2016,
13.24

Osveženo pred

1 leto, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,83

Natisni članek

Tour de France Tour de France Tour Chris Froome

Ponedeljek, 18. 7. 2016, 13.24

1 leto, 9 mesecev

Dali jim bodo dan počitka, nato pa jih poslali v pekel

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,83

Britanski kolesar Chris Froome je na dobri poti, da še drugič zapored in tretjič v karieri osvoji znameniti francoski Tour, a so pred njim še etape, v katerih bo moral biti pazljiv.

Chris Froome je nosilec rumene majice in se spogleduje s končno zmago na Dirki po Franciji. | Foto: Chris Froome je nosilec rumene majice in se spogleduje s končno zmago na Dirki po Franciji. Danes je na tritedenski francoski kolesarski pentlji na sporedu ravninska etapa, v torek prosti dan, nato pa bo sledil sklepni del. Tri gorske etape in 17-kilometrski gorski kronometer bodo dali končnega zmagovalca.

Po 15 etapah najbolje kaže lanskemu zmagovalcu Chrisu Froomu, ki je Dirko po Franciji osvojil tudi leta 2013. Pred najbližjim zasledovalcem, Nizozemcem Baukejem Mollemo, ima minuto in 47 sekund prednosti, pred Tourom največji konkurent, Kolumbijec Nairo Quintana, pa zaostaja že 2:59.

 

V štirih dneh tri gorske etape in še gorski kronometer

Zanimivo bo videti, kako bodo kolesarji od srede do sobote napadali Britanca in rumeno majico. V sredo bo najprej 184,5 kilometra dolga gorska etapa od Berna s koncem na Finhaut Emosson. Trasa bo v celoti potekala v Švici, vse pa se bo odločalo na zadnjih dveh vzponih. Prvi bo dolg 13 kilometrov in vodil na prelaz Col de la Forclaz, ki ima povprečni naklon 7,9 odstotka, zadnji na Finhaut Emosson pa bo nekoliko krajši (10,4 kilometra), a malenkost bolj strm (8,4 odstotka), zlasti v zadnjem delu etape.

Od srede do sobote bodo naporni štirje dnevi. | Foto: Od srede do sobote bodo naporni štirje dnevi.

Napor bodo kolesarji občutili tudi v četrtek, ko bo pred njimi 17 kilometrov dolg gorski kronometer. Začeli ga bodo na nadmorski višini 560 metrov, najvišji del bo na 1219 metrih (Cote des Chozeaux), nato pa bo sledil še 2,5 kilometra dolg spust.

Petkova in sobotna etapa bosta praktično enako dolgi, saj bo kolesarje čakala 146 oziroma 146,5 kilometra dolga vožnja. Petkova se bo začela v olimpijskem mestu Albertville. Kaj kmalu jih bo čakal gorski cilj prve kategorije z vzponom na Col de la Forclaz de Montmin. Drugi napornejši bo vzpon na Montee de Bisanne, ki bo dolg 12,4 kilometra in imel povprečni naklon 8,2 odstotka. Za konec etape bo kolesarje čakal še zadnji večji preizkus ob vzponu na Saint-Gervais Mont Blanc, ki bo najtežji na začetku, ko bo imela 9,8-kilometrska pot naklon 12,9 odstotka.

Slavo bodo želi na Elizejskih poljanah

Nič kaj prijetna ne bo niti sobota, saj bosta kolesarje čakala dva napornejša vzpona na Col de la Ramaz (13,9 km – povprečni naklon 7,1 odstotka) in Col de Joux Plane (11,6 – 8,5), pred tem pa bodo opravili še s Col de la Colombierejem (11,7– 5,8).

Froome je Dirko po Franciji osvojil že dvakrat, nazadnje lani. | Foto: Froome je Dirko po Franciji osvojil že dvakrat, nazadnje lani.

In ko bodo kolesarji opravili z vsemi vzponi v Alpah, bo dokončno znan junak Dirke po Franciji 2016, saj je zadnji dan namenjen šprinterjem. Ti bodo poskušali pobrati slavo na Elizejskih poljanah, kjer bodo dokončno okronali tudi velikega zmagovalca tritedenske dirke.

Ne spreglejte