Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
23. 9. 2017,
13.19

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,23

Natisni članek

Primož Roglič Primož Roglič Jan Tratnik Jan Polanc Matej Mohorič Matej Mohorič Luka Pibernik Luka Mezgec svetovno prvenstvo kolesarstvo

Sobota, 23. 9. 2017, 13.19

6 let, 6 mesecev

Pred cestno dirko članov na SP

Mezgec s podporo motivirane peterice v bergenski boj za čim višja mesta

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,23
Luka Mezgec

V nedeljo se bo s cestno dirko končalo kolesarsko svetovno prvenstvu v Bergnu na Norveškem, na 276 kilometrov dolgi preizkušnji pa imajo visoke ambicije tudi Slovenci. Luka Mezgec bo kapetan šestčlanske zasedbe, na poti do cilja pa bo imel podporo motiviranih Primoža Rogliča, Jana Tratnika, Jana Polanca, Mateja Mohoriča in Luke Pibernika.

"Zagotovo uspeh Rogliča vliva samozavest ekipi. Njegov pristop in mišljenje nas povezujeta in dvigujeta moralo ekipe. Če vemo, da je on lahko prišel do medalje, zakaj tudi preostali ne bi verjeli v to. To je zagotovo velik plus za nedeljsko dirko," se je k sredini vožnji na čas in Rogličevo srebro ozrl Mezgec.

Težja od pričakovane

Slovenski kapetan je po petkovem ogledu trase izrazil presenečenje, proga je namreč po njegovem mnenju težja od pričakovanega, je tudi bolj tehnična. A puške v koruzo ne meče: "Najbolj pomembno bo sprejemati pravilne odločitve med dirko in poskušati prihraniti čim več energije v prvi polovici dirke. V drugi polovici bo treba biti osredotočen in spredaj. Na klancu ne bo smelo biti popuščanja. Zadnja dva kroga bosta odločala. Tisti, ki bo imel več moči, bo ostal, preostali bodo varčevali z močmi in počakali."

Svetovni podprvak v kronometru Primož Roglič je sicer utrujen, a upa, da bo Slovencem uspel še en vidnejši dosežek. | Foto: KZS/Aleš Kalan Svetovni podprvak v kronometru Primož Roglič je sicer utrujen, a upa, da bo Slovencem uspel še en vidnejši dosežek. Foto: KZS/Aleš Kalan

Roglič: Poskušali bomo narediti še kaj dobrega

Roglič je v Bergnu odpeljal že dva kronometra, ekipnega in posamičnega, in čeprav ne skriva, da je po naporni sezoni že utrujen, bo v nedeljo dal vse od sebe. "Sem sem prišel za kronometer. Poskušal sem opraviti 110 odstotkov in se na to osredotočiti. To je za nami. Splačalo se je, izteklo se je super. Tu sem še za eno dirko. Vsi vemo, da trasa ni najbolj primerna zame. V ekipi imamo ogromno dobrih kolesarjev, to so dokazali, poskušali bomo doseči še eno dobro stvar."



Tratnik: Voziti moramo spredaj

Tudi Tratnik je odpeljal obe uri resnice. Tako kot Roglič je pripravljen na delo za Mezgeca, o morebitnem poteku dirke pa pravi: "Pozorni moramo biti na nacije, ki nimajo izrazitega sprinterja. Te bodo morale presenetiti pred zaključkom. To se lahko zgodi kadarkoli. Vemo, da nismo vodilna nacija, kot so to na primer Belgijci, ki bodo poskušali zgodnejšo akcijo. Moramo biti zraven, voziti se moramo spredaj. Če bomo tam, se ne bojim ničesar."

"Vemo, da nismo vodilna nacija, kot so to na primer Belgijci, ki bodo poskušali zgodnejšo akcijo. Moramo biti zraven, voziti se moramo spredaj. Če bomo tam, se ne bojim ničesar." | Foto: Urban Urbanc/Sportida "Vemo, da nismo vodilna nacija, kot so to na primer Belgijci, ki bodo poskušali zgodnejšo akcijo. Moramo biti zraven, voziti se moramo spredaj. Če bomo tam, se ne bojim ničesar." Foto: Urban Urbanc/Sportida

Polanc pričakuje kontrolirano dirko

Pogosto kolesarski poznavalci pravijo, da je dirka mlajših članov preslikava za člansko dirko. V Bergnu je odločitev v konkurenci mlajših članov padla na vzponu na Lososov hrib v zadnjem krogu, do vodilnega se je uspelo prebiti le enemu kolesarju, manjša skupina je zatem obračunala za tretje mesto. Polanc o tem razmišlja: "Pričakujemo bolj kontrolirano dirko. Odvisno bo, katere ekipe bodo poskušale prej dirko otežiti. Tako se bo odvila. Pričakujemo, da bo katera izmed ekip pet krogov pred ciljem začela močan tempo."

Pibernik se je pripravljen žrtvovati

Pibernik je ponosen, da je v zadnjih letih vselej član slovenske reprezentance in da njegovo delo opazijo tudi drugi. Tudi v nedeljo se je pripravljen žrtvovati: "Zagotovo sem tu kot pomočnik. Tu je Luka Mezgec, ki je letos večkrat dokazal, da je zelo konkurenčen. Sploh če bo skupaj malo več kolesarjev. Primoža in Jana pa smo videli na kronometru. Oba delujeta zelo močno. Če bo šlo na nož, bosta onadva glavna."

"Z Luko bova sodelovala in dal bom vse od sebe, da bo prišel do čim boljšega položaja v zadnjih metrih." | Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida "Z Luko bova sodelovala in dal bom vse od sebe, da bo prišel do čim boljšega položaja v zadnjih metrih." Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida

Mohorič: Če bo imel Luka dobre noge ...

Pomemben del slovenske reprezentance bo tudi Mohorič. Nekdanji svetovni prvak med mladinci in mlajšimi člani je letos večkrat dokazal, da je izvrsten na spustih in v pilotiranju skozi sklepne zavoje, ko gre na vso moč. "Zato sem tukaj. Tudi na EP je bila to moja primarna naloga. V nedeljo na dirki se bomo odločili dokončno, ampak če bo imel Luka dobre noge in bo prišel čez zadnji vzpon, bova sodelovala in bom dal vse od sebe, da bo prišel do čim boljšega položaja v zadnjih metrih."

Ne spreglejte