Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
17. 6. 2012,
18.06

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Nedelja, 17. 6. 2012, 18.06

8 let

Brajkoviču dirka Po Sloveniji

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Osemindvajsetletni Janez Brajkovič je zmagovalec 19. kolesarske dirke po Sloveniji (1.2). Kristijan Koren na tretjem mestu, potem ko se je v zadnji etapi veselil zmage.

Drugo letošnjo zmago je Brajkovič osvojil na pričakovan način. Svojo moč je pokazal v kraljevski 3. etapi in zmago nato stežka potrdil v posamičnem kronometru. Brajkovič je prvič doslej na dirki Po Sloveniji nastopil leta 2004. V starosti 20 let je dirko končal na 5. mestu v skupnem seštevku. Drugi nastop na dirki Po Sloveniji je Brajkovič vknjižil leta 2005, ko je dirko prav tako končal na 5. mestu v skupnem seštevku. A takrat je osvojil tudi belo majico najboljšega mladega kolesarja v skupnem seštevku dirke. Tokrat je na dirki nastopil tretjič in potrdil rek, da ''v tretje gre rado.'' A vse le ni šlo tako gladko kot je videti. Podarjena zmaga v 3. etapi, ko je slednjo prepustil Italijanu Domenicu Pozzovivu, bi se mu kmalu zelo maščevala. Ne le, da je v soboto v Škofji Loki razočaral ljubitelje kolesarstva, ki so pričakovali vsaj boj za etapno zmago, če že ne zmago, ampak je s tem ogrozil tudi zmago v skupnem seštevku dirke. Še enkrat več se je pokazalo, da tekmecev ne gre podcenjevati oz. vnaprej odpisati. Vsaka šola nekaj stane, a ta k sreči njega ni stala nič.

V 17.8 kilometra dolgem kronometru so bili pričakovano v ospredju kolesarji, ki so najboljši v tej disciplini. Prvi se je na traso podal Avstralec Michael Hepburn, ki je imel tudi dolgo časa najboljši čas. Prvi, ki je prehitel lani tretjega na svetovnem prvenstvu v kronometru med mlajšimi člani je bil italijanski prvak v tej disciplini Adriano Malori. Slednjega je za sekundo in 23 stotink uspel premagati le še Slovenec Kristijan Koren. Za kolesarjem ekipe Liquigas-Cannondale so morali v cilj prikolesariti le še Francesco Failli, Daniele Ratto, Jani Brajkovič in Domenico Pozzovivo. Nihče ni dosegel boljšega časa od Korena. Prava drama se je zgodila ob prihodu Brajkoviča v cilj za katerim je moral v cilj prikolesariti le še do danes vodilni Pozzovivo. Italijan je bil le deset sekund počasnejši od Brajkoviča kar je pomenilo, da je Belokranjec dosegel zmago v skupnem seštevku za pičlih 6 sekund. Pozzovivo je več kot očitno v odlični formi in ko je kolesar na vrhuncu je dober v vseh prvinah.

Kljub temu gre zmagi Brajkoviča le čestitati saj je po letu 2008, ko je zmago dosegel Jure Golčer, znova Sloveniji priboril zmago na edini naši etapni dirki. Vsekakor pri njem vse bolj pogrešamo tisti ''ubijalski instinkt'' s katerim je prišel med člane in zmagoval dirke v Italiji. Pohvaliti velja tudi Kristijana Korena, ki je prav tako izpolnil vse zadane cilje. V kraljevski etapi sta bila Pozzovivo in Brajkovič zanj prehitra, a je z zmago na kronometru znova dokazal, da je nadarjen za to disciplino, ki pa jo vse preveč zanemarja. Poleg tega je Koren osvojil tudi zeleno majico najboljšega kolesarja po točkah. V deseterici skupnega seštevka sta dirko končala tudi Jure Golčer in Tomaž Nose, ki sta zasedla 7. in 9. mesto. Tudi mladi Jan Polanc je dokazal, da je talentiran in ni kar tako podpisal predpogodbe z italijansko ekipo Lampre-ISD. Dirko je končal na 17. mestu.

Ne spreglejte