Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
15. 8. 2012,
21.14

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Sreda, 15. 8. 2012, 21.14

7 let, 12 mesecev

Bo Contador nadaljeval zmagovalni pohod?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
V soboto se bo z ekipnim kronometrom v Pamploni pričela 67. kolesarska dirka po Španiji (2.WT). Na dirki prvič v zadnjih osmih letih ne bo nastopil nihče od slovenskih kolesarjev.

Letošnja 3360 kilometrov dolga dirka se bo pričela v Pamploni, kar pomeni, da bo dirka prvič po letu 1994 obiskala glavno mesto španske pokrajine Navarra. Poleg tega se bo dirka po Španiji prvič doslej pričela v Pamploni, ki je doslej že dvajsetkrat gostila štart etape dirke po Španiji ter dvaindvajsetkrat cilj etape dirke po Španiji.

Pamplona je zadnjič gostila etapo katere izmed tritedenskih etapnih dirk leta 1996, ko je bil tam cilj etape dirke po Franciji. Takrat je dirko po Franciji zmagal Bjarne Riis, ki se tokrat kot menedžer ekipe Saxo Bank-Tinkoff Bank v Pamplono vrača z Albertom Contadorjem, ki bo prvi favorit za zmago v skupnem seštevku dirke. V zadnjih štirinajstih izvedbah dirke se slednja ni pričela s kronometrom le leta 2007. V tem času se je dirka petkrat pričela s posamičnim kronometrom ter osemkrat z ekipnim kronometrom. Letos se bo dirka že tretjič zapored pričela z ekipnim kronometrom, ki bo dolg 16 kilometrov in pol. Kronometer bo nato na sporedu le še eden, medtem ko se bo kar deset etap končalo s ciljnim vzponom.

Obeta se prava bitka, saj bo zaradi prepovedi nastopanja na svoji prvi letošnji tritedenski dirki nastopil Alberto Contador, ki je edini udeleženec dirke, ki je v svoji karieri že zmagal vse tri velike etapne dirke. To je doslej uspelo le petim kolesarjem. Na dirki bo tudi Denis Menčov, ki je že slavil na dirki po Španiji in dirki po Italiji, medtem ko je na dirki po Franciji zasedel 'le' 2. in 3. mesto v skupnem seštevku. A prekaljeni Rus, ki naj bi na dirki nastopil kot pomočnik Joaquinu Rodriguezu, po slabem nastopu na dirki po Franciji zagotovo še ni rekel zadnje besede. Svojo moč bo želel dokazati tudi Christopher Froome, ki je lansko dirko po Španiji kot pomočnik Bradleya Wigginsa končal na 2. mestu. Podobno usodo je preživljal tudi na letošnji dirki po Franciji, ki jo je prav tako končal na 2. mestu. Tokrat bo na dirki nastopil kot kapetan ekipe Sky, a poraja se vprašanje, v kakšni formi bo Froome, ki je zagotovo storil vse, da bi bila slednja čim boljša. Na dirki bo kot kapetan ekipe Movistar nastopil presenetljivi lanski zmagovalec Juan Jose Cobo, ki letos zopet ni pokazal ničesar. Lani je Frooma premagal za pičlih 13 sekund. Ne gre verjeti, da bo še enkrat presenetil. Poleg njega bo v ekipi tudi Alejandro Valverde. Tu bodo nato še Jurgen Van Den Broeck, Robert Gesink, Bauke Mollema, Igor Anton, Nicolas Roche, Markel Irizar, Tiago Machado, Maxime Monfort, Daniel Moreno, Richie Porte, Sergio Luis Henao, Rigoberto Uran in še kdo, ki bi utegnil presenetiti.

Na dirki bo na sporedu kar 36 kategoriziranih gorskih ciljev, katerih težavnost se bo stopnjevala iz etape v etapo. Bolj, ko se bo dirka bližala koncu, zahtevnejši bodo klanci. Veliko vlogo bodo igrale tudi odbitne sekunde, ki jih bodo prejeli prvi trije kolesarji na cilju etape (20, 12 in 8 sekund) ter prvi trije kolesarji na letečih ciljih v etapi (6, 4 in 2 sekundi). Slednjih na letošnji dirki po Italiji in Franciji ni bilo. Nagradni sklad dirke, katere vodilni kolesar od leta 2010 ponovno kolesari v rdeči majici vodilnega, je dober milijon evrov (1,057,480). Sponzor rdeče majice je državna loterija (Loterias y Apuestas del Estado). Zmagovalec dirke bo dobil borih 112 tisoč, drugo uvrščeni 57 tisoč ter tretjeuvrščeni 30 tisoč evrov. Etapna zmaga je vredna 11,500 evrov. A veliko več bodo vredne točke, ki jih bodo prejeli kolesarji, ki bodo med najboljših pet v etapi in med najboljših dvajset v skupnem seštevku dirke. Slednje bodo velikemu številu kolesarjev in ekipam v katerih bodo v prihodnji sezoni taisti kolesarji, vredne veliko več kot je nagradni sklad letošnje dirke.

Ne spreglejte