Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Ponedeljek,
20. 6. 2016,
13.48

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,55

Natisni članek

Jan Tratnik Po Sloveniji Amplatz BMC

Ponedeljek, 20. 6. 2016, 13.48

6 let, 6 mesecev

Avstrijci rešili slovenskega kolesarja, ki jim je zelo hvaležen

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,55

Edini od slovenskih kolesarjev na nedavno končani dirki Po Sloveniji, ki se je lahko pohvalil s kakšno od majic za najboljše, je Jan Tratnik. Član avstrijskega moštva Amplatz BMC je namreč osvojil modro majico za najboljšega hribolazca.

Jan Tratnik se je izkazal na dirki Po Sloveniji in osvojil majico za njajboljšega hribolazca. | Foto: Jan Tratnik se je izkazal na dirki Po Sloveniji in osvojil majico za njajboljšega hribolazca. Za vsega točko je slovenski kolesar Jan Tratnik osvojil modro majico najboljšega hribolazca na dirki Po Sloveniji. Najhitreje se je povzpel na dva gorska cilja na Višnjevik in Črnivec ter bil drugi na Črnem vrhu, kar je zadostovalo za skupno zmago med hribolazci.

"Majica mi veliko pomeni, zlasti ob takšni konkurenci. Več bi mi sicer pomenil rezultat med prve tri v posamezni etapi. Pred dirko si tudi tega nisem zadal kot cilj. Zdaj, ko sem osvojil majico, sem zelo zadovoljen. Prav tako me veseli dober rezultat v soboto. Vse sem presenetil, tudi samega sebe. S celotno dirko Po Sloveniji sem zadovoljen," je po dirki povedal Tratnik.

Od vseh Slovencev je imel najboljši rezultat na deloma ravninskem, deloma gorskem kronometru iz Celja na Celjsko kočo in z zaostankom 1:28 za zmagovalcem Diegom Ulissijem (Lampre) zasedel deseto mesto.

Rad bi prišel v profesionalno ekipo. Za to gara.

"Pokazal sem, da sem v odlični formi. Ravno prav pred dirko po Avstriji in državnem prvenstvu. Žal mi je le prve etape, ki mi je bila pisana na kožo. Malce sem imel slabši dan, sem pa do konca popravil vtis," je dejal 26-letni kolesar iz Idrije, ki se lahko pohvali z naslovom evropskega prvaka med mlajšimi člani, lani pa je med drugim postal državni prvak v kronometru.

Izkazal se je tudi na kronometru iz Celja na Celjsko kočo. Z desetim mestom je bil najboljši Slovenec. | Foto: Izkazal se je tudi na kronometru iz Celja na Celjsko kočo. Z desetim mestom je bil najboljši Slovenec.

V avstrijskem moštvu se počuti odlično, čeprav ga žene naprej: "Rad bi, če ne drugega, prišel v profesionalno ekipo. To mi je največji cilj. Za to garam. Ko sem bil pri Quick Stepu, sem bil premlad. Le 20 let. Vse skupaj je bilo prehitro. Zadnji dve leti sem dobro dirkal. En korak sem stopil nazaj, da lahko zdaj dva naredim naprej."

Avstrijci so ga operirali še isti dan, pri nas bi čakal

Pred petimi leti je vstopil v veliko moštvo Quick-Stepa, nato so se mu sanje začele razblinjati. A je vztrajal, na veliko pomoč pa so takrat priskočili Avstrijci: "Rešili so me, da sem lahko nadaljeval in sem jim hvalažen. Zadovoljen sem. Tudi, ko sem bil poškodovan, so mi stali ob strani. Operiran sem bil v Avstriji. Kolesa imamo vrhunska, kakor tudi celotno preostalo opremo. Tudi finančno ni bilo nikoli težav."

Jan se je namreč letos na dirki v Avstriji poškodoval, potem ko se je kolesar zaletel vanj in pristal na tleh z zlomljeno podlahtnico: "Avstrijci so me takrat vprašali, kje želim biti operiran, pri njih ali v Sloveniji. Ker so mi v Avstriji še isti dan omogočili operacijo, sem se odločil za severne sosede. Čez tri ure sem bil že na operacijski mizi."

Jan Tratnik, lastnik Siolove majice na dirki Po Sloveniji. | Foto: Jan Tratnik, lastnik Siolove majice na dirki Po Sloveniji.

Zaradi posega je izgubil mesec dni treninga, a je prav zdaj na dirki Po Sloveniji pokazal, da si je hitro opomogel in kaže znake napredka, pa čeprav ima v roki še vedno dva vijaka in drugo železje, ki mu jih bodo odstranili ob koncu sezone.

"Glede na to, da sem bil poškodovan, sem zelo zadovoljen s tem, kar kažem na dirkah," je še za konec dejal Tratnik.

Ne spreglejte