Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
23. 6. 2016,
19.11

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,45

Natisni članek

hokej Marko Popovič HDD Olimpija liga EBEL

Četrtek, 23. 6. 2016, 19.11

6 let, 7 mesecev

Zmaji so predstavili načrte za prihodnjo sezono

Zavedajo se, da popravnega izpita ne bo, a menijo, da so na pravi poti

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,45
HDD Olimpija | Foto Matic Klanšek Velej/Sportida

Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida

Ljubljanska Olimpija je pred dnevi dobila zeleno luč za obstanek v ligi EBEL, v kateri bo nastopala deseto sezono zapored. Vodstvo zmajev je danes predstavilo načrte za novo tekmovalno obdobje, skozi katerega bodo poskušali čim bolj mirno pluti z Bojanom Zajcem na trenerskem stolčku. Še vedno so v dogovorih z vratarjem Robertom Kristanom in branilcem Andrejem Tavžljem.

Za Olimpijo je še ena siromašna sezona v razširjenem avstrijskem prvenstvu, po koncu katere je moralo vodstvo zavihati rokave in na zahtevo vodstva lige do 15. junija poiskati dobrih 200 tisoč evrov ter poplačati obveznosti do svojih akterjev za preteklo tekmovalno obdobje. Pred dnevi je klub s Celovške 25 sporočil, da je pogoj izpolnil, iz Avstrije pa je prišel blagoslov, da zeleno-beli tabor lahko nadaljuje pot v ligi EBEL.

Če se bo ponovila lanska zgodba …

"Mislim, da smo na poti, kot smo si jo začrtali. Da gremo v pravo smer sanacije, ki pa seveda ni preprosta."  | Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida "Mislim, da smo na poti, kot smo si jo začrtali. Da gremo v pravo smer sanacije, ki pa seveda ni preprosta." Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida

"Zadnja dva meseca sta bila zelo naporna, predvsem zaradi stvari, povezanih s samim tekmovanjem v ligi EBEL. Zahteve tekmovanja EBEL so povsem upravičene, vodstvo želi urejene klube, ki imajo stvari pod kontrolo. Dali so nam pogoj, ki smo ga izpolnili. To nikakor ne  pomeni, da so zdaj vse težave Olimpije rešene. Če se nam bo ponovila lanska zgodba, v ligi EBEL popravnega izpita ne bo.

Ampak mislim, da smo na poti, kot smo si jo začrtali. Da gremo v pravo smer sanacije, ki pa seveda ni preprosta. Tudi s poenostavljeno prisilno poravnavo. Zaradi te (denar morajo upnikom izplačati do začetka septembra 2019, op. a.) bomo morali prihodnje leto zagotovo nekaj prihraniti," je o tegobah, ki so se kopičile zadnja leta, danes pa ljubljansko društvo zanje plačuje, na druženju s sedmo silo dejal predsednik Marko Popovič.

V izjavah vselej optimistični Popovič, ki je za sezono 2016/17 napovedal proračun v višini 800 tisoč evrov in ki v Tivoliju želi več gledalcev (število prodanih letnih kart želi zvišati za 70 odstotkov), meni, da so že do poletja naredili več kot v preteklih sezonah do jeseni: "Včasih smo imeli tovrstne konference šele septembra, pa dvomim,  da smo imeli toliko stvari že urejenih, kot jih imamo zdaj. Vemo, da nas čaka še veliko dela in da ne bo lahko."

"Zajc si zasluži priložnost od začetka"

Za trenerskim krmilom ljubljanskega moštva ostaja Bojan Zajc, ki je v zadnjih sezonah večkrat pomagal "gasiti požar". Pri Olimpiji so namreč prepričani, da si zasluži voditi ekipo v ligi EBEL že od začetka sezone. "Je trener, ki je vskočil sredi sezone in ki je ekipo potegnil v zelo težkih razmerah ter jo pripeljal do naslova državnega prvaka. Zasluži si vso podporo, da ekipo enkrat od začetka pelje skozi sezono v ligi EBEL," o 50-letnem trenerju pravi Popovič.

Pri Olimpiji pravijo, da si Bojan Zajc zasluži priložnost, da vodi ekipo od začetka sezone. | Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida Pri Olimpiji pravijo, da si Bojan Zajc zasluži priložnost, da vodi ekipo od začetka sezone. Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida

"Prišla je ponudba, odločil sem se, da nadaljujem zgodbo. Izziv je, dejstvo pa tudi, da položaj ni rožnat. Malo bomo spremenili slog igre, zato potrebujemo dodatne igralce. To, da naredimo čim bolj kompaktno ekipo, bojevito na ledu, ki bo težek zalogaj vsakomur, je prvi cilj. Ne bi govoril o številu zmag, vsak trener seveda želi vsako tekmo zmagati. Poskušali bomo letos malo bolj agresivno igrati in se ne toliko braniti, pač pa čim več drsati tudi v napadalni tretjini," je proti prihodnost pogledal Zajc.

Začetek avgusta, začetek priprav

Olimpija bo skupinske priprave na novo sezono začela 1. avgusta. Zagotovo bo v sklopu priprav odigrala turnir v Kapfenbergu, najverjetneje tudi v Szekesfehervarju. V načrtu sta tudi tekmi z madžarskima predstavnikoma lige MOL UTE Ujpest in MAC Budimpešta, dogovarjajo se tudi z Beljakom, nemškimi klubi in Italijani, ki bodo igrali v Alpski ligi.

Želja je biti valilnica talentov

"Že hitro po osvojenem naslovu državnega prvaka smo se usedli in začeli snovati moštvo, ki bi lahko v letošnjem letu konkurenčno tekmovalo v ligi EBEL in osvojilo v Sloveniji pokal in državno prvenstvo. Začrtali smo si neki cilj, ki se nanaša na eno leto, tri in pet let.

Rdeča nit pa je, da ne glede na proračun, temeljimo na mlajših igralcih iz slovenskega bazena in širše iz Evrope ali Severne Amerike. V smislu, da pridejo v to ekipo, podpišejo večletne pogodbe in da s pomočjo ekipe Olimpije napredujejo: slovenski fantje v reprezentanco in tuji v višje ter bogatejše lige. Podpisane pogodbe imajo neke klavzule o odškodnini, tako da je to neko zagotovilo za igralce, da mislimo resno," je pobožne kadrovske želje izpostavil vodja ekipe Jože Kovač.

Po besedah vodje ekipe Jožeta Kovača bo celotna ekipa znana septembra. Želijo si, da bi ustvarili čim več reprezentantov in da bi si tujci prek Olimpije pozneje lahko našli še boljše klube. | Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida Po besedah vodje ekipe Jožeta Kovača bo celotna ekipa znana septembra. Želijo si, da bi ustvarili čim več reprezentantov in da bi si tujci prek Olimpije pozneje lahko našli še boljše klube. Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida

Kakšna bo točna sestava ekipe Olimpije – ta naj bi imela podpisanih 14 igralcev oziroma okoli 70 odstotkov pogodb (med drugim z Alešem Mušičem, Nikom Pemom, Anžetom Ropretom, Jakobom Raišpom, Gilbertom Gaborjem, Žigo Pešutom, Kristjanom Čeponom, Krištofom Potočnikom) –, naj bi bilo znano šele septembra, saj naj bi bili čez poletje na preizkušnji številni slovenski in tuji mladi igralci.

V dogovorih s Kristanom in Tavžljem, podpisan prvi tujec

Medtem ko pri Olimpiji obžalujejo odhode Jureta Sotlarja, Mihe Logarja (oba bosta igrala na Jesenicah) in Gregorja Koblarja (odšel je v Lyon), je znanih tudi nekaj novincev. Dres zmajev bosta nosila Krištof Potočnik, hokejist kranjske šole jim je že lani pomagal na dveh tekmah lige EBEL, in 20-letni napadalec Gilbert Gabor, ki ima tako švedski kot slovaški potni list. Olimpija išče še tri tujce na položajih centra, krila in branilca.

Olimpija naj bi se še dogovarjala z branilcem Andrejem Tavžljem in vratarjem Robertom Kristanom. Oba naj bi se odločila v tedni dni. | Foto: Vid Ponikvar Olimpija naj bi se še dogovarjala z branilcem Andrejem Tavžljem in vratarjem Robertom Kristanom. Oba naj bi se odločila v tedni dni. Foto: Vid Ponikvar

Če med vratnicama ne bo stal Robert Kristan – vzel naj bi si še teden dni za razmislek –, bodo čez mejo iskali tudi vratarja, pri čemer bi jim lahko pomagal nekdanji zmaj Alex Westlund, ki se ukvarja s treniranjem vratarjev. Drugi vratar bo Jakob Raišp. V dogovorih so še z Andrejem Tavžljem, ki je bil njihov član že lani. Ali bo ugriznil v Olimpijino jabolko, naj bi bilo znano prav tako v tednu dni.

Ne spreglejte