Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
1. 4. 2022,
9.30

Osveženo pred

1 leto, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,29

1

Natisni članek

HK Triglav Kranj HK Olimpija državno prvenstvo

Petek, 1. 4. 2022, 9.30

1 leto, 3 mesece

V soboto začetek finala državnega prvenstva med Triglavom in Olimpijo

Eni z jasno vlogo favorita, drugi že dosegli največji uspeh

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,29

1

hokej splošna | Kranjčani bodo v soboto prvič igrali v finalu državnega prvenstva. Njihov tekmec bo favorizirani HK SŽ Olimpija, | Foto Sportida

Kranjčani bodo v soboto prvič igrali v finalu državnega prvenstva. Njihov tekmec bo favorizirani HK SŽ Olimpija,

Foto: Sportida

Hokejisti HK Triglav Kranj bodo v soboto ob 20. uri gostitelji prve finalne tekme državnega prvenstva, na kateri jim bodo nasproti stali člani HK SŽ Olimpija. Ekipi bosta igrali na dve zmagi, favoriti iz Ljubljane so odločeni, da pokal dvignejo v torek, ko bodo igrali v Tivoliju. Olimpija se odpravlja po 25. naslov, 17. v samostojni državi, Triglavani pa so že z uvrstitvijo v finale dosegli največji uspeh v domačem prvenstvu. 

Že po nastopih v rednem delu in razvrstitvi ekip v državnem prvenstvu je bilo jasno, da v tej sezoni ne bo tradicionalnega obračuna obeh najmočnejših slovenskih hokejskih zasedb v velikem finalu.

Branilci domačega naslova z Jesenic so redni del končali na prvem mestu, Ljubljančani, ki so, z izjemo obračunov z večnim tekmecem, igrali z mlado zasedbo, pa so bili šele četrti.

Olimpija v finalu pred finalom zanesljivo prek Jesenic

Zmaji in železarji so se tako srečali že v polfinalu, v katerem so igrali po sistemu boljši z dveh tekem. Na prvem srečanju finala pred finalom je Olimpija zmagala s 3:0, na drugem prav tako ni prejela gola, slavila je s 5:0, in napredovala brez prejetega gola s skupnim seštevkom 8:0.

Olimpija je v finalu pred finalom izločila branilce naslova, večne tekmece z Jesenic. | Foto: Grega Valančič/Sportida Olimpija je v finalu pred finalom izločila branilce naslova, večne tekmece z Jesenic. Foto: Grega Valančič/Sportida

Kranjčani so se veselili v Zalogu

Tak razplet je priložnost za preboj v finale ponudil drugim moštvom. V drugem polfinalnem obračunu sta si tako nasproti stala druga ekipe rednega dela HK Slavija Junior in tretji HK Triglav Kranj. Hokejska zveza Slovenije je zaradi okužb spreminjala urnik in tudi sistem končnice. Založani in Kranjčani so tako v polfinalu odigrali zgolj eno srečanje. 

Na tem je prevladovala zaloška zasedba, a je med vratnicama Kranja blestel nekdanji zmaj Tomaž Trelc, ki je na koncu zbral 41 obramb. Klonil je le enkrat, ko ga je premagal Jan Pušenjak, na drugi strani pa je mrežo Slavije dvakrat zatresel Žan Zupan, kar je bilo dovolj za premierni finale Triglava v domačem prvenstvu. 

Olimpija po 25. zvezdico, 17. naslov v samostojni državi Gorazd Drinovec se zaveda jasne vloge favorita Olimpije, a je odločen, da njegovo moštvo zmajem oteži delo. | Foto: HK Triglav Kranj Gorazd Drinovec se zaveda jasne vloge favorita Olimpije, a je odločen, da njegovo moštvo zmajem oteži delo. Foto: HK Triglav Kranj

Kranjčani bodo prvo tekmo finala, v katerem bodo igrali na dve zmagi, odigrali na svoji ledeni ploskvi, ki je manjša, gostitelji prve tekme finala. Izraziti favorit je Olimpija, presenetljivo bi bilo, če bi se serija podaljšala na tri tekme, a motivirani Kranjčani so odločeni, da zeleno-belim otežijo delo.

"Zavedamo se, da je Olimpija velik favorit v finalu, saj gre za popolnoma profesionalno moštvo, ki je uspešno nastopalo v ligi ICEHL. Mi se bomo taktično pripravili in v finalu igrali po najboljših močeh. Fantje so izredno motivirani, zato verjamemo v dober rezultat," je v klubski mikrofon dejal trener Kranjčanov Gorazd Drinovec.

V Ljubljani so odločeni, da lovoriko v torek dvignejo na domačem ledu (tekma v Tivoliju se bo začela ob 18. uri). "Finalno tekmo državnega prvenstva bomo vzeli kot vsako tekmo v ligi ICE, pripravljali smo se z vso resnostjo. Pričakujemo lahko borbeno igro. Zavedamo se, da Kranjčani igrajo v svoji dvorani, kjer so navajeni na nekoliko manjše igrišče. Če bomo pravi in igrali, kot znamo, se nimamo česa bati. Naš cilj je osvojitev naslova državnega prvaka," pravi kapetan Olimpije Žiga Pance.

Ne glede na razplet bo to zadnja domača tekma Olimpije v sezoni. Morebitna tretja tekma je predvidena 7. aprila (v Kranju).

Fotografija zadnjega veselja Olimpije ob naslovu državnega prvaka - april 2019 | Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida Fotografija zadnjega veselja Olimpije ob naslovu državnega prvaka - april 2019 Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida

V samostojni Sloveniji so se naslova državnega prvaka veselili le hokejisti Jesenic in Olimpije (različni pravni subjekti). Železarji so bili v zadnjih 30 letih 13-krat prvaki, skupno pa 36-krat. Ljubljančani so se v samostojni državi 16-krat veselili naslova, skupaj pa 24-krat. Zadnjič v sezoni 2018/19, sezono zatem tekmovanja zaradi pandemije covid-19 niso dokončali, lani pa so slavili Jeseničani.

Triglavane po DP čaka še en finale

Za Olimpijo bo po finalu konec sezone, v kateri je v ligi IceHL spisala lepo zgodbo in se prebila vse do četrtfinala, v katerem jo je po hudem boju in sedmih tekmah izločil Beljak. Triglavane pa nato čaka še en finale, in sicer finale lige IHL, v katerem bodo v ponovitvi lanskega finala naslov branili proti HK Slavija Junior.

Državno prvenstvo, finale*

Sobota, 2. april
20.00 HK Triglav Kranj - HK SŽ Olimpija

Torek, 5. april
18.00 HK SŽ Olimpija - HK Triglav Kranj

*Igrajo na dve zmagi; morebitna tretja tekma bo v četrtek, 7. aprila, v Kranju.

 

Državni prvaki v samostojni Sloveniji

1991/92    Acroni Jesenice    
1992/93    Acroni Jesenice    
1993/94    Acroni Jesenice    
1994/95    Olimpija Hertz Ljubljana    
1995/96    Olimpija Hertz Ljubljana    
1996/97    Olimpija Hertz Ljubljana    
1997/98    Olimpija Hertz Ljubljana    
1998/99    Olimpija Ljubljana    
1999/00    Olimpija Ljubljana    
2000/01    Olimpija Ljubljana    
2001/02    ZM Olimpija Ljubljana    
2002/03    ZM Olimpija Ljubljana    
2003/04    ZM Olimpija Ljubljana    
2004/05    Acroni Jesenice
2005/06    Acroni Jesenice    
2006/07    ZM Olimpija Ljubljana    
2007/08    Acroni Jesenice    
2008/09    Acroni Jesenice    
2009/10    Acroni Jesenice    
2010/11    Acroni Jesenice
2011/12    Tilia Olimpija Ljubljana    
2012/13    Telemach Olimpija    
2013/14    Telemach Olimpija    
2014/15    HDD SIJ Acroni Jesenice    
2015/16    Telemach Olimpija    
2016/17    HDD SIJ Acroni Jesenice    
2017/18    HDD SIJ Acroni Jesenice    
2018/19    HK SŽ Olimpija    
2019/20    /    (prvaka ni bilo zaradi covid-19) 
2020/21    HDD SIJ Acroni Jesenice    
2021/22 ?

Ne spreglejte