Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
5. 11. 2016,
18.52

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,45

1

Natisni članek

slovenska hokejska reprezentanca risi hokej EIHC turnir Nik Zupančič

Sobota, 5. 11. 2016, 18.52

6 let, 7 mesecev

Turnir EIHC, Bled, 3. dan

Belorusi po loteriji strli Slovence in osvojili turnir

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,45

1

Luka Gračnar | Foto Morgan Kristan / Sportida

Foto: Morgan Kristan / Sportida

Slovenska hokejska reprezentanca je turnir EIHC na Bledu končala s porazom proti Belorusom. Ti so po zaostanku z 1:3 priredili preobrat in s 4:3 slavili po kazenskih strelih ter osvojili prvo mesto. Risi so zasedli drugo mesto.

Derbi zadnjega dne turnirja evropskega izziva med do te tekme še neporaženima Slovenijo in Belorusijo se je na prošnjo Belorusov, ki so se želeli čim prej vrniti v domovino, začel že ob 16.30 namesto ob 20. uri. Takrat sta se za prvo zmago in tretje mesto udarili Francija in Latvija. S 6:0 je slavila slednja.

Namesto Saboliča vskočil Brus

Selektor Nik Zupančič je na zadnji tekmi turnirja priložnost ponudil še Mihi Brusu. Kljub porazu se je na koncu strinjal, da so njegovi varovanci pustili pozitiven vtis. | Foto: Morgan Kristan / Sportida Selektor Nik Zupančič je na zadnji tekmi turnirja priložnost ponudil še Mihi Brusu. Kljub porazu se je na koncu strinjal, da so njegovi varovanci pustili pozitiven vtis. Foto: Morgan Kristan / Sportida

V slovenski zasedbi ni bilo poškodovanega Jana Muršaka (poškodba rame) in Roberta Saboliča. Ta je na željo klubskega delodajalca Admirala iz Vladivostoka izpustil zadnje reprezentančno srečanje.

Gračnar držal Slovenijo v igri

Slovenski selektor je tako za tekmo z Belorusi v napad vpoklical kapetana Jesenic Miho Brusa, v vratih je stal Luka Gračnar, njegova menjava pa je bil Žan Us. Gračnar je imel v prvem delu precej več dela kot njegov kolega v beloruskih vratih Mihail Karnauhov (razmerje strelov 12:5), a ga opravil odlično in bil eden od bolj zaslužnih, da so risi na odmor odšli z 0:0.

Ropret in Verlič kot prva zatresla belorusko mrežo

Druga tretjina se je začela po željah Slovenije, po podaji Žige Panceta je Anže Ropret kot prvi na turnirju zatresel belorusko mrežo. Da je bilo veselje okoli 900 gledalcev še večje, je po protinapadu po podaji Kena Ograjenška poskrbel Miha Verlič. Belorusi so tik pred iztekom tretjine izkoristili dva igralca več in prek Romana Graborenka le uspeli premagati Gračnarja.

Pol minute za beloruski preobrat in zmago po kazenskih strelih

A ni dolgo ostalo pri tem rezultatu. Že na uvodu zadnjega dela je slovensko prednost na +2 zvišal Boštjan Goličič. Sledile so krizne sekunde za Slovenijo. Belorusi so deset minut pred koncem rednega dela v 37 sekundah dvakrat zadeli, izenačili in izsilili podaljšek, v katerem zadetka ni bilo, tako da so o zmagovalcu odločali kazenski streli.

V zadnji tretjini je za Slovenijo zadel povratnik po težki poškodbi Boštjan Goličič, ki je odločil petkovo srečanje, a njegov zadetek za vodstvo s 3:1 ni bil dovolj za končno zmago. | Foto: Morgan Kristan / Sportida V zadnji tretjini je za Slovenijo zadel povratnik po težki poškodbi Boštjan Goličič, ki je odločil petkovo srečanje, a njegov zadetek za vodstvo s 3:1 ni bil dovolj za končno zmago. Foto: Morgan Kristan / Sportida

Po loteriji so se zmage in prvega mesta veselili Belorusi. Slovenija je osvojila drugo mesto, tretje je pripadlo Latvijcem, četrto pa Francozom.

Dokazali, da lahko igrajo s komerkoli

"Vsak si želi zmagati, tokrat se nam ni izšlo. Čeprav smo ostali brez prvega mesta, sem ponosen na soigralce," je kolege pohvalil tokratni kapetan Rok Tičar. | Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida "Vsak si želi zmagati, tokrat se nam ni izšlo. Čeprav smo ostali brez prvega mesta, sem ponosen na soigralce," je kolege pohvalil tokratni kapetan Rok Tičar. Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida

"Vsak si želi zmagati, tokrat se nam žal ni izšlo. Spet so proti Belorusom odločali kazenski streli, bolje, da smo tokrat zgrešili, kot da bi septembra (septembra je Slovenija Belorusijo v Minsku premagala po kazenskih strelih in si priigrala olimpijsko vozovnico, medtem ko so Belorusi ostali brez, op. a.).

Tudi tokrat smo igrali dobro, disciplinirano, borbeno. Naredili smo zelo malo napak. Bili smo v dobrem položaju, tudi igra z igralcem manj je bila dobra, pa tudi naš vratar, ki je opravil odlično delo.  Na koncu so bili po loteriji žal oni uspešnejši, a tako pač je. Čeprav smo ostali brez prvega mesta, sem ponosen na soigralce," je misli po turnirju strnil tokratni kapetan Rok Tičar.

Reprezentanci se bosta spet srečali čez pol leta, takrat na svetovnem prvenstvu v Franciji. Strelcu drugega zadetka Mihi Verliču je bilo žal, da niso Belorusom pred SP zadali še enega poraza:

"Pred Parizom smo jim želeli še enkrat 'poslati sporočilo', da tja prihajamo z nekim ciljem, žal nam na koncu ni uspelo. Ko smo vodili s 3:1, še nismo pomislili na to, da bi tekmo že dobili, saj vemo, da je v hokeju tako, da se plošček lahko hitro narobe odbije, nasprotnik hitro zadane, igra pa se povsem spremeni. Žal se nam tokrat plošček v določenih trenutkih ni pravilno odbil in zgodilo se je, kar se je."

Bolj pozitivnih misli je bil po koncu turnirja slovenski selektor Nik Zupančič, ki se je strinjal, da so njegovi varovanci pustili pozitiven vtis: "Večkrat sem že poudaril, da je tekma dolga trikrat po 20 minut in da se je ves ta čas treba bojevati in igrati na maksimum. Dvakrat se je na koncu izšlo v našo korist, tokrat na koncu ne. Enkrat se ti izide, drugič ne, a s celotnim turnirjem moram biti zadovoljen. Ponosen sem na fante. Še enkrat so dokazali, da radi oblečejo državni dres in igrajo za to reprezentanco. Dokazali smo, da lahko, če smo kompaktni, igramo s komerkoli."

Na svidenje na Poljskem

Reprezentanti se bodo po končanem turnirju, ki je priprava na majsko svetovno prvenstvo, vrnili v klube. Znova bodo moči združili februarja, ko se bodo na turnirju na Poljskem udarili z gostitelji, Italijani in Ukrajinci.

Drugi vrhunec sezone (prvega so septembra na olimpijskih kvalifikacijah opravili z odliko) jih čaka maja na SP v Parizu. Njihovi nasprotniki v skupinskem delu bodo aktualni prvaki Kanadčani, Finci, Čehi, Švicarji, Belorusi, Norvežani in Francozi.

Turnir EIHC, Bled (3.–5. november)

Sobota, 5. november

Belorusija : Slovenija 4:3* (0:0, 1:2, 2:1, 0:0, 1:0)
0:1 Ropret (Pance, Mušič, 26.), 0:2 Verlič (Ograjenšek, Kovačević, 34.), 1:2 Graborenko (Turkin, Lopačuk, 40., PP2), 1:3 Goličič (Kuralt, Pance, 42.), 2:3 Kazakevič (Černikov, 50.), 3:3 Graborenko (Bojarčuk, Linglet, 51., PP1), 4:3 Černikov 
*kazenski streli

PP1-zadetek z igralcem več
PP2-zadetek z dvema igralcema več

Postava Slovenije: Gračnar, Us; Kovačević, Pretnar, D. Rodman, Tičar, Ograjenšek;Vidmar, Kranjc,  Pem, Pešut, Verlič; Tavželj, Podlipnik, Kuralt, Goličič, Pance; Selan, Planko, Ropret, Mušič, Brus. Selektor: Nik Zupančič.
Sodniki: glavna – Aleš Fajdiga, Luka Kamšek, linijska – Anže Bergant, Matej Arlič.


Latvija : Francija 6:0 (2:0, 1:0, 3:0)
Pavlovs 10., Jekimovs 11., Galoha 30., Lipsbergs 49., Cipulis 57., Salija 60.

Lestvica:
1. Belorusija 3 tekme - 8 točk
2. Slovenija 3 - 6
3. Latvija 3 - 4
4. Francija 3 - 0

Petek, 4. november
Belorusija : Latvija 4:0 (1:0, 2:0, 1:0)
Ustinenko 15., Graborenko 25. (PP), Demkov 37., Bojarčuk 41.

Francija: Slovenija 1:2 (0:1, 1:0, 0:1)
Bouvet 39.; Sabolič (Tičar, Kovačević, 14., PP1), Goličič (Kuralt, Pance 60.)

Četrtek, 3. november
Francija : Belorusija 0:3 (0:0, 0:2, 0:1)
Lopačuk 33., Drozd 40., Graborenko 48.

Slovenija : Latvija 3:2* (1:0, 0:0, 1:2, 1:0)
Pešut (Planko, Mušič, 15.), Rodman (Sabolič, Tičar, 60., PP1), Tičar (Kranjc, Vidmar 65.); Jelisejevs 41., Kulda 43.
*podaljšek

Vstopnica za ogled tekme stane pet evrov.

 

Seznam slovenske reprezentance, turnir EIHC, Bled, 3.–5. november:

Vratarji: Luka Gračnar (Red Bull Salzburg, liga EBEL), Matija Pintarič (Lyon, Ligue Magnus), Žan Us (HDD SIJ Acroni Jesenice, Alpska liga)

Branilci: Klemen Pretnar (Yunost Minsk, beloruska Extraliga), Sabahudin Kovačevič (Yunost Minsk, beloruska Extraliga), Aleš Kranjc (Sij Acroni Jesenice, Alpska liga), Luka Vidmar (Frederikshaven, danska Metal Ligaen), Andrej Tavželj (Angers, Ligue Magnus), Matic Podlipnik (LHC Lyon, Ligue Magnus), Maks Selan, David Planko (oba HDD Olimpija, liga EBEL)

Napadalci: Rok Tičar (Avtomobilist Jekaterinburg, Liga KHL), Jan Muršak* (CSKA Moskva, liga KHL), Robert Sabolič (Admiral Vladivostok, liga KHL), David Rodman (Sij Acroni Jesenice, Alpska liga), Boštjan Goličič (Grenoble, Ligue Magnus), Ken Ograjenšek (Graz 99ers, liga EBEL), Žiga Pance (Kac Celovec liga EBEL), Miha Verlič (VSV Beljak, liga EBEL), Žiga Pešut, Nik Pem, Aleš Mušič, Anže Ropret (vsi HDD Olimpija, liga EBEL), Anže Kuralt (Grenoble, Ligue Magnus)
*poškodba

Selektor: Nik Zupančič
Pomočnik selektorja: Edo Terglav
Videoanalitik: Aleš Burnik
Trener vratarjev: Gaber Glavič

 

Še en visok poraz Slovenk

Medtem ko si je moška reprezentanca septembra v Minsku drugič zapored zagotovila nastop na olimpijskih igrah, se v boj za tekmovanje petih krogov podajajo tudi dekleta. Med petkom in nedeljo bodo v Španiji v San Sebastianu v predkvalifikacijah igrale z Nizozemkami, Italijankami in gostiteljicami.

V slovenski izbrani vrsti, ki se je v Španijo odpravila pomlajena, se zavedajo, da pravih možnosti za prvo mesto, ki edino vodi v nadaljnje kvalifikacije, nimajo. Želje našega tabora so tako čim bolje izkoristiti te tri tekme za pripravo na spomladansko SP divizije II, skupine A, na prizorišču OI v Pjongčangu.

Po uvodni tekmi in visokem porazu z Nizozemkami (1:14) je sledil še visok poraz z Italijankami.

Olimpijske predkvalifikacije, San Sebastian (4.-6. november)

Petek, 4. november
Slovenija : Nizozemska 1:14 (0:4, 0:6, 1:4)
Italija : Španija 2:0 (0:0, 1:0, 1:0)

Sobota, 5. november
Italija : Slovenija 8:1 (2:1, 1:0, 5:0)
Nizozemska : Španija 2:0 (1:0, 1:0, 0:0)

Nedelja, 6. november
Španija – Slovenija
Italija – Nizozemska

Lestvica:

1. Nizozemska 2 tekmi - 6 točk
2. Italija 2 - 6
3. Španija 2 - 0
4. Slovenija 2 - 0

Ne spreglejte