Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
3. 11. 2016,
21.59

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,80

Natisni članek

slovenska hokejska reprezentanca risi hokej Nik Zupančič EIHC turnir

Četrtek, 3. 11. 2016, 21.59

6 let, 6 mesecev

Turnir EIHC, Bled, 1. dan

Risi do zmage po preobratu, slovenski kapetan poškodovan

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,80
Slovenija Latvija | Foto Morgan Kristan / Sportida

Foto: Morgan Kristan / Sportida

Slovenska hokejska reprezentanca je na prvi tekmi turnirja EIHC po podaljšku z golom Roka Tičarja s 3:2 premagala Latvijo. To ji je uspelo drugič v zgodovini. Grenak okus je pustila poškodba kapetana Jana Muršaka. Po prvih ugotovitvah gre za izpah rame, ki bi ga od ledenih ploskev lahko oddaljil za kar nekaj časa.

November je praviloma mesec, ko se reprezentanti srečajo prvič v sezoni in odigrajo prve tekme, a tokrat je nekoliko drugače. Vsaj za slovensko izbrano vrsto. Ta je septembra z odliko opravila olimpijske kvalifikacije in si v Minsku prislužila še druge zaporedne olimpijske igre.

Varovanci Nika Zupančiča so tako te dni že drugič v novem tekmovalnem obdobju združili moči. Na Bledu so se pomerili z nekoliko pomlajeno Latvijo in slavili s 3:2 po podaljšku. V petek jih čaka Francija, v soboto pa še Belorusija. Ta je na prvi četrtkovi tekmi turnirja s 3:0 premagala Francoze.

Pešut pred odmorom priskrbel vodstvo

Prva tretjina je po nekaj minutah "spoznavanja" napovedala trdo, fizično in enakovredno tekmo, v kateri je med risi kot prvi zapretil povratnik po poškodbi Boštjan Goličič, a mu vratarja Marisa Jucersa ni uspelo premagati. Kaj hitro je bil ogret tudi slovenski čuvaj mreže Luka Gračnar (njegova zamenjava je bil Matija Pintarič, medtem ko si je tretji vratar Žan Us z napadalcem Anžetom Ropretom tekmo ogledal ob ledu), ki je poskus Latvijcev uspešno odbil.

V 11. minuti se je gostom ob izključitvi člana prvega domačega napada Roka Tičarja ponudila priložnost za zadetek z igralcem več, ki je niso znali izkoristiti. Po koncu kazni je bilo vroče pred golom Latvije, a se Jucers ni pustil Davidu Rodmanu.
 

Fotogalerija
1 / 13

Se je pa kakšnih 500 gledalcev razveselilo v 15. minuti, ko je vodstvo zrežirala četrta, Olimpijina peterka (Žiga Pešut, Aleš Mušič, Nik Pem, David Planko, Maks Selan). Po podajah Planka in Mušiča je z leve strani z razdalje ustrelil Pešut. Ko se je zdelo, da bo Jucers strel ubranil, mu je plošček ušel in končal v golu. Slovenija je na prvi odmor odšla z vodstvom 1:0.

Muršak predčasno z ledu

Jan Muršak je po naletu Aleksandrsa Galkinsa poškodovan zapustil ledeno ploskev. | Foto: Morgan Kristan / Sportida Jan Muršak je po naletu Aleksandrsa Galkinsa poškodovan zapustil ledeno ploskev. Foto: Morgan Kristan / Sportida

Na začetku druge tretjine so Latvijci pritisnili, Roberts Jekimovs je zadrsal za vrati, a mu ni uspelo pretentati Gračnarja.

Sledile so črne minute za Slovenijo. V 26. minuti je po naletu led zaradi poškodbe desne rame predčasno zapustil kapetan Jan Muršak, v 28. pa so po nekaj vročekrvnih vložkih Latvijci spet zaigrali z igralcem več. Tudi tokrat se je četi Zupančiča, ki je bil po Muršakovi poškodbi primoran spremeniti peterke, uspelo ubraniti.

Eno od lepših priložnosti v tem delu tekme, v katerem so Latvijci izkoristili začetno zmedo gostiteljev po kapetanovi poškodbi, je imel v 35. minuti po lepem prehodu iz obrambne v napadalno tretjino Robert Sabolič, poskušal je z bližine, a izid se do konca tretjine ni spremenil.

Izpahnjena rama

Po besedah zdravniške službe slovenske reprezentance ima Jan Muršak izpahnjeno ramo. Kako resna je poškodba, bi lahko bilo znano po petkovih nadaljnjih pregledih. Po nekaterih prvih napovedih bi lahko bil odsoten več tednov, mesecev …

Rodman manj kot sekundo pred koncem izsilil podaljšek, Tičar odločil

David Rodman je manj kot sekundo pred koncem rednega dela izenačil na 2:2 in priskrbel podaljšek. V 65. minuti je zmago priigral Rok Tičar. | Foto: Morgan Kristan / Sportida David Rodman je manj kot sekundo pred koncem rednega dela izenačil na 2:2 in priskrbel podaljšek. V 65. minuti je zmago priigral Rok Tičar. Foto: Morgan Kristan / Sportida

Latvijci so na začetku zadnje tretjine še stopnjevali pritisk in rise povsem stisnili pred vrata, kar je sadove obrodilo po 47 sekundah, ko je sicer izjemno razpoloženega Gračnarja premagal Nikolajs Jelisejevs. Slabi dve minuti zatem je preobrat in vodstvo po zmedi domačih gostom prinesel Edgars Kulda.

Slovenija je prvič streljala šele sredi tretjine, ko je še enkrat neuspešno poskušal eden od vidnejših členov Sabolič. Nato je okvir vrat zatresel Tičar, nad katerim je bil storjen prekršek.

Risi so imeli kar dve minuti dva igralca več, bili nevarni, a je Latvijce ob vratarju reševala vratnica (Sabolič). Tri minute pred koncem rednega dela je imela Slovenija novo številčno prednost, a ploščka ni pospravila v mrežo.

Štirideset sekund pred koncem so si Latvijci prislužili novo kazen, risi so zaigrali brez vratarja, s šestimi proti štirim igralcem v polju. Ko je že kazalo, da bodo baltski oklepniki zmagali po rednem delu, je Rodman osem desetink pred zvokom sirene izsili dinamičen podaljšek. V tem po novem igrajo z le tremi igralci na vsaki strani.

V 65. minuti ga je odločil Rok Tičar in Sloveniji prinesel šele drugo zmago nad Latvijo.

Igralec tekme na slovenski stani je bil vratar Gračnar. Slovenijo nova tekma čaka v petek ob 19.30, ko bo palice prekrižala s Francozi.

Selektor Nik Zupančič po zmagi

"Vesel sem, da nam je drugič uspelo premagati tako slovitega nasprotnika," je bil z rezultatom zadovoljen selektor Nik Zupančič, ki ni skrival skrbi ob poškodbi Jana Muršaka. | Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida "Vesel sem, da nam je drugič uspelo premagati tako slovitega nasprotnika," je bil z rezultatom zadovoljen selektor Nik Zupančič, ki ni skrival skrbi ob poškodbi Jana Muršaka. Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida

"Kot sem povedal že na novinarski konferenci, so reprezentance, ki so na tem turnirju, kakovostne. Mislim, da smo imeli več kot polovico tekme stvari pod nadzorom. Začetek je bil iz obeh strani bolj medel, a po doseženem zadetku menim, da smo bili boljši. Oni so v drugi tretjini začeli strašno pritiskati. Tehnično so izredno podkovani. So močni v dvobojih, težko jim je odvzeti plošček. Moram priznati, da smo imeli kar nekaj težav s tem.

Na začetku zadnje tretjine smo zaigrali malo slabše in prejeli dva zadetka. Vedno poudarjam, da je treba igrati vseh 60 minut. Enkrat gol dosežeš prej, drugič pozneje. Mi smo ga v zadnji sekundi. Sledil je podaljšek tri na tri, zanimiv za gledalce. Takoj, ko kdo naredi manjšo napako, se pokaže priložnost. Tu se je pokazala individualna kakovost naših najboljših igralcev, ki jim jo je uspelo pretvoriti v zmagoviti zadetek.

Vesel sem, da nam je drugič uspelo premagati tako slovitega nasprotnika," je po zmagi misli strnil slovenski selektor Zupančič. Ob vprašanju o zdravstvenem stanju Muršaka pa je postal le zaskrbljen.

 

Turnir EIHC, Bled, 3.– 5. november*

Četrtek, 3. november
Francija : Belorusija 0:3 (0:0, 0:2, 0:1)
Lopačuk 33., Drozd 40., Graborenko 48.

Slovenija : Latvija 3:2* (1:0, 0:0, 1:2, 1:0)
Pešut (Planko, Mušič, 15.), Rodman (Sabolič, Tičar, 60., PP1), Tičar (Kranjc, Vidmar 65.); Jelisejevs 41., Kulda 43.
*podaljšek
Odzivi po tekmi

Postava Slovenija: Gračnar, Pintarič; D. Rodman, Tičar, Sabolič, Kovačević, Pretnar; Ograjenšek, Muršak, Verlič, Vidmar, Kranjc; Goličič, Pance, Kuralt, Tavželj, Podlipnik; Pem, Mušič, Pešut, Planko, Selan.
Postava Latvije: Jucers, Grigals; Balinskis, Salija, Cipulis, Pavlovs, Brahmanis; Galkins, Sevcenko, Lipsbergs, Zile, Jekimovs; Bazevics, Jansons, Razgals, Galoha, Jelisejevs; Ponomarenko, Puide, Zohovs, Baranovskis.
Gledalcev: 500


Petek, 4. november
16.00 Belorusija – Latvija
19.30 Slovenija – Francija

Sobota, 5. november
16.30 Belorusija – Slovenija
20.00 Latvija – Francija

*Vstopnica za ogled tekme stane 5 evrov.

 

Seznam slovenske reprezentance, turnir EIHC, Bled, 3.– 5. november:

Vratarji: Luka Gračnar (Red Bull Salzburg, liga EBEL), Matija Pintarič (Lyon, Ligue Magnus), Žan Us (HDD SIJ Acroni Jesenice, Alpska liga)

Branilci: Klemen Pretnar (Yunost Minsk, beloruska Extraliga), Sabahudin Kovačevič (Yunost Minsk, beloruska Extraliga), Aleš Kranjc (Sij Acroni Jesenice, Alpska liga), Luka Vidmar (Frederikshaven, danska Metal Ligaen), Andrej Tavželj (Angers, Ligue Magnus), Matic Podlipnik (LHC Lyon, Ligue Magnus), Maks Selan, David Planko (oba HDD Olimpija, liga EBEL)

Napadalci: Rok Tičar (Avtomobilist Jekaterinburg, Liga KHL), Jan Muršak (CSKA Moskva, liga KHL), Robert Sabolič (Admiral Vladivostok, liga KHL), David Rodman (Sij Acroni Jesenice, Alpska liga), Boštjan Goličič (Grenoble, Ligue Magnus), Ken Ograjenšek (Graz 99ers, liga EBEL), Žiga Pance (Kac Celovec liga EBEL), Miha Verlič (VSV Beljak, liga EBEL), Žiga Pešut, Nik Pem, Aleš Mušič, Anže Ropret (vsi HDD Olimpija, liga EBEL), Anže Kuralt (Grenoble, Ligue Magnus)

Selektor: Nik Zupančič
Pomočnik selektorja: Edo Terglav
Videoanalitik: Aleš Burnik
Trener vratarjev: Gaber Glavič

Ne spreglejte